The`bItCh
AdJuStAbLe mAdNeSs
- Член од
- 22 јануари 2005
- Мислења
- 4.605
- Поени од реакции
- 114
Морски омлет
потребни состојки:
- 200 гр. школки
- морски ракчиња слимс
- 4 јајца
- 1 домат
- 1 зелена пиперка
- 1 главица кромид
- 150 гр. шунка
- 150 гр. сирење
- 200 гр. кашкавал
- магдонос
- масло за јадење
- сол и црн пипер
подготовка:
Во поголем длабок сад едно по едно ги кршиме 4-те јајца. Половина главица кромид ситно ја сечкаме и ја оставаме во сад настрана. И пиперката ситно ја сечкаме и ја оставаме во садот со кромидот. Шунката ја сечкаме на коцки и ја додаваме во истиот сад. Доматот го лупиме во круг, а половината домат го сечкаме на коцки и го додаваме во садот. Во садот ги додаваме и морските ракчиња слимс. Школките ги чистиме и ги оставаме на даската за сечење. Кашкавалот го сечкаме на коцки и го додаваме во истиот сад. Потоа ситно го сечкаме магдоносот. На оган ставаме тава за пржење и во неа масло да се загрее. Јајцата во садот го посолуваме и ги наросуваме со мелен црн пипер. Потоа јајцата ги матиме со вилушка. Во садот го додаваме исечканиот зеленчук и морските плодови. Промешуваме со вилушката и додаваме магдонос. Повторно промешуваме со вилушката. Сирењето го сечкаме на коцки, па и него го додаваме во садот. Промешуваме со вилушката, а потоа целата смеса ја истураме во тавата со загреано масло. Ја протресуваме тавата. Врз омлетот ги редиме исчистените школки. Тавата ја тргаме од оган и готовиот омлет го ставаме на чинија за сервирање.
Морска салата аспих
потребни состојки:
- 400 гр. Морски плодови
- 100 гр. Зелени маслинки
- желатин
- магдонос
- француски магдонос
- 1 портокал
- 1 лимон
- зачин Ц
- листови од ловор
- 2 дл. Вода
- босилок
- млад кромид
- масло за јадење
- сол и црн пипер
подготовка:
Во едно тенџере ги ставаме морските плодови и ги налеваме со вода колку да бидат прекриени. Тенџерето го ставаме на оган. Го додаваме босилокот и листовите од ловор.
На даската за сечење лимонот го сечкаме на кругови и 2-3 круга од лимонот ставаме во тенџерето.
Во една тава за пржжење ставаме 2 дл. Ладна вода и во тавата го додаваме желатинот. Промешуваме. Ја ставаме тавата на оган и додаваме зачин Ц. Откако растворениот желатин ќе зоврие ја тргаме тавата од оган и желатинот го процедуваме низ цедалака.
Тенџерето со сварените морски плодови го тргаме од оган и ги истураме плодовите во цедалка. Потоа морските плодови ги плакнеме со ладна вода и ги оставаме да се цедат низ цедалката.
Садот со желатин го ставаме во замрзнувач да се лади.
Исцедените морски плодови ги сечкаме на парчиња и ги ставаме во еден поголем длабок сад. Потоа го сечжкаме младиот кромид па и него го додаваме во садот. Лимонот и портокалот ги сечеме на половина, а сокот од половината лимон и портокал го додаваме во салатата. Зачинуваме со мелен црн пипер и посолуваме. Потоа во салатата додаваме масло за јадење и се убаво промешуваме.
Изладениот желатин го вадиме од замрзнувачот и тенџерето го ставаме на оган за желатинот да се врати во течна состојба за да може да се меша. Растопениот желатин го истураме по целата внатрешност на садот во кој ќе ја ставаме салатата. Потоа во садот ставаме половинки маслинки. На половина по должина сечкаме стебло од конзервирана мала пченка и ги ставаме во садот. Потоа во садот ја ставаме подготвената салата од морски плодови. Садот го полниме со течен желатин и го ставаме во замрзнувач да се стегне желатинот. Откако желатинот ќе се стегне, садот со салатата го вадиме од замрзнувач. Од надворешната страна садот го полеваме со топла вода за да се одлепи желатинот од садот. Вака подготвената салата ја ставаме на чинија за сервирање во форма на куп. Со остар нож на неколку места ја засекуваме кората на еден портокал. Потоа портокалот го сечеме на тенки кругови со кои ја украсуваме чинијата со салата. Истата постапка ја повторуваме и со лимонот. Круговите лимон ги ставаме врз круговите од портокал. Декорацијата ја завршуваме со гранче француски магдонос и со по еден бадемврз круговите од лимон. Со тоа морската салата во аспих е подготвена.
Морски коктел
потребни состојки:
- 200 гр. Октопод
- 200 гр. школки
- 200 гр. Лигњи
- 200 гр. Шкампи
- 1 лимон
- 1 портокал
- магдонос
- крак од октопод
- морски козици
- путер
- млад лук
- масло за јадење
- бело вино
- сол и црн пипер
подготовка:
На оган ставаме една тава за пржжење и во неа ставаме масло за јадење и путер. Во тавата додаваме малку бело вино. Промешуваме за путерот побрзо да се растопи.
На даската за сечкање ситно го сечкаме младиот лук и го ставаме да се пржи во тавата. Во тавата ги додаваме шкампите па кракот од октопод. Потоа ги додаваме морските козици, школките, октопдите и лигњите. Промешуваме, посолуваме и зачинуваме со мелен црн пипер. Додаваме уште еднаш од белото вино и ја покриваме тавта со капак.
Откако морските плодови ќе се издинстаат го тргаме капакот и додаваме сечкан магдонос. Ја тргаме тавата од оган и ја ставаме на работната маса.
Со лажица решетка од морскиот коктел вадиме на чинијата за сервирање обложена со листови зелена салата. Коктелот од морски плодови го преливаме со сосот во кој се подготвуваше. Еден лимон го засекуваме во форма на цвет и го ставаме на чинијата за декорација. Декорацијата ја дополнуваме со парчиња портокал, француски магдонос и кругови од праз. Со тоа мпрскиот коктел на морнарски начин е подготвен.
Морски плодови на истарски начин
потребни состојки:
- 350 гр. шкампи
- 400 гр. коктел од морски плодови
- 250 гр. ракчиња слимс
- 200 гр. замрзната пченка
- 200 гр. варен грав
- 150гр. сирење
- 150 гр. тост кашкавал
- 5 чешниња лук
- зелена салата
- 1 краставица
- масло за јадење
- сол и црн пиер
подготовка:
Водата во тенџерето на оган ја посолуваме. Потоа во тенџерето ги ставаме мешаните морски плодови да се варат. Промешуваме. Во тавата за пржење на оган го ставаме путерот да се растопи. Путерот го промешуваме во тавата за побрзо да се растопи. На растопениот путер ги ставаме да се пржат ракчињата. Две чешниња лук ги сечкаме на четвртинки. Потоа лукот го додаваме во тенџерето каде што се варат морските плодови. Преостанатиот лук ситно го сечкаме. Исечканиот лук го оставаме во сад настрана.
Во тавата со ракчиња ги додаваме да се пржат и шкампите. Во тавата го додаваме и исечканиот лук. Со вилушка ја гребеме лушпата на краствицата. Потоа краставицата ја сечкаме на тенки кругови. Парчињата краставица ги собираме во поголем длабок сад. Листовите зелена салата крупно ги сечкаме. И зелената салата ја додаваме во длабокиот сад. Во садот го додаваме и претходно сварениот грав. Содржината во тавата ја зачинуваме со мелен црн пипер. Промешуваме. Ги превртуваме шкампите. Ја протресуваме тавата. Тенџерето со сварените морски плодови го тргаме од оган. Морските плодови ги цедиме низ цедалка. И мешаните морски плодови ги додаваме во тавата за пржење на оган. Лимонот го цедиме во цедалка. Во длабокиот сад додаваме масло за јадење. Го ставаме и лимоновиот сок. Се убаво промешуваме. Посолуваме. Повторно промешуваме. Содржината од длабокиот сад ја претураме во длабока стаклена чинија. Потоа во чинијата додаваме од одмрзнатата пченка. На крајот во чинијата ја ставаме содржината од тавата за пржење. Сирењето го сечкаме на коцки. И коцките сирење ги редиме во чинијата. Парчињата тост кашкавал ги формираме во цветови. Цветовите од кашкавал ги редиме во чинијата со салатата. На крајот во чинијата ги редиме шкампите.
На оган ставаме тава за пржење и во неа путер да се растопи. Лебот го сечкаме на коцки и триаголници. Путерот во тавата го промешуваме за побрзо да се растопи. Во растопениот путер ги ставаме парчињата леб да се пржат. Откако ќе се испржат од едната страна лебчињата ги превртуваме во тавата. Ја тргаме тавата од оган и ја ставаме на работната маса. Испржените лепчиња ги редиме во чинијата со салата од морски плодови.Декорираме со гранчиња француски магдонос.
Морски ражничи
потребни состојки:
- 200 гр.шкампи.
- 200 гр.јастог
- 200 гр.лигњи
- 1 зелена пиперка
- 1 главица кромид
- маслиново масло
- сол и црн пипер
подготовка:
На даската за сечење главицата кромид ја сечеме на големи парчиња. Во парчето кромид забодуваме две метални стапчиња за ражњичи. Потоа на секое стапче забодуваме по едно парче јастог, едно парче шкампи, и по едно парче зелена пиперка. Парчињата лигњи ги превиткуваме во големина како другите парчиња на ражњичот, па и нив ги забодуваме на металното стапче. Продолжуваме уште еднаш наизменично да ги редиме сите производи и со тоа морските ражњичи се подготвени за печење. Скарата за печење ја попрскуваме со масло за јадење и на неа го ставаме наредениот ражњич. Откако ќе се испече од едната страна ражњичот го превртуваме. Сок од половина лимон цедиме во цедалака, па со него го полеваме ражњичот на скарата. Испечениот ражњич го вадиме од скарата и го ставаме на чинија за сервирање на која има лист зелена салата. Украсуваме со прокељ, топчести форми од варен морков, долгнавести парчиња од конзервирана црвена пиперка. Потоа додаваме и тенки парчиња од лимон и портокал со засечена кора врз зелената салата. Декорацијата ја завршуваме со гранче француски магдонос помеѓу парчињата лимон и портокал.
Рижо со ракчиња и печурки
потребни состојки:
- 200 гр. ракчиња слимс
- 100 гр. сечкани маринирани шампињони
- 100 гр. варен ориз
- 200 гр. кашкавал
- маслинки
- 50 гр. путер
- 1 црвена пиперка
- француски магдонос
- 100 гр. доматно пире
- масло за јадење
- сол и црн пипер
подготовка:
На оган ставаме една тава и во неа ставаме путер и масло за јадење да се загрее. Пиперката ја сечеме на половина, а половината на коцки кои ги додаваме во тавата. Тавата ја протресуваме, па во неа ги додаваме шампињоните и ракчињата. Посолуваме и зачинуваме со мелен црн пипер. Промешуваме. Потоа ситно го сечкаме магдоносот и го додаваме во тавата. Повторно промешуваме и во тавата го додаваме претходно сварениот ориз. Се заедно промешуваме и оставаме да се пржи.
На оган ставаме уште една тава и во неа го ставаме доматното пире. Во тавата додаваме малку вода и ја оставаме на оган. Првата тава ја тргаме од оган и ја ставаме на работната маса. Кашкавалот го рендаме на покрупната страна од рендето, а доматното пире на оган го промешуваме. Половината кашкавал го додаваме во тавата со рижото и промешуваме. Преостанатиот кашкавал го собираме во еден сад. Тавата со доматното пире ја тргаме од оган. На чинијата за сервирање ставаме 3 лажици сос од домати и го распоредуваме по средината на чинијата. Еден подлабок стаклен сад, кој ќе ни служи како калап го премачкуваме со масло за јадење. Потоа садот го полниме со рижотото со ракчиња и печурки. Со лажица ја мазниме површината и рижотото го превртуваме на чинијата за сервирање врз сосот од домати. Околу рижотото на три краја ставаме рендан кашкавал, а украсуваме со гранчиња магдонос и парчиња маслинки. За крај наросуваме мелен црн пипер.
потребни состојки:
- 200 гр. школки
- морски ракчиња слимс
- 4 јајца
- 1 домат
- 1 зелена пиперка
- 1 главица кромид
- 150 гр. шунка
- 150 гр. сирење
- 200 гр. кашкавал
- магдонос
- масло за јадење
- сол и црн пипер
подготовка:
Во поголем длабок сад едно по едно ги кршиме 4-те јајца. Половина главица кромид ситно ја сечкаме и ја оставаме во сад настрана. И пиперката ситно ја сечкаме и ја оставаме во садот со кромидот. Шунката ја сечкаме на коцки и ја додаваме во истиот сад. Доматот го лупиме во круг, а половината домат го сечкаме на коцки и го додаваме во садот. Во садот ги додаваме и морските ракчиња слимс. Школките ги чистиме и ги оставаме на даската за сечење. Кашкавалот го сечкаме на коцки и го додаваме во истиот сад. Потоа ситно го сечкаме магдоносот. На оган ставаме тава за пржење и во неа масло да се загрее. Јајцата во садот го посолуваме и ги наросуваме со мелен црн пипер. Потоа јајцата ги матиме со вилушка. Во садот го додаваме исечканиот зеленчук и морските плодови. Промешуваме со вилушката и додаваме магдонос. Повторно промешуваме со вилушката. Сирењето го сечкаме на коцки, па и него го додаваме во садот. Промешуваме со вилушката, а потоа целата смеса ја истураме во тавата со загреано масло. Ја протресуваме тавата. Врз омлетот ги редиме исчистените школки. Тавата ја тргаме од оган и готовиот омлет го ставаме на чинија за сервирање.
Морска салата аспих
потребни состојки:
- 400 гр. Морски плодови
- 100 гр. Зелени маслинки
- желатин
- магдонос
- француски магдонос
- 1 портокал
- 1 лимон
- зачин Ц
- листови од ловор
- 2 дл. Вода
- босилок
- млад кромид
- масло за јадење
- сол и црн пипер
подготовка:
Во едно тенџере ги ставаме морските плодови и ги налеваме со вода колку да бидат прекриени. Тенџерето го ставаме на оган. Го додаваме босилокот и листовите од ловор.
На даската за сечење лимонот го сечкаме на кругови и 2-3 круга од лимонот ставаме во тенџерето.
Во една тава за пржжење ставаме 2 дл. Ладна вода и во тавата го додаваме желатинот. Промешуваме. Ја ставаме тавата на оган и додаваме зачин Ц. Откако растворениот желатин ќе зоврие ја тргаме тавата од оган и желатинот го процедуваме низ цедалака.
Тенџерето со сварените морски плодови го тргаме од оган и ги истураме плодовите во цедалка. Потоа морските плодови ги плакнеме со ладна вода и ги оставаме да се цедат низ цедалката.
Садот со желатин го ставаме во замрзнувач да се лади.
Исцедените морски плодови ги сечкаме на парчиња и ги ставаме во еден поголем длабок сад. Потоа го сечжкаме младиот кромид па и него го додаваме во садот. Лимонот и портокалот ги сечеме на половина, а сокот од половината лимон и портокал го додаваме во салатата. Зачинуваме со мелен црн пипер и посолуваме. Потоа во салатата додаваме масло за јадење и се убаво промешуваме.
Изладениот желатин го вадиме од замрзнувачот и тенџерето го ставаме на оган за желатинот да се врати во течна состојба за да може да се меша. Растопениот желатин го истураме по целата внатрешност на садот во кој ќе ја ставаме салатата. Потоа во садот ставаме половинки маслинки. На половина по должина сечкаме стебло од конзервирана мала пченка и ги ставаме во садот. Потоа во садот ја ставаме подготвената салата од морски плодови. Садот го полниме со течен желатин и го ставаме во замрзнувач да се стегне желатинот. Откако желатинот ќе се стегне, садот со салатата го вадиме од замрзнувач. Од надворешната страна садот го полеваме со топла вода за да се одлепи желатинот од садот. Вака подготвената салата ја ставаме на чинија за сервирање во форма на куп. Со остар нож на неколку места ја засекуваме кората на еден портокал. Потоа портокалот го сечеме на тенки кругови со кои ја украсуваме чинијата со салата. Истата постапка ја повторуваме и со лимонот. Круговите лимон ги ставаме врз круговите од портокал. Декорацијата ја завршуваме со гранче француски магдонос и со по еден бадемврз круговите од лимон. Со тоа морската салата во аспих е подготвена.
Морски коктел
потребни состојки:
- 200 гр. Октопод
- 200 гр. школки
- 200 гр. Лигњи
- 200 гр. Шкампи
- 1 лимон
- 1 портокал
- магдонос
- крак од октопод
- морски козици
- путер
- млад лук
- масло за јадење
- бело вино
- сол и црн пипер
подготовка:
На оган ставаме една тава за пржжење и во неа ставаме масло за јадење и путер. Во тавата додаваме малку бело вино. Промешуваме за путерот побрзо да се растопи.
На даската за сечкање ситно го сечкаме младиот лук и го ставаме да се пржи во тавата. Во тавата ги додаваме шкампите па кракот од октопод. Потоа ги додаваме морските козици, школките, октопдите и лигњите. Промешуваме, посолуваме и зачинуваме со мелен црн пипер. Додаваме уште еднаш од белото вино и ја покриваме тавта со капак.
Откако морските плодови ќе се издинстаат го тргаме капакот и додаваме сечкан магдонос. Ја тргаме тавата од оган и ја ставаме на работната маса.
Со лажица решетка од морскиот коктел вадиме на чинијата за сервирање обложена со листови зелена салата. Коктелот од морски плодови го преливаме со сосот во кој се подготвуваше. Еден лимон го засекуваме во форма на цвет и го ставаме на чинијата за декорација. Декорацијата ја дополнуваме со парчиња портокал, француски магдонос и кругови од праз. Со тоа мпрскиот коктел на морнарски начин е подготвен.
Морски плодови на истарски начин
потребни состојки:
- 350 гр. шкампи
- 400 гр. коктел од морски плодови
- 250 гр. ракчиња слимс
- 200 гр. замрзната пченка
- 200 гр. варен грав
- 150гр. сирење
- 150 гр. тост кашкавал
- 5 чешниња лук
- зелена салата
- 1 краставица
- масло за јадење
- сол и црн пиер
подготовка:
Водата во тенџерето на оган ја посолуваме. Потоа во тенџерето ги ставаме мешаните морски плодови да се варат. Промешуваме. Во тавата за пржење на оган го ставаме путерот да се растопи. Путерот го промешуваме во тавата за побрзо да се растопи. На растопениот путер ги ставаме да се пржат ракчињата. Две чешниња лук ги сечкаме на четвртинки. Потоа лукот го додаваме во тенџерето каде што се варат морските плодови. Преостанатиот лук ситно го сечкаме. Исечканиот лук го оставаме во сад настрана.
Во тавата со ракчиња ги додаваме да се пржат и шкампите. Во тавата го додаваме и исечканиот лук. Со вилушка ја гребеме лушпата на краствицата. Потоа краставицата ја сечкаме на тенки кругови. Парчињата краставица ги собираме во поголем длабок сад. Листовите зелена салата крупно ги сечкаме. И зелената салата ја додаваме во длабокиот сад. Во садот го додаваме и претходно сварениот грав. Содржината во тавата ја зачинуваме со мелен црн пипер. Промешуваме. Ги превртуваме шкампите. Ја протресуваме тавата. Тенџерето со сварените морски плодови го тргаме од оган. Морските плодови ги цедиме низ цедалка. И мешаните морски плодови ги додаваме во тавата за пржење на оган. Лимонот го цедиме во цедалка. Во длабокиот сад додаваме масло за јадење. Го ставаме и лимоновиот сок. Се убаво промешуваме. Посолуваме. Повторно промешуваме. Содржината од длабокиот сад ја претураме во длабока стаклена чинија. Потоа во чинијата додаваме од одмрзнатата пченка. На крајот во чинијата ја ставаме содржината од тавата за пржење. Сирењето го сечкаме на коцки. И коцките сирење ги редиме во чинијата. Парчињата тост кашкавал ги формираме во цветови. Цветовите од кашкавал ги редиме во чинијата со салатата. На крајот во чинијата ги редиме шкампите.
На оган ставаме тава за пржење и во неа путер да се растопи. Лебот го сечкаме на коцки и триаголници. Путерот во тавата го промешуваме за побрзо да се растопи. Во растопениот путер ги ставаме парчињата леб да се пржат. Откако ќе се испржат од едната страна лебчињата ги превртуваме во тавата. Ја тргаме тавата од оган и ја ставаме на работната маса. Испржените лепчиња ги редиме во чинијата со салата од морски плодови.Декорираме со гранчиња француски магдонос.
Морски ражничи
потребни состојки:
- 200 гр.шкампи.
- 200 гр.јастог
- 200 гр.лигњи
- 1 зелена пиперка
- 1 главица кромид
- маслиново масло
- сол и црн пипер
подготовка:
На даската за сечење главицата кромид ја сечеме на големи парчиња. Во парчето кромид забодуваме две метални стапчиња за ражњичи. Потоа на секое стапче забодуваме по едно парче јастог, едно парче шкампи, и по едно парче зелена пиперка. Парчињата лигњи ги превиткуваме во големина како другите парчиња на ражњичот, па и нив ги забодуваме на металното стапче. Продолжуваме уште еднаш наизменично да ги редиме сите производи и со тоа морските ражњичи се подготвени за печење. Скарата за печење ја попрскуваме со масло за јадење и на неа го ставаме наредениот ражњич. Откако ќе се испече од едната страна ражњичот го превртуваме. Сок од половина лимон цедиме во цедалака, па со него го полеваме ражњичот на скарата. Испечениот ражњич го вадиме од скарата и го ставаме на чинија за сервирање на која има лист зелена салата. Украсуваме со прокељ, топчести форми од варен морков, долгнавести парчиња од конзервирана црвена пиперка. Потоа додаваме и тенки парчиња од лимон и портокал со засечена кора врз зелената салата. Декорацијата ја завршуваме со гранче француски магдонос помеѓу парчињата лимон и портокал.
Рижо со ракчиња и печурки
потребни состојки:
- 200 гр. ракчиња слимс
- 100 гр. сечкани маринирани шампињони
- 100 гр. варен ориз
- 200 гр. кашкавал
- маслинки
- 50 гр. путер
- 1 црвена пиперка
- француски магдонос
- 100 гр. доматно пире
- масло за јадење
- сол и црн пипер
подготовка:
На оган ставаме една тава и во неа ставаме путер и масло за јадење да се загрее. Пиперката ја сечеме на половина, а половината на коцки кои ги додаваме во тавата. Тавата ја протресуваме, па во неа ги додаваме шампињоните и ракчињата. Посолуваме и зачинуваме со мелен црн пипер. Промешуваме. Потоа ситно го сечкаме магдоносот и го додаваме во тавата. Повторно промешуваме и во тавата го додаваме претходно сварениот ориз. Се заедно промешуваме и оставаме да се пржи.
На оган ставаме уште една тава и во неа го ставаме доматното пире. Во тавата додаваме малку вода и ја оставаме на оган. Првата тава ја тргаме од оган и ја ставаме на работната маса. Кашкавалот го рендаме на покрупната страна од рендето, а доматното пире на оган го промешуваме. Половината кашкавал го додаваме во тавата со рижото и промешуваме. Преостанатиот кашкавал го собираме во еден сад. Тавата со доматното пире ја тргаме од оган. На чинијата за сервирање ставаме 3 лажици сос од домати и го распоредуваме по средината на чинијата. Еден подлабок стаклен сад, кој ќе ни служи како калап го премачкуваме со масло за јадење. Потоа садот го полниме со рижотото со ракчиња и печурки. Со лажица ја мазниме површината и рижотото го превртуваме на чинијата за сервирање врз сосот од домати. Околу рижотото на три краја ставаме рендан кашкавал, а украсуваме со гранчиња магдонос и парчиња маслинки. За крај наросуваме мелен црн пипер.