Samsung Syncmaster 913n 19 inch LCD PC Monitor

• Креатор на темата Креатор на темата khz777
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Локација
Argentina, Buenos Aires
Земав ваков монитор , но пред тоа користев ист ваков само помал (Samsung Syncmaster 720n 17 inch LCD PC Monitor ) сакам да прашам , дали резолуцијата треба да биде иста како и на предходниот ( 1280 x 1024 ) .На овој другиов 19 -ка што е ми ја дава истата резолуција не би требало да даде поголема резолуција ? Неможам никако да наместам поголема резолуција , некој што се разбира во вакви чуда ? :D
X5zOuCH.jpg

Во спецификации му пишува дека максимална и натицна резолуција му е 1280x1024 така да тоа е тоа. Обично ваквите LCD-а 19" со 4:3 аспект ратио имаат иста резолуција со 17" 4:3, 1280x1024 но со помала густина на пиксели.

Како тоа густина на пиксели ? ова што го имам ја не е HD ? Ја мислам дека би требало поголема резолуција да има ? :)

Како тоа густина на пиксели ? ова што го имам ја не е HD ? Ја мислам дека би требало поголема резолуција да има ? :)

Не е HD, HD ти минимум 720p да имаш,а FULL HD е 1920х1080p, и нема поголема резолуција

Густина на пиксели или ppi, pixel per inch. Односно лаички кажано колку пиксели се наоѓаат на еден инч од екранот. Бидејќи 19" има 2" поглема површина на екранот, а иста резолуција, густината е помала, ама не се приметува многу разлика во овој случај.
Иначе 1280x1024 има поголем број на пиксели од 720p (1280x720), ама бидејќи аспект ратио е 4:3, не може твојов монитор да биде деклариран како HD или сл. Треба да биде widescreen односно 16:9/10 итн.

HD резолуција подразбира 720 пиксели вертикално, Full HD 1080 пиксели вертикално и треба да се прикажува на widescreen екран.

Не е HD, HD ти минимум 720p да имаш,а FULL HD е 1920х1080p, и нема поголема резолуција

:facepalm:

Густина на пиксели или ppi, pixel per inch. Односно лаички кажано колку пиксели се наоѓаат на еден инч од екранот. Бидејќи 19" има 2" поглема површина на екранот, а иста резолуција, густината е помала, ама не се приметува многу разлика во овој случај.
Иначе 1280x1024 има поголем број на пиксели од 720p (1280x720), ама бидејќи аспект ратио е 4:3, не може твојов монитор да биде деклариран како HD или сл. Треба да биде widescreen односно 16:9/10 итн.

HD резолуција подразбира 720 пиксели вертикално, Full HD 1080 пиксели вертикално и треба да се прикажува на widescreen екран.

:facepalm:

O,глуп...мислев за мониторот нема поголема,не се праи паметен,копчај кон што води прашањето и одговорот

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom