Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Kolku sho znam jas, treba da plakas golema suma pari, ke ostanes vo dolgovi I tie resko se isplakjaat. Inc nivniot edukativen sistem email 14ti vo svet, taka da podhitvi se za non stop ucenje.Луѓе, знае ли некој подетално да ми објасни за студентите што одат да студират во Америка и остануваат 5 години за зелена карта?
Секој детал што го знаете ми е потребен.
[emoji5][emoji5][emoji5]
1000евра ако не се лажам за да аплицирашKolku sho znam jas, treba da plakas golema suma pari, ke ostanes vo dolgovi I tie resko se isplakjaat. Inc nivniot edukativen sistem email 14ti vo svet, taka da podhitvi se za non stop ucenje.
Sent from my Lenovo A3500-FL using Tapatalk
Ne sum siguren za ceni, no znam deka ke te Kosta.1000евра ако не се лажам за да аплицираш
Pa skapo e studiranjeto vo Amerika, toa site go znaat, ako ne ti e tolku biten kvalitetot na nastavata ima nesto sto se vika Community College i toa e znacitelno poeftino so mnogu somnitelen kvalitet. No sepak ako uspees da se snajdes nekako finansiski dali so zaem ili nesto slicno, mnogu ke ti se isplati posle zavrsuvanjeto i steknuvanjeto na green card. Za da pomines poeftino baraj nekoja drzava koja e po zatucana i kade naselenieto bega po porazvienite gradovi, kako na primer, Montana, Dakota i slicno.Луѓе, знае ли некој подетално да ми објасни за студентите што одат да студират во Америка и остануваат 5 години за зелена карта?
Секој детал што го знаете ми е потребен.
☺☺☺
Ме подзамисли сеаПрипремите за аплицирање на college(во времтраење од 4 год) траат пола-една година, од запознавање со целиот систем, до пронаоѓање соодветни факултети, до полагање TOEFL, SAT и сл...
Уписите за наредната учебна година започуваат би рекол од Август, кога се отвара Common Application каде се бираат факултетите на кои сакаш да аплицираш и каде се поднесуваат речиси сите потребни документи за аплицирање. Вообичаено, рокот за аплицирање трае до 1ви Јануари(со опција Regular decision), или до Ноември(со опција Early decision), додека пак некои факултетите примаат апликации во текот на целата година(rolling admission). Common App не важи за некои факултети, така да во тој случај аплицираш посебно преку страната на определениот факултет.
Во принцип за странски студенти потребен е TOEFL преку кој ќе го потврдиш знаењето на англискиот, освен ако си посетувал училиште каде наставата се одвивала на англиски јазик во времетраење од најмалце 3 години(но сепак постојат и исклучоци кои не го прифаќаат ова како опција за познавање на англискиот), SAT е исто така потребен, можеш да го полагаш колку сакаш пати и во главно ти ги прифаќаат најдобрите резултати, сведителствата ги признаваат но немаат некое големо значење во принцип на успех, пред се се става најголем акцент на SAT. Пред да започнеш со аплицирање или си во текот на аплицирањето треба веќе да ги имаш положено и TOEFL и SAT(кои се полагаат во дадени рокови прес годината, TOEFL можеш да го полагаш во ACM, American College Skopje, NOVA и сл., а SAT во NOVA). НО, нормално сето ова кошта... TOEFL ти е околу 180$, SAT околу 3-4000 ден.
Дополнително има еден куп есеи, писма, бла бла, што треба да ги пополнуваш при аплицирањето на Common App, секој факултет си има посебни барања. Во приницип, it's a lot of work and dedication и нормално ти требат пари, за испраќање на секој апликација се плаќа определена сум 30-40$, за испраќање на резултатите од TOEFL и SAT до факултетите ПОВТОРНО се плаќа некоја слична сума(иако е само електронски) оти нормално не ги прифаќаат ТИ ДА МУ ГИ СЛИКАШ или сл.
Во однос на Community college, тој е во времетраење од 2 години и се здобиваш со Associate degree(AD), a со college(Bachelors Degree, BD), за останување и ЗЕЛЕНА КАРТА после факултетот е tricky business, во принцип некој треба да ГАРАНТИРА за тебе дека ти нема да бидеш терет на федералната држава, дека ќе можеш самостојно да се издржуваш, дека ќе имаш загарантирана работа и сл, во некои случаи тоа го прави факултетот, во некои работодавецот.... Едноставно бара многу парична и пред се психичка жртва за да останеш таму, дури и да работиш 3 работи едно по друго.
Колку кошта целиот процес на аплицирање, конкретно сума не можам да дадам, немам ни јас пресметано(ми е страв да пресметам, ќе ми се крени косата), да не зборувам понатаму доколку не добиеш финанскиска помош од факултетот е речиси невозможно да исплатиш ЕДНА ГОДИНА, камоли 4(освен ако имаш 40-50000$ a year), дури и со половична стипендија ќе треба да земаш заеми, кредити кои се многу ограничени за странски студенти, а за работа можиш да работиш со ограничени сати, само на кампусот(поради студентската виза).
А сместување,стан?Се зависи, доколку си добар студент и си доста инволвиран во проекти, истражувања, постои шанса факултетот да игра голема улога во работата, но не мора и да значи. Иначе нормално имаш опција ти сам да бараш работа.
Тоа е на самиот кампус од факултетот, вклучено во цената за една година.А сместување,стан?
Јасно, фала ти.Тоа е на самиот кампус од факултетот, вклучено во цената за една година.