Eve moe lichno iskustvo so ovaa "bolest". Kako prvo seboreata ili seboreichniot dermatitis ne e bolest tuku e sostojba na kozhata. Seboreata e genetski prenosliva i taa se prenesuva recesivno te. ako si mashko onda majkata e prenositel, a ako si zhensko onda prenositel e tatkoto. Treba da ima poveke faktori za da se nasledi te. da se inicira ovaa "bolest". Treba kozhata da e masna, i da e sklona kon produciranje na akni. Se pojavuva koga ima hormonalen dizbalans, so nepravilna (nezdrava) ishrana, konsumiranje na alkohol i golemi kolichini na kafe (bidejki tie imaa vazodilatatorno dejstvo - proshiruvanje na krvnite sadovi, a so toa i pogolem protok i razmena na materii vo krvta), a najgolem prichinitel e stresot. Zatoa najdobro e da se vodi smetka na ishranata, taa ne treba da se sostoi od konzervirani produkti (kechap kupechki, majonez, zachini premnogu, sokovi kupechki, sve shto ima konzervansi), da ne se konsumira premnogu alkohol, da se pie voda za da se prochisti organizmot i da ne se zimaat lekovi bez prichina. Ja sum koristela mnogu kremi za ovoj problem ali najvishe mi prija Decotal ili difluorcortolone (ide na recept), ali ne smeesh da go koristish povekje od 3 dena. Treba da se napravi pauza od 7 dena pa pak da go koristish. Kako i da e, da ne dolzham mnogu, nema mesto za panika, bidejki ovaa sostojba na kozhata pominuva, te. kozhata posle nekoe vreme okolu 30-40tata godina se menja. Kozhata dobiva poinakva struktura slichna na onaa na bebinjata. Prednost kaj ovoj tip na kozhi te. seboreichni tipovi na kozha e deka licata so ovoj vid na kozha nemaat problemi so brchki. Tie bi se pojavile tek okolu 60tata. Taka da, ne e nekoj problem, ali znam deka iritira. Treba da se vodi malce povekje smetka na lichnata higiena, te. ednash denvno tushiranje, ili pochesto mienje na kosata, ako seboreata e na skalpot.