Совети и искуства за градење цврсти пријателства

• Креатор на темата Креатор на темата Liberation
  • Време на започнување Време на започнување
Овие карактеристики (значи, делчиња од нашиот карактер) и тоа како можат да се подобрат. Ако убаво го разбрав The Magus, тој не прифаќа лично своеволно менување кон подобро, на кое укажува Finally, туку мааните ги чува и негува како и доблестите. А за мене, простете, тоа е показател на мрзелив карактер, кој нема воља да смени нешто кај себе на подобро.

Магус прифаќа менување кон подобро а сакаше да кажи дека пријателот не мора да биде внимателен слушач нити да очекува од мене да бидам таков. Или да почитува мој став па истото да го очекува од мене. Големите очекувања носат и големи разочарувања. Формулата за градење цврсти пријателства што ја имаш прикажано погоре се случува спонтано, или, така би требало да се случува.

Длабоко пријателство се случува спонтано, можеби е ретко и треба време за тоа но сметам дека е така, и притоа повеќето горе споменати поуки си доаѓаат сами по себе...и доколку незлонамерно се прекршат некои од т.н. правила ако е вистински пријател секогаш ќе може да те разбере зошто во даден момент си реагирал на одреден начин. Толеранција, разбирање, искреност според мене се главните столбови на кои се заснива вистинското пријателство.

Прво, јас никаде не реков дека пријателството е рамно на рационалност, или како што Lurtz погрешно вели -корист. Само реков дека повеќе се заснова на тоа. Зошто?
Кога станува збор за пријателство, одамна го имам напуштено концептот на романтизам (даваш, пружаш, потпираш), како тоа да е основата. Давањето, пружањето, поддршката и сличните нормални последици на пријателството се само резултат на довербата, чесноста, искреноста, почитувањето. А тие кај нормалните луѓе се работи кои се учат. И стојам зад ставот.

Овие карактеристики (значи, делчиња од нашиот карактер) и тоа како можат да се подобрат. Ако убаво го разбрав The Magus, тој не прифаќа лично своеволно менување кон подобро, на кое укажува Finally, туку мааните ги чува и негува како и доблестите. А за мене, простете, тоа е показател на мрзелив карактер, кој нема воља да смени нешто кај себе на подобро.

И изедначувањето на пријателството со љубовта (минус сексот) ми е бааѓи неприфатливо становиште.
За мене, пријателството се гради врз набројаните елементи, со нивно покажување во пракса (довербата, чесноста, искреноста, почитување), а со текот на времето овие вредности нормално овозможуваат појавување на пријателски чуства и сентименти слични како кај љубовта.
Сметаш дека кај вистинските (ретки) пријатели нема хемија? Нема поврзување и емоции? Напротив.
Рационалното го поистоветувам со практичност, корист (можда прегруб збор, но друг не ми текнува -ете придобивка :)). Кога нешто рационализираш како резултат очекуваш нешто, некоја придобивка макар 1%. Знаеш од младоста досега колку такви пријатели минале покрај мене и јас покрај нив (за кои сме сечеле вени и трпеле добро и лошо...)? На крај ќе видиш дека додека си имал некој општествен статус, се било ок. Ако паднеш, заостанеш...кај тие "пријатели" полека исчезнуваш... од нивните животи. ОД сите нив ми останале само еден, двајца такви...се друго отишло по ѓаволите. Можда некој ќе каже од разни причини, но за такво пријателство причина нема.
Знаеш колку луѓе денеска се осамени? Други пак благодарение на жртвување по разни основи се одржуваат као пријатели...трети...им ги слушам и гледам пријателствата. Не е тешко да погодиш дека тие не се пријателства во прав смисол туку дружења од различна придобивка.
-едноставно си го рационализирале животот под назив пријателство.

Шо го дрвите со некој факти Америте шо ги измислиле...на километар се познава кое е право пријателство кое е правење лице само...а за градење..па тоа се гради само по себе и постебено, треба да имаш само разбирање кон пријателот да се дружите и да бидеш тука си му најпотребен..фазла муабет не треба!

Шо го дрвите со некој факти Америте шо ги измислиле...на километар се познава кое е право пријателство кое е правење лице само...а за градење..па тоа се гради само по себе и постебено, треба да имаш само разбирање кон пријателот да се дружите и да бидеш тука си му најпотребен..фазла муабет не треба!
Така е, постепено (лангзам абе зихер) уз пивце, кафе...ако го биде, ок. Ако не...здравје. Фазла нема потреба од филозофија :)

Така е, постепено (лангзам абе зихер) уз пивце, кафе...ако го биде, ок. Ако не...здравје. Фазла нема потреба од филозофија :)

Ја на пример Вино не пијам..ама некна коа дојдоа кај мене отворивме туба од 3 кила винце..па пријателов сам пиеше..па да не се изветрее морав да му помогнам да ја исцедиме... Е ТОА Е ПРИЈАТЕЛСТВО :kesa:

...пријателот не мора да биде внимателен слушач нити да очекува од мене да бидам таков. Или да почитува мој став па истото да го очекува од мене...
Ти завидувам ако за пријател можеш да имаш некој кој нема намера да те сослуша кога сакаш да се искажеш или на твоето кажано, наместо “Сфаќам што сакаш да кажеш, ама не се согласувам, еве зошто...“ ти вели “Ти врска немаш што зборуваш“. Мислам, никој не сака да биде во близина на некој кој не те почитува.
Сметаш дека кај вистинските (ретки) пријатели нема хемија? Нема поврзување и емоции? Напротив.
Рационалното го поистоветувам со практичност, корист (можда прегруб збор, но друг не ми текнува -ете придобивка :)). Кога нешто рационализираш како резултат очекуваш нешто, некоја придобивка макар 1%.
Хемија кај пријатели? Зборуваме за геј и би-особи, или и кај стрејтерите исто? :) Сеа, зависи што мислиш и што мислам под “хемија“... А поврзување и емоции, пеки.

“Рационалност“ во превод е најблиску до “разбирање, разумност, способност да размислува“, а кај љубовта се знае колку е дефицитарен тој елемент.

Нема дефиниција за пријателство, вистинскто пријателсто се чуствува, се познава...инаку може многу да се дискутира, но бадијала.

Ти завидувам ако за пријател можеш да имаш некој кој нема намера да те сослуша кога сакаш да се искажеш или на твоето кажано, наместо “Сфаќам што сакаш да кажеш, ама не се согласувам, еве зошто...“ ти вели “Ти врска немаш што зборуваш“. Мислам, никој не сака да биде во близина на некој кој не те почитува.

Јас не очекувам пријателот да ме сослуша, јас не сакам да му се наметнам или да му ги наметнам моите проблеми...ако некого го сакаш и го почитуваш нема да го бомбардираш со проблеми и ситуации или да го вовлекуваш во истите и да очекуваш дека тој треба да се жртвува за тебе...тоа е себично, ако го сакаш, ако ти е пријател ќе се обидеш да го поштедиш од незгодни ситуации. Доколку тој своеволно одлучи да се "вмеша" или да ти "помогне", да, ок....а доколку ти е вистински пријател тој нема да очекува услуга за возврат, затоа што во вистинското пријателство према мене не постои должност или услуга...или нештото го правиш од срце или ич не го правиш или се разбирате или не се разбирате...така некако.

--- надополнето ---

Хемија кај пријатели? Зборуваме за геј и би-особи, или и кај стрејтерите исто? :) Сеа, зависи што мислиш и што мислам под “хемија“... А поврзување и емоции, пеки.

“Рационалност“ во превод е најблиску до “разбирање, разумност, способност да размислува“, а кај љубовта се знае колку е дефицитарен тој елемент.

Не треба да се прават поделби кај луѓето на геј, би или стрејт кога станува збор за љубов, таа е многу повеќе од спарување. Пријателството се заснова на неа, љубовта, она вистинско пријателство, што е ретко...таа не бира полови и ситуации..едноставно е тука или не е тука...

Па да се надоврзам на некој начин и јас... тука доаѓа и до различни карактери и ставови не секој еден исто размислува (замислува) како да се однесува кон негов пријател ( и обратно).Прочитав исто по горе дека другари биле 8 години и за ролерки му наметнале некој муабет и толку од неговото другарство.Истото се случи и со мене бев пријател/другар со мој школски 8 години и на крај му пуштил некој муабет за мене и толку беше тие таму јас сам овде.Така терав 1 година и од незнам каде оп пријателство се случи со 1 комшија на братучед ми.Уште кога се запознавме осетив дека можам да бидам пријател со него низ муабет.А ова совети не се потребни ова јас би го ставил совети за општа култура и како да се однесуваш културно во некои случаи кога пријатели ти зборуваат па ти да ги сослушаш..... Сепак ова е само :smir: мое мислење !

Биди искрен,сакај ги пријателите за и тие да те сакаат!

И не биди наивен,ова според мене најбитното.

Пријателство не се гради по одредени шаблони како везење коњи на поило коњи едни :)!!
Пријател можи да ми биде секој еден кој ме прифаќа со моите мани и предности било какви и да се и јас него со неговите нормално. Критериумите за мани и предности се индивидуален избор

Пријателство?? Па ти мора да ме заебаваш........
Или што би рекол Лурц : Du bist nicht ernst, ja ? :-)))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom