Работна виза за Австрија

• Креатор на темата Креатор на темата Снајпериста
  • Време на започнување Време на започнување

Снајпериста

несреќник
Член од
20 ноември 2008
Мислења
293
Поени од реакции
4
Дали некој има изваено работна виза за Австрија или која било земја членка на ЕУ? Дали може да се извади таква виза?И кои се процедурите за ваѓање на работна виза? Јас имам роднини во Австрија кои ќе ми обезбедат сместување и работа, само дали ќе ми дадат работна виза и колку време ќе трае? Ако има некој искоство со ваѓање на визи или некој ако има познавање околу тоа нека ми објасни????

Дали некој има изваено работна виза за Австрија или која било земја членка на ЕУ? Дали може да се извади таква виза?И кои се процедурите за ваѓање на работна виза? Јас имам роднини во Австрија кои ќе ми обезбедат сместување и работа, само дали ќе ми дадат работна виза и колку време ќе трае? Ако има некој искоство со ваѓање на визи или некој ако има познавање околу тоа нека ми објасни????

Ајде и јас чекам истото:-)

Проблемот е што има разлики од земја до земја, иако се во ЕУ. Во Германија на пример има одредени правила кои не важат баш за Австрија, затоа што секоја земја си ги регулира законите според тоа колку имаат или немаат потреба од работници. Еве Австрија од 1 Јули воведува нови, помали барања за виско-квалификувани работници:
Austria announces new work permits for qualified migrants

За Германија читни тука. За Шведска тука. И така натаму... Во суштина имаш на google да најдиш за која земја те интересира. Инаку, генерално за работна виза се чека доста време, без разлика на земјата. Ама сега со МК пасош можеш да одиш па таму бар некое време јазик да учиш или да шеташ додека чекаш. :)

red white red card - дозвола за работна миграција во Австрија за висококвалификувани специјалисти од трети земји

http://www.migration.gv.at/en/types-of-immigration/permanent-immigration-red-white-red-card.html

поволностите од оваа црвено-бела-црвена карта се :
  • заинтересираните лица имаат можност самостојно да се оценат согласно критериумите (квалификација, знаење јазик/ци, работно искуство , возраст) и сами да го соберат количеството од собраните поени
  • Достап до австријскиот пазар на труд -кој со оваа карта станува многу помалку бирократски
  • постои можност за добивање на австријско државјанство т.н. «Daueraufenthalt EG», за кое е неопходно да проживееш во Австрија 5 години .
http://portal.wko.at/wk/startseite_dst.wk?dstid=9495

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom