QuadHD (QHD)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Иако повеќето не се сеуште префрлени на новиот HD (720p стандард), сепак интензивно се работи на друг со 4 пати поголема резолуција, односно Quad HD - или на нашки Љуад Ха-де.

Со него се овозможени исцртувања на точно 2160 вертикални линии, додека со 1080п беа можни "само" 1080 вертикални линии. Веќе има и демо за download, ако имате доволно јака графичка и процесор. И под доволно јака се мисли 1 гига графички рам и Quad Core процесор како минимум.

Засега, и да има вакви филмови не би имале ќар, бидејќи стандардниве телевизори се на 1080п. Но, Сони и Тошиба летаат кон новиов стандард, па не би било чудно да излезат некои вакви после Нова година.

П.с. Еве скриншот од демото, малце е поголем, png формат.

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Ае бабе ми го цицна интернетот со скриншотот. Уште рипките да се гледаа... Ајде и тоа ќе биде некогаш...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
ЛОЛ ова е како за мене а баш си мислев дали воопшто е изводливо или пак потребно да се "подобри" квалитетот на и онака перефектниот изглед на 1080p филмовите кога ќе видеш ете можело ! Само прашањето е како ќе симнеш некој од овие филмови и колку време ќе го симнуваш.

Од друга страна пак додека ова да стана стандард ќе имаме и многу побрз нет така што и не е толку чудно.

Can't Wait!

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Ова за на IMAX добро ќе е. 8,3 мегапиксели :vozbud:

А добро ќе биде за во иднина, кога се планираат екрани со 200 и 300 точки во инч. (моментално 24ка монитор има приближно 94,3 dpi односно 37,14 dpcm)
Па така 24" монитор би имал резолуција од 4000 и 6000 по хоризонтала.

За сега, нема корист од ова чудово, освен на кино екрани.

И за сликана нека се стави тектуален линк, оти тежи едно 10тина МБ.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
ЛОЛ ова е како за мене а баш си мислев дали воопшто е изводливо или пак потребно да се "подобри" квалитетот на и онака перефектниот изглед на 1080p филмовите кога ќе видеш ете можело ! Само прашањето е како ќе симнеш некој од овие филмови и колку време ќе го симнуваш.

Од друга страна пак додека ова да стана стандард ќе имаме и многу побрз нет така што и не е толку чудно.

Can't Wait!
Енкодираното демо во mkv беше 583 мегабајти, а траеше 16 секунди.
Па сега ти види. :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Дај линк од демото моментално :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Ништо..Сецка али причината не е процесорот или графичката дефинитвно него подршката за овој тип на видеа (кодеци,форматот во којшто се направени)
и7 на 3.8гхц ке стави у зуб и 5000p. Прорчкав низ Гугл и други се жалат од сецкање и проблем со кодеци. Останува да почекаме, не за друго да видам како изгледа :vozbud:

ЕДИТ:

1080p видеото сецка исто така, дефинитивно проблем со форматот/кодеците.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ништо..Сецка али причината не е процесорот или графичката дефинитвно него подршката за овој тип на видеа (кодеци,форматот во којшто се направени)
и7 на 3.8гхц ке стави у зуб и 5000p. Прорчкав низ Гугл и други се жалат од сецкање и проблем со кодеци. Останува да почекаме, не за друго да видам како изгледа :vozbud:

ЕДИТ:

1080p видеото сецка исто така, дефинитивно проблем со форматот/кодеците.
И кај мене исто, најверојатно е до кодирањето, не верувам дека вака искочиле демоата, најверојатно биле на Blu-Ray или нешто слично.

Па да му ебем матер, нека го дадат оригиналното видео по торентиве, колку ќе биде...2-3 гига, ќе го симнеме, јбг. :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Обавезно ќе ги симнам па и 10гб нека се :pos2:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Зборев со дечкото кој го аплоадираше, го замолив да ја стави оригинал верзијата и еве што ми пиша:

i find it on rapidsahre someone on mac made a reencode of 2160p and he told me he works very fine.....a soft for win7 to reencode i;ve donwlaoded it but not working in win7 even the soft say is compatible with win7....nevermind...

Е сега, значи ќе ја стави на Bit-HDTV кога ќе има време, па ако треба ќе ја аплоадирам јас на замунда за да можете повеќето да ја земете.

Kajgana Shop

На врв Bottom