Ресетирање на рутер?!

• Креатор на темата Креатор на темата koda5
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 август 2006
Мислења
13
Поени од реакции
0
Би сакал да прашам дали ако се ресетира рутерот (d link) со тоа се губат сите негови внатрешни сетирања (првенствено username i passwordot)па ке мора наново се да се подесува, или само се ресетираат оној user i password за влез во неговиот setup.

koda5 напиша:
Би сакал да прашам дали ако се ресетира рутерот (d link) со тоа се губат сите негови внатрешни сетирања (првенствено username i passwordot)па ке мора наново се да се подесува, или само се ресетираат оној user i password за влез во неговиот setup.
Ако се ресетира на копчето Reset, рутерот се ресетира на default подесувањата. Значи, освен што ќе се ресетираат јузерот и пасвордот - ќе се ресетираат и сите внатрешни подесувања на factory defaults.

Така е кај сите рутери, не само кај D Link.

OK! А ако рутерот работи на еден комјутер без проблеми (само го уклучиш како што треба) а на друг не (Local Area network е во ред ама не сака да отвара страни) тогаш до што би можел да биде проблемот?!Дали се потребни некои дополнителни подесувања?

На другиот компјутер би проверил во LAN дали е подесен рутерот како gateway.

Принц ке ми кажеш ли каде точно да го проверам тоа? Иако мислам дека се е подесено(се е на авоматски) исто на двата компјутери?!

Ќе пробам да ти "нацртам".
Претпоставувам рутерот ти е 192.168.1.1 (таа IP адреса ја пишуваш кога сакаш да му пристапиш, нели?).
Оди во Control Panel на едниот компјутер, па Network Connections и десен клик па Properties на Local Area Network.
Скролај до TCP/IP и два пати кликни.
Вака изгледа кај мене и вака би требало и кај тебе да изгледа:

tcpip.JPG

ЗАБЕЛЕШКА: DNS-ата кои ги гледаш на скриншотот се на WADSL. Ако немаш WADSL стави ги на твојот ISP или пак тие полиња остави ги празни.
Мавни ОК и би требало да имаш интернет.

Истата процедура помини ја и на другиот компјутер, со таа разлика што ќе му ставиш IP адреса 192.168.1.3 а сите други работи исто како на првиот што ќе ги подесиш.

Пробав и вака ама пак не бивит. На оној компјутер кај што се е во ред подесувањата се автоматски (а што е всушност разликата ако тие се доделуваат автоматски во однос на тоа ако ги внесеш рачно?!) зошто тогаш на овој другиот кај што исто така се е автоматски (пробав и сам да ги внесам) нејќе да работи?!

Разликата помеѓу автоматски и рачно е следна:
Ако се доделуваат автоматски, постои шанса рутерот да заглупи и да не се доделат. Или пак, може да добиеш различна IP адреса од минатиот пат. Ако се стават рачно - знаеш дека секогаш ќе ги имаш истите подесувања.

Зошто нејќе да работи? Сигурен си дека се е подесено како што треба на тој компјутер? Океј, ќе ти помогнам тогаш... Прво нешто што ќе те замолам да направиш на "проблематичниот компјутер" е:

- Start > Run > пиши cmd и стисни OK.
- напиши: ipconfig /all и стисни ентер.

Тука ќе ти се отвори ip конфигурацијата на компјутерот. Види што ти е Default Gateway. Би требало да биде некоја адреса од типот на 192.168.1.1. Копирај ја таа адреса и во Command Prompt прозорчето (кај што пиша cmd) напиши го ова:

- ping (адресата што ти беше default gateway, пример 192.168.1.1)
- ping www.google.com
- tracert 216.239.59.103 -d

Потоа пастирај ми ги резултатите што ги доби тука на темава. Ќе ти кажам каде е проблемот.

Еве што добив Acid:
C:\>ping 192.168.1.1
Pinging 192.168.1.1 with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.1.1: bytes=32 time=1ms TTL=255
Reply from 192.168.1.1: bytes=32 time=1ms TTL=255
Reply from 192.168.1.1: bytes=32 time<1ms TTL=255
Reply from 192.168.1.1: bytes=32 time<1ms TTL=255

Ping statistics for 192.168.1.1:
Packets: Sent=4, Received = 4, Lost=0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum=0ms, Maximum=1ms, Average=0ms

C:\>ping www.google.com
Ping request could not find host www.google.com. Please check the name and try again.

C:\>tracert 216.239.59.103 -d
Tracing route to 216.239.59.103 over a maximum 30 hops
1 192.068.1.1 reports: Destination net unreachable.
Trace complete.

koda5 напиша:
1 192.068.1.1 reports: Destination net unreachable.
Trace complete.
192.068.1.1?
Сигурно го доби ова, или грешка е? Треба да биде 192.168.1.1.
Ај провери, па пиши повторно.

Изгледа рутерот навистина му е 192.168.1.1 ама он го има турено 192.068.1.1 како default gateway. И после нема интернет... епа нема.

Грешка е!!!
Сигурно е 192.168.1.1

Не е логично да го пингаш 192.168.1.1, а кога правиш tracert да ти вика Destination net unreachable. Тоа значи дека, најверојатно, рутерот те јебе. Мавни му ресет на factory defaults и преподеси го - ништо страшно.

Каков интернет користиш бај д веј?

Работава е малку комплицирана?! Рутеров е на еден мој другар (кој моментално е надвор од државава-во Германија, и не е достапен, што значи дека немам податоци за userot i passwordot?). Е сега јас сакам да го искористам неговиот пакет да не оди џабе. Кај него дома е се во ред, а кај мене нејќе да чуе па затоа побарав помош.
се работи за ADSL, ама не знам што пакет е точно.
Има ли некое чаре?!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom