Создавање/развивање на видео игри - 2. Енџини

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
570
Листата што следува содржи енџини со кои се имам сретнато, или кои ми оставиле добар впечаток од прв поглед (слики, презентации, игри развивани со нив..). Оваа листа е отворена, што значи секој може да ја дополнува со енџини кои претходно не биле спомнати, а би биле добри/корисни за indie (независни, непознати, почетници) развивачи на игри. Единствен услов е да се зачува постоечкиот формат на прикажување на енџини - Лого, Лиценца, Цена, Изворен код, Програмски јазик, ОС/Платформа.

CrystalSpace
Код:
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]
[B]Лиценца:[/B] LGPL[/FONT][/SIZE][/FONT]
[B]Ц[/B][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]ена:[/B] Бесплатно[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Изворен код:[/B] Да[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Програмски јазик:[/B] C/C++[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]ОС/Платформа:[/B] Windows, Linux, MacOS[/FONT][/SIZE][/FONT]

jMonkeyEngine
Код:
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Лиценца:[/B] [/FONT][FONT=Arial]BSD[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Цена:[/B] Бесплатно[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Програмски јазик:[/B] Java[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]ОС/Платформа:[/B] Windows, Linux, MacOS[/FONT][/SIZE][/FONT]

Ogre3D
Код:
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Лиценца:[/B][/FONT][FONT=Arial] LGPL[/FONT][/SIZE][/FONT]  [FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]
[B]Цена:[/B] Бесплатно[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Програмски јазик:[/B] C/C++[/FONT][/SIZE][/FONT]
[LIST]
[*][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]не е вистински game engine/пакет на алатки, туку graphics rendering engine кој може да се искористи при правење на игри[/FONT][/SIZE][/FONT]
[/LIST]

Wintermute
Код:
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]ОС/Платформа:[/B] Windows[/FONT][/SIZE][/FONT][B][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]
[/FONT][/SIZE][/FONT][/B]
[LIST]
[*][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]цел програмски пакет – енџин, библиотеки, алатки[/FONT][/SIZE][/FONT]
[*][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]само 2D/2.5D (3D модели на 2D позадини)[/FONT][/SIZE][/FONT]
[*][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]специјализиран за Авантури[/FONT][/SIZE][/FONT]
[/LIST]

Adventure Game Studio
Код:
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]ОС/Платформа:[/B] Windows, Linux, MacOS (бета верзија)[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]
[/FONT][/SIZE][/FONT]
[LIST]
[*][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]цел програмски пакет – енџин, библиотеки, алатки[/FONT][/SIZE][/FONT]
[*][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]с[/FONT][FONT=Arial]амо 2D[/FONT][/SIZE][/FONT]
[*][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]специјализиран за Авантури[/FONT][/SIZE][/FONT]
[/LIST]

Torque Game Engine Advanced
Код:
[B]Ц[/B][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]ена:[/B] [/FONT][FONT=Arial]$295[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][B][FONT=Arial]Изворен код:[/FONT][/B][FONT=Arial] Да[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]ОС/Платформа:[/B] Windows[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]
[/FONT][/SIZE][/FONT]
[LIST]
[*][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]се добива пристап до TDN – огромна база на лекции и кодови во врска со тој производ од GarageGames за кој имате купено лиценца[/FONT][/SIZE][/FONT]
[/LIST]

3D Game Studio
Код:
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Цена:[/B] Бесплатно, [/FONT][FONT=Arial]$99, $199, $399[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Изворен код:[/B] Не[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Програмски јазик:[/B] C/C++, Delphi[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]ОС/Платформа:[/B] Windows[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]
[/FONT][/SIZE][/FONT]
[LIST]
[*][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]цел програмски пакет – енџин (A7), библиотеки, алатки[/FONT][/SIZE][/FONT]
[*][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]2[/FONT][FONT=Arial]D & 3D[/FONT][/SIZE][/FONT]
[/LIST]

Torque
Код:
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Лиценца:[/B] Нормална/Професионална[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Цена:[/B] [/FONT][FONT=Arial]$100/$250[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Изворен код:[/B] Не[/FONT][FONT=Arial]/[/FONT][FONT=Arial]Да[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]ОС/Платформа:[/B] Windows[/FONT][/SIZE][/FONT]

[LIST]
[*][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]само 2[/FONT][FONT=Arial]D[/FONT][/SIZE][/FONT]
[*][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]се добива пристап до TDN – огромна база на лекции и кодови во врска со тој производ од GarageGames за кој имате купено лиценца[/FONT][/SIZE][/FONT]
[/LIST]

C4 Engine
Код:
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Цена:[/B] [/FONT][FONT=Arial]$200[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]ОС/Платформа:[/B] Windows, MacOS, [/FONT][FONT=Arial]PS3[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]
[/FONT][/SIZE][/FONT]
[LIST]
[*][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]цел програмски пакет – енџин[/FONT][FONT=Arial], [/FONT][FONT=Arial]библиотеки, алатки[/FONT][/SIZE][/FONT]
[/LIST]

DXStudio
Код:
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Лиценца:[/B] Стандардна/Професионална[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Цена:[/B] [/FONT][FONT=Arial]$100-350/$200-$750[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Изворен код:[/B] Не[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Програмски јазик:[/B] C/C++, C#, Visual Basic 6, VB.NET[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]ОС/Платформа:[/B] Windows, Linux, MacOS (бета верзија)[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial]
[/FONT][/SIZE][/FONT]
[LIST]
[/LIST]

Почнав со правење премногу е тешко!

Не е толку леснно како што мислев дека ќе биде го правев во овој програм!
:nesum:
AGS :nesum:

* Цена: Бесплатно
* Изворен код: Да
* Програмски јазик: C/C++
* ОС/Платформа: Windows, Linux, MacOS (бета верзија)

* Останато:
  • цел програмски пакет – енџин, библиотеки, алатки
  • само 2D
  • специјализиран за Авантури
Вака е направена (до сега)

Има човече односно Фрик Мен по име Ејсид и тој оди кон Серпико којму се спријателува и двајцата откриваат нешта (кој НЕ СЕ АДНАТИ СЕУШТЕ)

Имам во план да ги додадам и членовите Росењерка така што ќе ја направам со дрес од молан,исто така Мац,П.Овердрајв кој што ќе седи цело време на компјутер во играта и ќе биде истражувач и Фантом Охрид.

Тие ќе бидат од добрата страна!

А од лошата страна ќе бидат некој КЛУЧНИ ЧЛЕНОВИ НА ИДИВИДИ ФОРУМ,365 ФОРУМ,И ФАНТА ФОРУМ.

Другото не го откривам.

Играта ќе биде готова некаде за околу 2-3 месеци!

Играта ќе биде 2 Д

Верувајте ќе уживате!
Поздрав! ЕНТЕР!

Едит: ако имате некоја друга идеа КАЖЕТЕ ПОБРЗО ДОДЕКА ИМА ВРЕМЕ

Почнав со правење премногу е тешко!

Не е толку леснно како што мислев дека ќе биде го правев во овој програм!
:nesum:
AGS :nesum:

* Цена: Бесплатно
* Изворен код: Да
* Програмски јазик: C/C++
* ОС/Платформа: Windows, Linux, MacOS (бета верзија)

* Останато:
  • цел програмски пакет – енџин, библиотеки, алатки
  • само 2D
  • специјализиран за Авантури
Вака е направена (до сега)

Има човече односно Фрик Мен по име Ејсид и тој оди кон Серпико којму се спријателува и двајцата откриваат нешта (кој НЕ СЕ АДНАТИ СЕУШТЕ)

Имам во план да ги додадам и членовите Росењерка така што ќе ја направам со дрес од молан,исто така Мац,П.Овердрајв кој што ќе седи цело време на компјутер во играта и ќе биде истражувач и Фантом Охрид.

Тие ќе бидат од добрата страна!

А од лошата страна ќе бидат некој КЛУЧНИ ЧЛЕНОВИ НА ИДИВИДИ ФОРУМ,365 ФОРУМ,И ФАНТА ФОРУМ.

Другото не го откривам.

Играта ќе биде готова некаде за околу 2-3 месеци!

Играта ќе биде 2 Д

Верувајте ќе уживате!
Поздрав! ЕНТЕР!

Едит: ако имате некоја друга идеа КАЖЕТЕ ПОБРЗО ДОДЕКА ИМА ВРЕМЕ

само напрај ја и дај линк тука да ја симнеме од негде:smir:

Добра идеја. Ке го видам разгледам подоцна енџинот. :salut:

Од каде да симнам Net framework 2.0?

A бе и ја пробав да направам доста е заебано :Х напраив нешо али не ми успеа хх ако направи некој нека ја стави за да ја симнеме :Д

Irrlicht_Logo.png

Код:
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Лиценца:[/B] ZLIB[/FONT][/SIZE][/FONT]
[B]Ц[/B][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]ена:[/B] Бесплатно[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]Програмски јазик:[/B] C++[/FONT][/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Arial][B]ОС/Платформа:[/B] Windows[/FONT][/SIZE][/FONT], Linux, MAC OS X

Исто така можете да го разгледате и Allegro(google it :P), библиотека за C и C++, ја имам користено(и имам направено една игра)...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom