Social Commentary/Criticism во Игри

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Социјалната критика претставува користење на реторика за положување на конструктивно критичко размислување во врска со одредена општествена сфера.
Критиките и коментарите кои се основаат најчесто се упатуваат кон јавноста и имаат цел
да ги поттикнат луѓето и самите да размислуваат на темите за кои се коментира.
Социјалната критика може да дојде во повеќе форми, односно како книга, филм, стенд ап шоу или пак видео игра.

Поради честите контроверзии понекогаш е тешко да се процени која игра навистина претставува критика или коментар а која едноставно претставува уште еден наслов без подлабока
поента.
Од друга страна, честопати луѓето очајно бараат социјални критики и коментари на места кои не ги содржат со што може да се придонесе до огромни дебати.

Дали играте вакви игри и дали сметате дека игрите се адекватен медиум за ваквата реторика?
Кои игри сметате дека содржат критика или коментар на одреден општествен феномен и дали се слагате со начинот на кој тој феномен е претставен?

-Skopjanica

South Park: The Stick of Truth можеби?

Мал офтопик, кај отиде Skopjanica, го затворија у болница типот? :D

Многу луѓе сметаат дека GTA е социјална критика, кога уствари цела игра е збир на најлошите dick jokes. Не зборувам за најновата, пошто ја немам играно. (PC MASTER RACE)

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
South Park: The Stick of Truth можеби?

Мал офтопик, кај отиде Skopjanica, го затворија у болница типот? :D

Sure. Играта е екстензија на серијата која генерално во секоја епизода има различна тематика. Малце опскурно го праат тоа и дефитивно не се the usual humour али да, играта добро си го сработи своето.
Nazi zombie фетуси <33

Во контекст на темава ќе ја спомнам Papers, please!пошто ептен скоро ја играв и уште ми е тазе.
Играчот ја зема улогата на цариник во Сталин-лајк земја. Се таргетира моралот на обичниот граѓанин во такви општества, давајќи му на играчот избор да игра по законите на државата или да потпадне под мамката на корупцијата делумно за да заработи денар повеќе за прехрана на своето семејство.
Посебно кај нас, земја што е тазе излезена не толку опресивен ама сепак социјалистички режим, играва треба да разбранува некоја емоција.

ps Момакот којзнае кај е. Ми фали. :(

-Skopjanica

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom