сестра Макрина - Црква

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
Локација
Erusalim
Светиот Дух може да се добие со молитвата. Тоа е наједноставното и најсигурното средство, кое му стои на располагање на секого. Добро е познато дека молитвата може да биде надворешна и внатрешна. Кога некој прави појасни или земни поклони со телото, дома или во црква, тој се моли на надворешен начин; а кога некој се обраќа кон Бога со сето срце и душа и се труди секогаш да Го има во мислите, тој се моли со внатрешна молитва. Која од овие молитви е подобра, поефикасна и поугодна на Бога, тоа го знае секој од нас. Вие, исто така, знаете дека можете да Му се молите на Бога во кое било време и на кое било место, дури и кога ќе ве порази гревот. Можете да се молите кога сте на работа и кога сте слободни, на празник и во обичните денови, стоејќи, седејќи и лежејќи. Сето тоа ви е познато. Но, овде треба да се каже дека иако внатрешната молитва е најмоќното средство за примање на Божјата благодат, ние не треба да се одречеме од надворешните молитви, особено заедничките. Многу велат: „Зошто да одам во црква? Можам да се молам и дома“. Што мислите, зошто луѓето зборуваат така? И дали тоа е точно и вистинито? Се разбира дека не е! Туку мрзливоста и гордоста ги поттикнуваат така да зборуваат. Се разбира, за жал понекогаш се случува човекот да згреши тогаш кога е во црква. Но не затоа што оди во црква, туку затоа што не оди со вистински дух, не оди заради милитвата, туку од сосема други побуди. Всушност, погледни ги оние кои од спомнатите причини не одат во црква. Дали се молат дома? Воопшто, не! Ако некој и се моли, во повеќето случаи станува збор за фарисејската молитва, бидејќи овие нивни молитви можат да се изразат токму со оние зборови кои ги употребил фарисејот: „Боже, Ти благодарам што не сум како другите луѓе: разбојници, неправедни, прељубодејци“ (Лука 18, 11). Значи, одете во црква и земете учество во заедничките молитви, молете се и дома пред светите икони и не обрнувајте внимание на расудувањето на рационалистот.
Кажано е дека личноста која Го нема Светиот Дух во себе, не може вистински да се моли. Тоа е потполно точно. Треба да вложиме голем напор и многу да се намачиме за да бидеме во состојба да се молиме со светата молитва. Ние не можеме одеднаш или набрзина да ја достигнеме онаа состојба кога нашите мисли и срца слободно се воздигнуваат кон Бога. Не само нам, обичните луѓе, туку и на многу други кои целиот свој живот го посветиле на молитвата, им се случувало да ги насочат своите молитви кон Бога, па да ги најдат расеани во различни насоки и посветени на други работи – ти сакаш во своите мисли да Го имаш Бога, а ти доаѓа нешто сосема друго, понекогаш и страшно.
Вистинската молитва носи со себе слатка утеха во срцето, затоа многу свети Отци и денот и ноќта ги поминувале со неа и во своето тихување не приметувале колку долго трае таа молитва. За нив молитвата не е напор, туку задоволство. Но не е лесно да се достигне таква состојба, посебно за некој кој од детството им се препуштил на своите страсти, потиснувајќи ја својата совест. Но, што на светот, која наука или уметност, или која утеха ја добивеме лесно, брзо и без напор? Затоа молете се, без оглед на фактот што во текот на молитвата не чувствувате никаква утеха или задоволство, туку само напор; молете се внимателно, сосредоточено, вежбајте се во молитвата и во комуникацијата со Бога; пробајте што повеќе да можете да се соберете и да ги контролирате своите расеани мисли, па малку по малку ќе почувствувате како тоа ви станува сѐ полесно и потоа ќе доживеете чудесни утехи. Ако сте искрени и се молите од срце, Светиот Дух, Кој ги гледа вашите напори и искреноста на вашите желби, набрзо ќе ви помогне; потоа ќе се всели во вас и ќе ве научи да се молите со вистинска молитва.
Најлесно ни е да се молиме во неволјите и страдањата; затоа да не ги пропуштаме ваквите прилики, туку да ги искористиме и преку молитва да ја излееме својата тага пред Господ.
Исус Христос ни заповеда да се молиме непрестајно. Многумина велат: „Како можеме постојано да се молиме кога живееме во светот? Ако целото наше време го искористиме за молитва, кога ќе работиме и ќе ги извршуваме задолженијата кои ни се доверени?“ Се разбира, ние не можеме да се молиме постојано на надворешниот начин: тоа значи дека не можеме секогаш да стоиме на молитва, бидејќи работиме и имаме други обврски. Но кога некој ја чувствува својата духовна болест, тој непрестајно ќе се моли дури и додека ги извршува своите задолженија; оној кој навистина сака да влезе во Царството небесно, ќе најде време и повод, и за внатрешна и за надворешна молитва. Ревносната душа ќе најде време да Му се моли на Бога и да Му се поклони и за време на најтешките и најмакотрпните работи. Само оние кои не сакаат да се молат, не можат да најдат време за молитва.
Исто така, велат дека Бог не ги слуша грешниците, што значи дека грешните не го добиваат од Бога она што го бараат. Тоа е точно. Но кои грешници не ги слуша? Оние кои Му се молат, а не мислат да се променат; или оние кои бараат од Бога да им ги прости нивните гревови, додека тие самите не сакаат ништо да им простат на другите. Бог навистина не ги слуша таквите грешници и не сака да ги исполни нивните молитви. Затоа кога се молите на Бога за простување на вашите долгови, самите простете ги долговите на другите, па ќе добиете разрешување на своите гревови. Ако сакате Бог да биде милостив кон вас, бидете милостиви кон другите, и тогаш Бог ќе ви го исполни тоа.
Некои мислат дека можеме да се молиме само според книгите. Се разбира, добро е ако можете да се молите и да Го прославувате Бога со псалмите и духовните песни. Но, ако не можете да читате, доволно е да ги знаете најважните молитви, посебно Господовата (Оче наш), бидејќи во таа молитва, која ни ја даде Самиот Исус Христос, се изразени сите наши потреби. Но кога околностите не дозволуваат да се молите со долга молитва, тогаш молете се кратко: „Господи, помилуј ме!“ или „Боже, помогни ми!“ или „О, Господи, исчисти ги моите гревови“ или „Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешниот!“
Свети Инокентиј Московски
Извор:МПЦ-ОА

Не сум некој верник али знам дека секој кој го користи името Божјо треба да се оптегне на четири коња и... знаеш.

Никот твој одма ми боде во очи. Затоа за тоа коментирав.

Јас одбивам да се молам на Бог додека пред мене стои икона или статуа на некој што не знаеме ни како изгледал, а иконите и статуите се мртви, Бог е жив. Одбивам да бацувам икони и да фрлам пари на икони, Исус го сруши храмот во Ерусалим заради што го претворија во трговски центар. Несакам да одам во црква, не заради тоа што ме мрзи да одам до таму, туку место да е храм Божји, место за молитва и насоченост кон Бога, таа е место каде што се оговараат комшиите, колегите од работа.
Бог е со нас, се додека се молиме и спомнуваме за него, независно од местото каде што ги извршуваме нашите молитви!

Кoј сe пoдбива сo сирoмав, Сoздатeлoт му гo наврeдува (Изрeки, 17:5).

Акo си бoгат, сo штo си бoгат, акo нe сo имoтoт Бoжји? Рабoтитe штo гo сoчинуваат твoeтo бoгастствo, чии сe акo нe Бoжји? Значи, акo сe гoрдeeш сo oна штo гo имаш, сe гoрдeeш сo туѓ имoт, сe гoрдeeш сo Бoжјo пoзајмувањe. Зoштo тoгаш сe пoдбиваш на сирoмавиoт, кoј вo
рацeтe има пoмалку туѓ имoт? Зoштo му сe пoдбиваш, акo тoј зeмал назаeм oд Бoга пoмалку oд тeбe? Акo зeмал пoмалку, пoмалку и дoлгува, а ти кoј си зeл пoвeќe, пoвeќe и дoлгуваш. Нe самo штo нe трeба да сe пoдбиваш на сирoмавиoт, туку трeба да му сe вoсхитуваш. Глeдај, тoј
вoди бoрба на мeгданoт на oвoј свeт сo мнoгу пoмалку срeдства oд тeбe. Oбајцата стe вoјници, самo штo ти вoјуваш какo вoјник, изoбилнo снабдeн сo ситe пoтрeби, а тoј вoјува гoл и гладeн.
Акo oбајцата пoдлeгнeтe и сe прeдадeтe на нeпријатeлoт, тoј ќe бидe пoлeснo судeн oд тeбe; акo ли, пак, oбајцата пoбeдитe, тoј ќe прими пoгoлeма награда oд тeбe и нeгoвата пoбeда пoвeќe ќe сe слави oд твoјата. Кoј сe пoтсмeва над гoлиoт и гладниoт вoјник, сe пoтсмeва на нeгoвиoт цар. Кoј сe пoтсмeва на сирoмавиoт, гo срами нeгoвиoт Сoздатeл. Акo знаeш дeка Сoздатeлoт на сирoмавиoт и твoјoт Сoздатeл e eдeн ист, ти нeма да му сe пoтсмeваш. Акo знаeш дeка и сирoмавиoт стoи вo истиoт бoрбeн рeд вo кoј си и ти, ти ќe гo нагрнeш и ќe гo нахраниш и ќe гo приближиш кoн сeбe.
O Гoспoди Сeдржитeлу, Твoјата мудрoст вo eкoнoмијата на сoздавањeтo e нeизмeрна. Oсвeтли нè сo Твoјoт Свeт Дух да сe вoсхитувамe на eкoнoмијата и сo стравoпoчит и љубoв да глeдамe на ситe Твoи сoзданија, глeдајќи ги прeку Тeбe. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин. (Пролог)
--- надополнето: 7 јули 2012 во 22:10 ---
http://preminportal.com.mk/content/view/10320/54/

А ако некој го нахрани сиромавиот ја прекршува волјата на Создателот?

А ако некој го нахрани сиромавиот ја прекршува волјата на Создателот?

секоја една помош на сиромавиот и бедниот на земјава, е награда во божјиот дом од Создателот.
Помагајте те им !!! бидејќи наградата од бога е голема на оној кој дарува сиромаши, болни и немоќни.

Добар текст, се во животот е релативно. Ако сте денес богати или сиромашни, не значи дека такви ќе бидете вечно.

За жал, оние кои имаат најмногу пари не им помагаат на сиромашните. Зошто? Затоа што веќе одамна ја изгубиле душата.

Токму затоа неретко ќе сретнете богат скржавец кој нема ни вода да ви даде, а сиромавиот со вас ќе го подели и она малку што го има.

Некој побожен човек тивко го повторувал името Божје. Забележувајќи ја неговата преданост и искреност, еден трговец, бил длабоко потресен од сето тоа. Тој му пришол на побожниот човек, и ставил пред него кесе со златници и му рекол: “Сигурен сум дека овие пари ќе ги потрошиш за Возвишениот Аллах. Те молам земи ги.“

“Само момент,“ му рекол побожниот човек, „Не сум сигурен дали е тоа законски. Дали си ти богат човек? Имаш ли уште пари дома?“

„О да! Имам уште најмалку илјада златници!“ – му рекол гордо трговецот.

„А дали би сакал да имаш уште една илјада?“ – прашал побожниот човек.

„Секако! Јас вредно работам секој ден, од утро до мрак, за да заработам уште повеќе.“

„А дали би сакал да имаш и повеќе од две илјади златници?“ - бил упорен побожниот човек.

„Секако!Секој ден го молам Аллах да ми даде повеќе и повеќе и уште повеќе пари.“

Кога го слушнал тоа побожниот човек му го вратил назад кесето со златници на трговецот и му рекол: „Жал ми е, но јас не можам да ги примам твоите златници, не е законски богат човек да прима пари од сиромав.“

„Што велиш!“- викнал луто трговецот, “Ти богат, јас сиромав!“

„Јас сум богат затоа што сум задоволен од се што Возвишениот Аллах ќе ми даде. Ти си питач, без оглед на тоа колку имаш не си задоволен и бараш од Аллах да ти го зголеми тоа.“

Неколку препораки за трагачите по Божјата честичка

sestramakrina-nova.jpg
Да се бара во светлина, не во мрак.
Кога на патот на барањето ќе дојде до средба со човечката прашина (или човековиот прав), мора да се има своја лична методологија на правење разлика помеѓу само човечко, само божјо и нивната комбинација, т.е. честичката на богочовечност...
Секогаш да е присутно сеќавањето дека физиката во почетокот била теологија и дека Словото било во Бог, и дека сите метафизички апетити се дрвјата од кои не се гледа шумата.
Нека ни е на помош Севишниот, и ќе пронајдеме еден куп честички. Но таквиот куп, мноштвото, како ќе го наречеме, и како ќе го видиме? Ако само посака Бог, ќе видиме сè што треба да се види, без помагала и инструменти. Видението доаѓа однатре, се гледа суштината, се согледува средиштето и оваа глетка станува еквивалент на сепрожемачката убавина на битието. Само да се гледа.
Кој е Човекот, и зошто Бог? Овие прашања се ѕвезди водилки, своевиден микроскоп за гледање навнатре и своевиден телескоп за гледање кон најдалечната далечина којашто заради непрекинатото оддалечување не може да се измери и цифрата за плус и минус бесконечност е всушност симбол за поставувањето граници за со нив да се означи безграничноста на сè.
Нема потреба да се бара подалеку од Звукот. Но увото многу често знае да биде пречка, од обична, до најсофистицирана. Третото уво е добар изговор да се биде глув за да може да се чуе.
Трепетот, потреперувањето, мигот, сонот, сенката, привидот, конечноста, сите варијанти за умот кој, бидејќи самиот уловен, како ќе лови? Евентуално Луѓе ослободувајќи ги од космичката прашина на заменските облици на повисокото Јас? Луѓе, во секој случај.
Именката Бог нема множина, затоа да не се трага по честици, туку по Оној кој е едно во сè.
Тоа „сè“ нека не биде камуфлажа на празниот простор.
Планетата Земја нека не биде граница, особено не тежината, бидејќи во спектарот на светлината колку си поблиску до Изворот, толку полесно се исчезнува. Доволна е една Мисла.
Најпрефинета мисла којашто најбрзо може да го открие патот до ризницата со честици е благодарноста. Голем број трагачи ја имаат пробано оваа мисла којашто го окончува нивното трагање во вид на скапоцен бисер, зрно синап, и слични наоѓања.
Тајната на сè што постои е Бог и Неговата Љубов. Да се трага по што и да е друго е игра на намерно незнаење, претеча на секоја мистика. Зошто се покрива со завеса Оној Кој е пред, по завесата и секаде наоколу? И самата завеса?
Сè што постои веќе е откриено. Со самото тоа што е. Умот којшто самиот е осветлен потоа фрла светлина наоколу. Зрачи. А изворот е таа честица што се бара, но е проѕирна бидејќи е несоздадена. А ние сме созданија, и не ретко болката е знак дека честицата знае да земе облик на бактерија за да ни ја раскаже историјата на создавањето. Нашата еволуција, пеперутката што сонуваше дека е човек и човекот што сонуваше дека секогаш е едно скалило погоре во величенствената игра на постојано и бескрајно преобразување. Всушност, тоа е Атомот. Него го најдовме, го расцепивме и сепак не се ослободивме од митот за не-деливоста. Некој се сети да го трампа за една маса и за една обична брзина којашто од гледната точка на друг сончев систем е иста за Ахил, целото животинско царство и за најбрзата желка во него без оглед на нејзините лични способности!
Ако постои материјата како нешто друго од енергијата, е тогаш веќе добиваме солидно поле за мижи татара во рамките на нашиот раскошен микрокосмос, каде што релативноста на експериментите нема да биде изговор за тоа што на трагачот му биле врзани очите и не можел да види во мракот! Кој воопшто би се нафатил да влезе во играта знаејќи однапред сè?
Доволно е Бог да посака и сè ќе ни стане јасно, црната ноќ како белиот ден.
Треба да се тропне на вистинската врата и да се замоли.
И да се порача, по желба, од Божјиот каталог на честици.
Лето Господово 2012
Друго:
http://preminportal.com.mk/content/view/10339/54/

типкава сака да каже науката да не се обидува да го открие почетокот на светот оти „Бог“ ако сака ќе ни го покаже тоа на негов начин?

Колку глуп текст. Божја честичка е наречена поради синоимот дека настанокот на се што не опкружува е тој начин, не дека бог ја создал таа честичка, па сега е наречена божја честичка. Бог нема никаква врска со ова истражување, бидејки тој едноставно не ни постои како таков каков што го претставуваат религиите.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom