Referendumi ili ne?

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Samo so "radikalni" merki bi mozelo da dojde do smena na ovie i "onie" veke videni garnituri.Za radikalizam ovde ne gledam zelba a nitu moznost.Zatoa teshko bi doshlo do promena na "garniturite".

ABC напиша:
Samo so "radikalni" merki bi mozelo da dojde do smena na ovie i "onie" veke videni garnituri.Za radikalizam ovde ne gledam zelba a nitu moznost.Zatoa teshko bi doshlo do promena na "garniturite".
Не се согласувам со тебе. Нема потреба од радикализам. Додека мнозинството од народот ги гласа постоечките и притоа не ја согледува потребата од нова политичка сила, тогаш и револуцијата би немала легитимитет. Нели?

Целата ова работа е за продажбата на ЕСМ.
Власта се плаши дека опозицијата ќе собере 150 000 потписи за референдумско изјаснување на народот дали да се продаде Електростопанство на Макеонија.Тоа е веќе сигурно...
...А богами многу убаво во бразда влегува и проблемот со Грција за името.Некој изгледа многу подло си го припрема теренот за следните свои чекори. :evil:

Мистичен напиша:
ABC напиша:
Не се согласувам со тебе. Нема потреба од радикализам. Додека мнозинството од народот ги гласа постоечките и притоа не ја согледува потребата од нова политичка сила, тогаш и револуцијата би немала легитимитет. Нели?
Nikoj ne znae shto "glasa" narodot.Zarem ti si ubeden deka rezultatite od "glasanjata" se validni?Ovie "postoecki" sekogash ke gi "mestat" glasovite po svoj tertip.Zatoa "potenciram" deka nema promeni bez radikalni merki koj do ovoj moment ne se na "povidok".

Валидни или не, неможеме да знаеме ни ја ни ти. Но, слушајќи ги луѓево како бедно размислуваат и како им се исплакнати мозочињата, се повеќе верувам дека се валидни.

Da,da,i sekogash so 51% "izleznost".Toa e fakt koj ne moze da se odmine.

ABC напиша:
Mnozinstvoto e samo edna "nekompaktna" smesa.Majorizacija vrz "mnozinstvo" e vozmozna dokolku izmislish eden "s-ramkoven".
Симнувам капа. Во право си!!! Се е можно преку „договори“ на политички елити особено кога постои апатизирано население.

Bi go navel primerot na Juzna Afrika,tamu imame(imavme) "malcinska majorizacija" no vo slucajot taa beshe "rasna".Vo Makedonija imame Albanska(albanska) majorizacija vrz Makedonskoto mnozinstvo.
Јанлаш си!!!
Терминолошки тоа што го кажуваш се нарекува „малцинско тероризирање на мнозинството“. Можеби постои поадекватен термин ама јас за овој знам дека е во употреба.
Африка ни дава и друг пример каде што истата работа создаде грди состојби со многу смрт.

Како и да е, гледаш ли некој да се буни? Гледаш ли дали си ги бранат своите интереси и права?

Мистичен напиша:
Џабе се акаме со мозгање додека не дојдат сосема нови луѓе во политичка форма на дејствување, работите ќе си бидат како што си се.

Никој не не слуша.

Мистичен,
Не е за џабе!
Прво, мозгаме затоа што можеме, за разлика од тие кои ја немаат таа способност, а второ, некој мора да ги мозга работите.
Инаку, не се потребни нови луѓе!!! И овие, денешниве, се доволно добри само што е потребно да се има критичка јавна мисла, а не апатизирано, алчно и морално изгубено население.

Политичарите, но и во секоја друга сфера во општественото живеење, го тераат животот по формулата:
Ако ништо не се очекува (бара), ништо нема да се добие.
Не очекувај доблесно однесување каде што доблеста не се цени. Ретките индивидуални примери на доблест, поединец кон поединец, е тоа што сеуште ни овозможува да опстојуваме и ни дава некоја надеж. Ја изгубивме ли оваа наша одлика, тогаш ќе ја изгубиме сета надеж.

Моментот кога населението ќе инсистира на резултати (критичка јавна мисла), односно создавање и овозможување еднакви можности наместо постојано да си бара некој овчар над себеси тогаш ќе бидне и моментот на подобрување на состојбите.

Ima li shansi narodot da insistira na rezultati?Mozebi vo nekoja dalecna idnina!Sepak zasega jas barem ne gledam takva moznost.Dokolku narodot istapi so nekakva "normalna" potreba od rezultati,kako na primer referendum za istaknuvanje na znaminja,ke se javi eden Kondarko i ke rece a zoshto nikoj ne gi obvinuva Amerikancite za "suverenost" na Mesecinata(oti imale istaknato zname)?Jas bi mu repliciral -Na mesecinata nema nikakvo zname-ne go imam videno,dodeka Albanskite gi gledam niz Makedonija.

Snakebite напиша:
Целата ова работа е за продажбата на ЕСМ.
Власта се плаши дека опозицијата ќе собере 150 000 потписи за референдумско изјаснување на народот дали да се продаде Електростопанство на Макеонија.Тоа е веќе сигурно...
...А богами многу убаво во бразда влегува и проблемот со Грција за името.Некој изгледа многу подло си го припрема теренот за следните свои чекори. :evil:
Ja vrakam temava malku kolku da mu kazam na Snakebite deka sega i referendum ne go spasuva ESM od prodazba.

Затоа и се донесе закон против референдум т.е. за забрана за референдум.

Но, има таква тема, да се вратиме ан ЕСМ и нашата пропаст.

Не можат да се закажат референдуми кои што танираат одлуки и закони за кои треба да гласа собранието со бадинтерово мнозинство (со мнозинство на гласовите од сите заедници).

Не може да се организира референдум за било што поврзано со рамковниот договор (правата на етничките заедници, позитивната дискриминација на етничките заедници, децентрализацијата и сл).

И се се должи на неуспехот на последниот реферндум.

Zatoa ke imame nov sostav na sobranie vo koe ke se dostavi amandman so koj i 100 000 potpisi ke mozat da povikaat na referendum bez razlika za koe prashanje ke se odnesuva.Dokolku toa ne go napravi idnata vlast bi ja smetal jas a i mnogumina Makedonci isto diktatorska kako shto e i ovaa.Ako ne se pocituva zelbata na 150 000 narod koj saka da se organizira referendum pa makar da e toa za nekakov s-ramkoven dogovor koj patem ne e validen so ogled na 18% Albanci,togash taa vlast shto ne ja pocituva zelbata na narodot ili e diktatorska ili e tolku korumpirana od Albanskata mafija shto nemoze da pisne ili da mrdne od skutot vo koj sedi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom