Трендови во социјалните медиуми и форуми? Го претеравме ли?

• Креатор на темата Креатор на темата RocknRolaa
  • Време на започнување Време на започнување
Овде на форумов, има мутави луѓе, не знаат да дискутираат, напаѓаат со или без причина, ама на Твитер конкретно, пука суета на сите страни, ега до таван, луѓе кои мрчат за се и сешто, буквално. Политика, спорт, музика, култура, дневни случувања итн.
Фрустрации си лечат, бетер од професорите по факултетите. Ме разочаруваат последно време, интернет простор кој треба да е репер за нешто како треба да изгледа, нешто што е навистина моќна алатка, но...
--- надополнето: 18 април 2013 во 22:32 ---
Од елементарна почит нема да ги именувам, сепак ги знам и лично и сме се дружеле. Од една страна нешто што ич не сакам е да сум пристрасен и да поштедувам некого само затоа што го знам. Од друга страна елементарна почит треба да се има, не мислам дека тие се лоши луѓе по душа, само се курви за внимение и го потат курот. Од тие причини правам разумен компромис-Нема да ги именувам од елементарна почит, ама нема да ги прерипам кога и они се у таа клапа.

За форумџии се работи. На постарите ќе им текне кои.

Добро, веќе си почнал, нема врска. Едниот е Бетмен, другата не ја знам. Мислам на една, ама не сум сигурен.

На интернето и социјалните нема правила, и нема определени начини на вреднувајне на мислењето на секој човек. Таа слобода колку е добра, толку е и лоша.
Добра е, оти дава на сите да си кажат шо и леже на срце и душа.
Лоша, еми ако имаш нешто да кажеш, не значи оти треба да го кажеш.
Е сега, кој ќе си го најде балансо меѓу има и треба, е ногу паметен човек.
Повеќето, не са. За среќа. Или за несреќа.

Имаше една реченица, јас малку ќе ја модифицирам: На интернет сите можат да бидат што сакаат, жално е што одбираат да бидат злобни и цинични намќори.

Имаше една реченица, јас малку ќе ја модифицирам: На интернет сите можат да бидат што сакаат, жално е што одбираат да бидат злобни и цинични намќори.

Тава ги праве човеците да имат повеќе тежина на мислењето, без да са активно вклучени у правејнето на некакви нешта.
Плус полесно е да искритикуваш нешто, отколко да земеш и да го направеш.

Има еден пример од земјоделието, коа еден копа тутун/пипер/некоја култура, и има некој од страна шо му наваѓа маани на копајнето, фати оваа тревка, фати онаа тревка, там испушти, овам испушти... Одговоро е, земи копај наместо да коментираш...

Лесно е да посочуваш од страна за мааните, недостатоците, проблемите, и глупостите. А интернето како средина/медиум со помош на социјалните мрежи ги има тија погодни услови за таков начин на изразувајне.
Дополнителен плус е, шо самите социјални мрежи го рефлектират самото општество со сите негови доблести и маани. :-)

А овај Баде Бинг кој е? Срч енџиниве не го откриваат..

Но, голем дел и од форумов, прилично е остар со критики кон твитерџии и фејсбукџии, а е рамо до рамо со нив, во неразбраност, неразумност, безобразлук.
Само што мислат дека се нешто над другите, отмени, елитисти, а всушност се големи комплексаши со малечки полови органи и на овој простор ја покажуваат нивна ''сила'' над другите, оние ''обичните''.

Затоа, пред да се зборува за другите, треба прво да се погледне самиот себе. Огледало веројатно сите имаме дома.

Напорни се само оние wanna be famous филм. Највише ги има на фејс и инстаграм. Она тагирање, чекирање и сликање на све живо (газот у хеланка,сладолед,кафе,пица, нозете у вода, насмешени вештачки у моб) кај мрднале сите знаеме,што прават со кој се, и све ми е тоа така дебилно као некој го заболе дека пие mojito у клуб со 10 другари/ки све чекирани до еден:rolleyes: Незнам кога уживаат дремат на фејс цела ноќ а искочени као...

Напорни се само оние wanna be famous филм. Највише ги има на фејс и инстаграм. Она тагирање, чекирање и сликање на све живо (газот у хеланка,сладолед,кафе,пица, нозете у вода, насмешени вештачки у моб) кај мрднале сите знаеме,што прават со кој се, и све ми е тоа така дебилно као некој го заболе дека пие mojito у клуб со 10 другари/ки све чекирани до еден:rolleyes: Незнам кога уживаат дремат на фејс цела ноќ а искочени као...
They miss all the fun.

Vo glavno prestanav da se zamaram koj kakov e, koga licno ne me tangira, i ne komentiram povekje odamna vo stilot da mrcam zosto e ovaka, zosto nekoj objavuva seme sinapovo i slicno, tolku mi stana seedno, no vo posledno vreme nisto ne me vadi od patiki kako samoslikanjeto. Koga kje vidam vo drustvo 4-5 devojcinja, pa i povekje, sedat na kafe, site do edna go izvadile smartfonot, i se samoslikaat, sekoja sebe i posebno. Nemozam da ja razberam potrebata da prcis mucki i da si ja slikas facata od sekoj mozen agol, 20 pati po red, baska sto retardirano izgleda toa da go pravis vo kafic, kade sto ima i normalen svet. Ne e toa slikanje se sobrale drustvo, pa da se slikaat na zaebancija, tuku toa im e navlezeno vo opsesija, navika ili neznam vekje sto, mi doagja da stanam i da im zalepam po edna samarnica i da im kazam kolku se glupi i kolku retardirano izgledaat za nekoj sto gi gleda od strana.

Vo glavno prestanav da se zamaram koj kakov e, koga licno ne me tangira, i ne komentiram povekje odamna vo stilot da mrcam zosto e ovaka, zosto nekoj objavuva seme sinapovo i slicno, tolku mi stana seedno, no vo posledno vreme nisto ne me vadi od patiki kako samoslikanjeto. Koga kje vidam vo drustvo 4-5 devojcinja, pa i povekje, sedat na kafe, site do edna go izvadile smartfonot, i se samoslikaat, sekoja sebe i posebno. Nemozam da ja razberam potrebata da prcis mucki i da si ja slikas facata od sekoj mozen agol, 20 pati po red, baska sto retardirano izgleda toa da go pravis vo kafic, kade sto ima i normalen svet. Ne e toa slikanje se sobrale drustvo, pa da se slikaat na zaebancija, tuku toa im e navlezeno vo opsesija, navika ili neznam vekje sto, mi doagja da stanam i da im zalepam po edna samarnica i da im kazam kolku se glupi i kolku retardirano izgledaat za nekoj sto gi gleda od strana.

Се сложувам. По мене, опсесијата за самосликање е обратнопропорционална на коефициентот на интелигенција. Но, не добивам желба да им влепам шлаканица. Мојата енергија ми е премногу скапоцена да ја трошам на хејтање шупливи куклички.

Колку повеќе некој се слика толку помалку сум љубопитна да дознаам што има под фасадата. Гестот вели „јас сум си единственото интересно нешто во мојот свет“ или „ооооох, никогаш нема да бидам доволно убав/а и да привлечам доволно внимание“. И првото и второто звучат осамено.

Како што вели еден стар виц, во себе им кажувам: „Живеј!“
... и ги заборавам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom