Проблеми со фонтови

• Креатор на темата Креатор на темата држава
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 јануари 2010
Мислења
42
Поени од реакции
0
Прво по што сум нов поздрав до сите, се надевам дека доборо ке поминам овде.Можеби нема да ме сватите добро што одма помош барам ама сепак ми е потребен помош...

Дали ќе може некој да ми помогне во врска со конвертирањето на фонтови во Office word 2003 од секаков друг вид во StobiSerifRegular ( фонт препорачена од Владата ) бидејќи има некои фонтови кои не се конвертират просто со селект...
Поздрав, и се нај убаво од мене.

Прво и најважно. Владата нема ништо кажано за ова. Незнам од кај си го слушнал ова. Слободно пишувај со нормални фонтови како Times New Roman. И самите државни документи се со овој фонт.

Помалку важно. Спред ова што го кажуваш, фонтов е сличен како оние старине Mac C Swiss, Mac C Times итн. познати како „македонски фонтови“. Тие се направени во времето кога немаше ниту кирилична кодна страна, ниту UTF стандардот. И на местото каде што треба да има латинични, беа ставани кирилични. Комјутерот мисли дека се латинични. Овие треба да се забранат со закон.
Значи користи нормален фонт како Times New Roman или Arial, кој е интернационален и има и латинични, кирилични, арапски, хебрејски и други букви.
Иначе за претворање од едното во другото и обратно постои алатка ЛСКонверт. Се користи како додаток за Word. Со ова ќе завршиш работа.

И најмалку важно ама сепак важно, кога се отвара тема на форум се става соодветен наслов и во соодветен подфорум.

Поздрави и од мене, добредојде на форумот. :)

Прво и најважно. Владата нема ништо кажано за ова. Незнам од кај си го слушнал ова. Слободно пишувај со нормални фонтови како Times New Roman. И самите државни документи се со овој фонт.

Помалку важно. Спред ова што го кажуваш, фонтов е сличен како оние старине Mac C Swiss, Mac C Times итн. познати како „македонски фонтови“. Тие се направени во времето кога немаше ниту кирилична кодна страна, ниту UTF стандардот. И на местото каде што треба да има латинични, беа ставани кирилични. Комјутерот мисли дека се латинични. Овие треба да се забранат со закон.
Значи користи нормален фонт како Times New Roman или Arial, кој е интернационален и има и латинични, кирилични, арапски, хебрејски и други букви.
Иначе за претворање од едното во другото и обратно постои алатка ЛСКонверт. Се користи како додаток за Word. Со ова ќе завршиш работа.

И најмалку важно ама сепак важно, кога се отвара тема на форум се става соодветен наслов и во соодветен подфорум.

Друже за болдираното добиваш позитивна репутација од мене.

Прво Ви благодарам за кажаниот интерес да ми помогнете ама во овој линк што ми го предлагате вие во та датотека на тој конвертер во рар фајл има само еден word office документ кој кажува како да се инсталира а рун фајлот го нема. Ако ја имаш ти аплодирај ја некаде за да го земама инаку многу ми е потребен.
Занчи го нема датотеката LSKonvertMak.dot која треба да се копира во
C:\Documents and Settings\UserName\Application Data\Microsoft\ Word\Startup за XP - оеративен систем.
Сигурен сум дека ова е сугестиа од владата да се користи Stobi Serif Regular font so 11.
Се надевам дека во иднина нема да згрешам со темите каде и како ги отварам.
Поздрав.

Јас користам XP serivs pack2 и не можам да го најдам та патека каде шо треба да се копира LSKonvertMak.dot :pos2:

Е па баш тој Ворд документ каде е упатството, треба да се ископира таму.
Е сега таа патека неможета да ја најдите затоа што тие папки се скриени и треба да се покажат. Тоа се прави од Folder Options, ама не мора така можи и вака.

Отворете My Computer и во полето Address внесето го ова (со copy paste):
%APPDATA%\Microsoft\Word\STARTUP
притиснете ентер. И таму ископирајте го LSKonvertMak40.

Завршена работа. Сега отворете го Word и можи да ја користите алатката.

А што бара темава во хардвер ? :uvo:(ако работаш во државна администрација опростено ти е :))

Батка фала многу само освен ова овој фајл требаше да се копира и во
.... \Microsoft\Templates за да фунскионира...

Сепак фала многу се најубаво дај Боже да ти вратам со добро...
:helou:

А што бара темава во хардвер ? :uvo:(ако работаш во државна администрација опростено ти е :))

нема да се повтори ти гарантирам

фала за прошката...:vozbud:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom