Релито Дакар 2008 откажано? Или сепак не?

• Креатор на темата Креатор на темата viktor_mak
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
19 јуни 2007
Мислења
3.422
Поени од реакции
116
Веб-сајт
forum.opsesija.mk
Edno od pointeresnite slucuvanja vo motosportot definitivno e relito Dakar. Zapocnuva sekoja godina na 05.01 vo nakoj grad vo Portugalija, Spanija ili Francija, a zavrsuva na 15.01 vo Dakar. Oficijalen sajt neznam dali ima, ako nekoj znae neka pise. Inace mene omilen tim mi e Mitsubishi, a omilen vozac Masouoka. Kaj motorite i kaj kamionite imam poveke favoriti.

Епа вака тоа е рели кое до сеа никогаш не сум го пропуштил да го гледам:) Само најаките можат тамо да издржат. Вујкоми во 1983 година требал да оди со мотор да се трка ама мајкаму не го пуштила со зборовите" Само еден син имам" и нормално вујкоми ја послушал,ама сеуште кога ќе почне релито се гледа во неговите очи искра која го тера да се пријави ама то е то годините се важни не е више млад:)

Stvarno e golem predizvik no i golem rizik. Mozebi e i podobro sto ne otisol bidejki najgolem del od tie koi poginuvaat se tokmu motociklisti. Inace vo idnina jas mozebi bi otisol no samo so kola.

Edno od pointeresnite slucuvanja vo motosportot definitivno e relito Dakar. Zapocnuva sekoja godina na 05.01 vo nakoj grad vo Portugalija, Spanija ili Francija, a zavrsuva na 15.01 vo Dakar. Oficijalen sajt neznam dali ima, ako nekoj znae neka pise. Inace mene omilen tim mi e Mitsubishi, a omilen vozac Masouoka. Kaj motorite i kaj kamionite imam poveke favoriti.
Малку си грешка. Започнува точно на нова година т.е. 01.01 Инаку релито е наречено најтешко рели на светот-рели на издржливоста. Многу од натпреварувачите се откажуваат поради тешките услови во пусината.

Малку си грешка. Започнува точно на нова година т.е. 01.01 Инаку релито е наречено најтешко рели на светот-рели на издржливоста. Многу од натпреварувачите се откажуваат поради тешките услови во пусината.

А богами и гинат по тие вукојебините...

Така ама чувството 20 дена возење по вукојебините и на крај да го видиш Дакар... Нешто несмисливо. Некогаш адреналинот е поголем од цената на животот. Во годинешново издание на релито загинаа баеги луѓе. Мислам дека 3 или 4 моторциклисти и неколку возачи на квартови (оние моторите со 4 тркала).

Znaci da si ja aktueliziram ja temava poso mislam deka e vredna za diskusija.
Godinava ke se vozi od Lisabon (glaven grad na Portugalija). Informacii za brojot na ntprevaruvacite seuste nema na mislam deka ke ima mnogu poveke od lani.
Eve i link od golem broj prekrasni fotki od RallyDakar. Uzivajte.
http://www.dakar.com/2008/DAK/presentation/us/r1_5-la-galerie-photos.html

Како што проаѓаат годините се понеинтересно е...односно како поминуваат годините, Мицубиши се повеке владее...кој возач се покаже одма другата година го гледаме у мицубиши. Фаворит ми е Масуока(коли), Русите(камиони), а кај моторите за жал фаворитите ми ги нема веке.

Таму би се пријавил само со џип, на мотор никако. Мала погрешна проценка и отиде животот. Во автомобил (џип) имате, покрај кацига, roll cage, специјална амортизација со долг од на амортизерите...многу многу работи што ќе ви го спаси животот на дините или при евентуално превртување или каква и да е несреќа. Плус:) ќе си имате со кој да си прајте муабет, на мотор што...ќе голтате прашина.

Да не зборуваме дека најдобро е со камион, Камаз...ама, да бидиме реални ретко кој (освен ако не сте возач на некоја таква фабрика) да го извозите тоа со камион.

Релито Дакар 2008 откажано?

Најтешкото рели во светот повторно е во врвот на актуелните случувања. Секоја година ова време многубројните тимови ги вршат последните подготовки за 15 дневната авантура низ пределите на негостољубивата Сахара.
Релито Дакар за прв пат е организирано во 1979 год. од страна на Тери Сабин. Рутата по која се вози релито секоја година се менува, а се прават и должински измени.

Годинава возачите ќе мораат да изминат за една третина повеќе километри (5.736 km) зацртани како мерни етапи, односно специјалните испити. Конвојот од над 570 тимови со придружните возила ќе тргне од Лисабон за Дакар на пат долг 9.272 km, минувајќи низ пет држави: Португалија, Шпанија, Мароко, Мавританија и Сенегал. Вкупно ќе се натпреваруваат 550 тимови од 50 земји во три категории: мотоцикли, нив ќе ги има 245 со уште 20 придружни, следат автомобилите со 205 и на крајот камионите со 100 посади. На овие 550 возила треба да се додадат и 200-те кои служат како поддршка, а сигурно ќе биде присутен и најголемиот товарен авион Антонов.

blais_06_40002.jpg

Релито од секој учесник бара врвни кондициски и психички припреми и навигациски способности за да се остварат посакуваните резултати. Возењето е толку исцрпувачко и тешко што понекогаш се случува некој од учесниците да го платат учеството со глава, а и тамошното население страда од возилата на релито.
Секој ден возачите ќе треба да изминат просечно по 618,2 километри движејќи се со големи брзини. И оваа година ќе важат ограничувањата за брзините, мотоциклите не смеат да возат над 150 km/h, а во населено место сите мораат да возат 50 km/h. Релито ќе има брзински карактер, но ќе доминира техниката на возење и секако навигацијата.
Поради големиот интерес за релито Дакар, пријавувањата секогаш завршувале дури шест месеци пред стартот. Ако некогаш пријавувањата оделе по онаа “прв дојден прв услужен”, оваа година од безбедносни причини, организаторот прави селекција кој ќе учествува.

giniel-de-villiers-en-el-lisboa-dakar-2007.jpg

Единствената жена победник на ова рели е Јута Клајншмит со Митсубиши Паџеро во 2001 година. Во истата категорија Паџеро е доминантен и сигурно оваа година ќе напаѓа за освојување на врвот. Главен конкурент на Митсубиши ќе му биде Фолксваген кој премногу долго се токми да победи, ама не му појдува од рака. Кај моторите во изминативе години КТМ го има приматот, а во класата на камионите рускиот Камаз.
Релито ќе почне на 5 јануари, а ќе заврши на 20. Единствениот ден за одмор ќе го имаат на 13 јануари кога сите ќе имаат можност да здивнат барем за момент (ако им се возилата исправни).

kamaz-flying.jpg

Значи стартот е во Лисабон.
Сабота 5 јануари е времето.
Адреналин и издржливост е мотото.

Среќно!

sega anteni za A1 ke vleckam samo za dakar

Одвај чекам да почне реливо..секоја година го пратам, штета што мојот фаворит онаа година или пред 2 години умре..Фабрицио Меони го знаете, водеше во пласманот за мотоцикли и загина :(
Се е добро, само тоа што секоја година некој го губи животот!
Оваа година не навивам за никого. Вие?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom