Промена на MAC-адреса?

• Креатор на темата Креатор на темата TomErulz
  • Време на започнување Време на започнување

TomErulz

iPhone Freak
Член од
21 февруари 2005
Мислења
62
Поени од реакции
0
Веб-сајт
www.grosist.com.mk
Здраво. Пробав да ја сменам мојата MAC-адреса на мрежната картичка, но се јави некој проблем што не ми дава да ја користам мрежната воопшто.
Некој совет? Некој дополнителен софтвер?

TomErulz напиша:
Здраво. Пробав да ја сменам мојата MAC-адреса на мрежната картичка, но се јави некој проблем што не ми дава да ја користам мрежната воопшто.
Некој совет? Некој дополнителен софтвер?
Како се обиде да ја смениш и каков проблем ти се појави?

Нормално дека има и посебни софтвери за менување на MAC адресата, но уште полесно е рачно да се смени. Идеш во Properties > Advanced > Network Address (или Address), кликаш на Value и си ја пишуваш новата MAC адреса.

Правилниот облик на адресата (кои букви се дозволени) можеш да го видиш на Google. :)

Acid напиша:
Како се обиде да ја смениш и каков проблем ти се појави?

Нормално дека има и посебни софтвери за менување на MAC адресата, но уште полесно е рачно да се смени. Идеш во Properties > Advanced > Network Address (или Address), кликаш на Value и си ја пишуваш новата MAC адреса.

Правилниот облик на адресата (кои букви се дозволени) можеш да го видиш на Google. :)

Па на тој начин, нормално.
Па неможам да дадам конект на мрежата, дава проблем "No limited.." така нешто, сега незнам дека вратив на Нормално.
А и исто така, треба новата MAC адреса да се пишува споено, не со "-" така?
Поздрав и фала на одговорот :)

Да, новата MAC адреса треба да се пишува споено.
Limited or no connectivity дава кога немаш IP адреса подесено/добиено на мрежната карта. Незнам каков вид на интернет користиш, меѓутоа се што требало е да впишеш адреса или да направиш repair на конекцијата.

Или пак, да го отштиклираш она "Notify me when this connection has limited or no connectivity".

A dali moze da se smeni MAC adresata na wifi USB stikce?

Зошто воопшто си ја сменил МАС адресата? Не гледам ни една причина зошто би го правел тоа.

• Go to Start->Settings->Control Panel and double click on Network and Dial-up Connections.
    • Right click on the NIC you want to change the MAC address and click on properties.
    • Under ”General” tab, click on the ”Configure” button
    • Click on ”Advanced” tab
    • Under ”Property section”, you should see an item called ”Network Address” or "Locally Administered Address", click on it.
    • On the right side, under ”Value”, type in the New MAC address you want to assign to your NIC. Usually this value is entered without the ”-” between the MAC address numbers.
    • Goto command prompt and type in ”ipconfig /all” or ”net config rdr” to verify the changes. If the changes are not materialized, then use the second method.
    • If successful, reboot your systems.

Promenata na MAC adresata ne e stalna, posle preinstalacija na windolsot se vraka starata

Дали е можно да се „краде“ интернет на кабловски со промена на мак-адреса?

Пред некој ден сметката ми дојде посолена, па се сомневам дека некој прави вакви работи. Прашав во кабловска, 4 гига се направени одеднаш во еден ден, кога не сум бил дома па затоа ме интересира.

А што се добива со промена на MAC адресата ?
Мислам дека секоја мрежна картичка има посебна МАС адреса. Значи ако има во иста мрежа 2 картички со исти МАС адреси ке си сметаат. во превод ако некој ја има твојата МАС адреса на неговата мрежна, иста интерент конекција, без проблем може да ги користе твојот јузер и пас, а со тоа да се представува како тебе. Имаше еден проблем пред некое време... Во една продавница во Бт имаа донесено околу 100 мрежни со иста МАС. (преку интерет се поврзува преку TCP/IP така да не е страшно) Маката беше само да не се погодат 2 мрежни со иста МАС адреса во иста локална мрежа.

А што ке се случи ако се погоди во една лан мрежа две мрежни со иста MAC адреса ?

Дали е можно да се „краде“ интернет на кабловски со промена на мак-адреса?

Пред некој ден сметката ми дојде посолена, па се сомневам дека некој прави вакви работи. Прашав во кабловска, 4 гига се направени одеднаш во еден ден, кога не сум бил дома па затоа ме интересира.

Теоретски е можно, ако сте на ист node и ако другиот има соодветен модем (било 4200Е или некој хакнат 5100Е). А може и да е крадење од МОБИ :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom