smole
Ѕверотилук
- Член од
- 26 јануари 2007
- Мислења
- 1.700
- Поени од реакции
- 288
Поради недоверба во софтверскиот RAID на Windows Home Server одлучив да земам RAID контролер за минимум 4 диска, максимум 10 (толку би имал максимум во куќиште) со RAID 5, а супер би било да има и RAID 6.
Али имам пар прашања:
1, Што ако RAID контролерот нема поврзано Battery Backup Module а снема струја? Дали се ќе ми отиде јабана, и дали место BBU поефтино ќе поминам со ups? Дали вреди 4гб SSD кој може да се докупи за поскапите контролери на Adaptec за caching?
2. Ако има само 1 SFF-8087 порт тоа значи дека ќе можам да поврзам максимум 4 диска?
3. Дали SAS експандери има негде да се купат,ги бива ли и што пари се?
4. Дали можам да сменам понатака од рецимо RAID 5 во RAID 6 без губење на податоците?
5. Кој модел од Adaptec, LSI и/или Highpoint Tech би ми го препорачале?
Однапред фала
Али имам пар прашања:
1, Што ако RAID контролерот нема поврзано Battery Backup Module а снема струја? Дали се ќе ми отиде јабана, и дали место BBU поефтино ќе поминам со ups? Дали вреди 4гб SSD кој може да се докупи за поскапите контролери на Adaptec за caching?
2. Ако има само 1 SFF-8087 порт тоа значи дека ќе можам да поврзам максимум 4 диска?
3. Дали SAS експандери има негде да се купат,ги бива ли и што пари се?
4. Дали можам да сменам понатака од рецимо RAID 5 во RAID 6 без губење на податоците?
5. Кој модел од Adaptec, LSI и/или Highpoint Tech би ми го препорачале?
Однапред фала