Сите видови на Linux.

• Креатор на темата Креатор на темата SkyDriver
  • Време на започнување Време на започнување

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Веб-сајт
damjan.resume.mk
Ако добро забележав никаде не ги сретнав сите видови на Linux на едно место, па затоа решив да отворам една ваква тема.

Mandriva

Fedora

openSUSE

Debian

Ubuntu

Kubuntu

Значи ова беа Linux дистрибуциите, па предлагам некој од модераторите или админите, доколку е можно, оваа тема да ја стави како важна со цел да можат сите да се запознаат со Linux и нивните дистрибуции ... воедно и да коментираат околу нив.

450px-edubuntu_logosvg.png

Homepage: http://edubuntu.org/

Не гледам поента на темава. Има толку многу дистрибуции на линукс, ако ги наброиме сите, ќе стане темава играчница.
Во секој случај, може погрешно сум ја сватил... па ќе почекам некое време за да ми се потврди/демантира првичното мислење :)

Па како една од главните причини за темава ми беше тоа што има премногу корисници на интернет (и општо на компјутери) кои за Linux мислат дека тоа е само Linux оперативен систем, немаат поим дека тој има повеќе дистрибуции, па темава ми беше нешто како у стил запознавање со Linux дистрибуциите. Исто така не би било лошо да прокоментираме по нешто општо во врска со некој од Linux дистрибуциите.

Барем тоа е моето мислење, доколу има некој подобро и попаметно мислење би го прифатил со задоволсто :wink:

Можеби глупо ми е прашањето.. али на секој Линукс посебна му е намената.. или ?

Тоа се само дистрибуции на Linux, немаат некоја посебна намена. Општо Linux-от најчесто го користат за сервери поради нивната безбедност (До сега колку што сум јас информиран сеуште немаат најдено дупка кај Linux-от) .

А која од овие дистрибуции е најдобра за домашна(desktop) употреба?

А која од овие дистрибуции е најдобра за домашна(desktop) употреба?

Тоа е работа на личен избор и афинитети.
Обично пред да се одлучи за некоја се испробуваат неколку..па која ќе ти легне...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom