Светски рели шампионат(WRC)

• Креатор на темата Креатор на темата Ddime
  • Време на започнување Време на започнување

Ddime

████████████████████
Член од
18 февруари 2007
Мислења
5.076
Поени од реакции
212
Секоја година релито започнуваше во Монте Карло но, оваа година Меѓународната автомобилска федерација(ФИА) се реши релито да започне со трка во Ирска на 28 Јануари годинава.​

Прв пат по 1996година, најпознатото рели во светот нема да започне со трка во Монте Карло но, оваа година WRC ке биде посебна по уште една промена. Оваа година ке има 12 трки, три помалце од предходната, а исто така оваа година ке има и помалце натпреварувачи. Веке е познато дека после 19години, WRC го напушта тимот на Субари, и нема да учествува на овогодинешното издание.

Меѓународната автомобилска федерација(ФИА) одлучи наредната сезона да воведе нови 12трки, кој ке ги заменат сегашните. А овогодинешното првенство т.е истите трки ке се возат повторно во 2011година.

Оваа сезона на календарот се четири трки (Ирска, Норвешка, Португалија, Кипар) кој лани не се возеа.

Меѓутоа, познато е дека едно исто останува од предходните години. Себастијан Лоеб и оваа година ке атакува на шампионската титула, а воедно тоа би му била шеста титула по ред.
"Ке се обидам и оваа сезона да стигнам до тронот. Оваа година ке биде поинтересно, бидејки се додадени нови трки. Во календарот сега има 12трки, а тоа значи дека секој настап е многу значен."

Возачи:
Citroen Total World Rally Team (Citroen C4 WRC) - Sebastien Loeb, Dani Sordo
Ford Abu Dhabi World Rally Team (Ford Focus RS WRC) - Mikko Hirvonen, Jari-Matti Latvala, Khalid al-Qassimi
Stobart VK M-Sport Ford Rally Team (Ford Focus RS WRC) - Matthew Wilson, Urmo Aava, Henning Solberg
Citroen Junior Team (Citroen C4 WRC) - Sebastien Ogier, Chris Atkinson, Conrad Rautenbach, Evgeni Novikov
Munchi's Ford World Rally Team (Ford Focus RS WRC) - Federico Villagra, Henning Solberg
Adapta World Rally Team (Subaru Impreza WRC) - Mads Ostberg, Anders Grondal

Календар:

28.1. - 1.2. -Ирска
11-15. 2. -Норвешка
11-15. 3. -Кипар
1-5. 4. -Португалија
22-26. 4. -Аргентина
20-24. 5. -Италија (Сардинија)
10-14. 6. - Грција (Акрополис)
24-28. 6. -Полска
29.7. - 2.8. -Финска
2-6. 9. -Австрија
30.9. - 4.10. -Каталонија
21-25. 10. -Велс

Извор

п.с Не најдов ваква тема, ако има нека ја спојат.
Тука ке пастираме резултати, и ке коментираме. :)

Ке ги спојам, имаше тема некаде, ама незнам каде е. Кризата ја погоди и автомобилската индустрија и мото спортот, па тоа е, поради финансиски проблеми тимовите се повлекуваат од рели шампионатот.

%D0%B3%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BC.jpg
Двојниот светски шампион Маркос Гронхолм се враќа на кратко од пензија за да учестува на Рели Португал со свое сопствено "Субари"...​
"Одлуката ја донесов пред некој ден“, изјавува 41 годишниот Финец.
"Мислам дека е добро што се враќам.Сите ме зјапаат како да сум луд, но зошто да не возам повторно и да се забавувам како порано", додава Маркос... Гронхолм кој ги освои титулите во 2000-та и 2002-ра со Пежо се повлече на крајот од 2007-ма.
"Целта не ми е победа, зошто сакам да ја споредам мојата брзина со новите возачи, на неколкуте први етапи. Најважно е да се осеќам задволен и самодоверба од моето враќање бидејќи се враќам на рели кое ми е доста познато"
.
Релито Португалија е на програмата од 2-ри до 5-ти Април.

Извор: www.sportdenes.com

Hmmmm interesna tema.
Mnogu obozavam da gledam wrc

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom