Putin: Gas prvo za Balkan

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.348
Се извинувам на српски е.

Premijer Rusije Vladimir Putin, koji je posetio „Gasprom”, izjavio je danas da Rusija nastoji da prvo dostavi gas na Balkan i u Slovačku, najpogođenije energetskom krizom.

Predsednik uprave „Gasproma” Aleksej Miler pojasnio je da Rusija pokušava da otpočne s tranzitom gasa preko merne stanice „Sudža” u pravcu prema Balkanu.

Miler je dodao da je „Gasprom” dobio zahteve Bugarske, Rumunije, Turske, Makedonije, Grčke za isporuku 76,6 miliona kubnih metara gasa, a da je posebno stigao zahtev Slovačke za 22,2 miliona kubnih metara gasa.

Ranije u toku dana ukrajinska kompanija „Naftogas” saopštila je, međutim, da ako je Rusija nameravala da ovu partiju gasa dopremi na Balkan onda je ona trebala to da učini preko mernih stanica „Pisarevka” ili „Sahranovka”, a ne preko „Sudže”.

Predstavnik za štampu ove kompanije Valentin Zemljanski je dodao da obim isporuke gasa na nivou od 76,6 miliona kubnih metara gasa ne može da obezbedi dovoljan pritisak u ukrajiskom gasovodu, koji nije dobijao gas iz Rusije nedelju dana.

Ruski gas se trasportuje u Evropu preko četiri merne stanice, a „Sudža” je najvažnija za isporuke na Balkan i Moldaviju. (agencije)

извор:http://www3.serbiancafe.com/lat/vesti/9/56832/putin-gas-prvo-za-balkan.html

Конечно мечката свири другите играат.

Ајде удрија контра Русите на пробивот на Западот во Балканот!
Што е најинтересно е тоа што Русија се прави добра, т.е. користи Западначки тактики за да се здобие со поголема сфера на влијание!
Реално мислам дека е прекасно за тоа, ама пак никој од нас не е сигурен за иднината на ЕУ!
Единствено што ме плаши е дека Русите многу често знаат да ги победат западњаците во своја игра. Пример: Капитализам - Руските Олигархисти им одржија лекција на западњаците во тоа како се прават огромни количини пари, за кус рок и врз грб на некој трет.

Затоа ваквата изјава, пропратена со фактот дека Русија енергетски држи нешто над 1/4 од гасот на европа и верувам 8/9 од гасот на Балканот... епа, не ќе е на арно. (не е на арно бидејки Русија досега не е била на наша страна...)

Ајде удрија контра Русите на пробивот на Западот во Балканот!
Што е најинтересно е тоа што Русија се прави добра, т.е. користи Западначки тактики за да се здобие со поголема сфера на влијание!
Реално мислам дека е прекасно за тоа, ама пак никој од нас не е сигурен за иднината на ЕУ!
Единствено што ме плаши е дека Русите многу често знаат да ги победат западњаците во своја игра. Пример: Капитализам - Руските Олигархисти им одржија лекција на западњаците во тоа како се прават огромни количини пари, за кус рок и врз грб на некој трет.

Затоа ваквата изјава, пропратена со фактот дека Русија енергетски држи нешто над 1/4 од гасот на европа и верувам 8/9 од гасот на Балканот... епа, не ќе е на арно. (не е на арно бидејки Русија досега не е била на наша страна...)
и мене тоа ме плаши пријател

Со осмислена кампања и вклопување во нејзините интереси можеш да ја придобиеш Русија.
Култура, јазик, писмо, вера, традиции.
Како мали деца ќе плачеме кога ќе се најдеме.
:)

Да не биде плачењето како мали деца кога ќе не поделат Русите како 1912...

Со осмислена кампања и вклопување во нејзините интереси можеш да ја придобиеш Русија.
Култура, јазик, писмо, вера, традиции.
Како мали деца ќе плачеме кога ќе се најдеме.
:)
Да не биде плачењето како мали деца кога ќе не поделат Русите како 1912...
карикатура за илинденското востание како „помогнале„ русите. На сликата исто се гледа како плаче од „радост„ Македонецот.
karikaturahi5.jpg

Back
На врв Bottom