Приватни компании за безбедност

• Креатор на темата Креатор на темата jelena_22
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
3 август 2012
Мислења
5
Поени од реакции
1
Izvinjavam se što ne pišem na makedonskom. Sam studentkinja medjunarodnih odnosa na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani. Radim komparativnu studiju o privatnoj bezbednosti na Balkanu, možete li mi odgovoriti na sledeča pitanja:

1. Koje su najveće privatne bezbednostne tvrtke u Makedoniji (ima li neka monopol - Lupus ili neka strana, ili se djele po kantonima)?
2. Ima li neka tvrtka u vašoj zemlji monopol nad prijevozom gotovine (ili ih je više, dali prate največje firme ili neke specijalizirane)?
3. Dali postoji neka evidencija, gde su dostupni podaci oko veličine tvrtki u toj industriji? Sindikat, statistički podaci, bonitete?
4. Postoji neka relacija izmedju politike u zaštitikarskih tvrtka...za Lupus sam čula...kako je sa konkurenciju, ima li pritisaka?

Poznajete možda neki vojni, policijski forum, ili postoje možda i neki zaštitarski, gde ima više štručnjaka?

U očekivanju vaših odgovora se vam unaprijed zahvaljujem.
Jelena:)

nothing-to-do-here-template.jpg.scaled500.jpg

Inace pojma nemam, ako trazis tu tesko da ces nesto iskopati! Pretrazhi nesto na Google verovatno ima!?

A šta je sa Lupus security, toliko se priča o njima? Veza vlastnika sa premierom i slično...

Lupus, kupus и милион други.... Нема монопол, има полно конкуренција

Izvinjavam se što ne pišem na makedonskom. Sam studentkinja medjunarodnih odnosa na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani. Radim komparativnu studiju o privatnoj bezbednosti na Balkanu, možete li mi odgovoriti na sledeča pitanja:

1. Koje su najveće privatne bezbednostne tvrtke u Makedoniji (ima li neka monopol - Lupus ili neka strana, ili se djele po kantonima)?
2. Ima li neka tvrtka u vašoj zemlji monopol nad prijevozom gotovine (ili ih je više, dali prate največje firme ili neke specijalizirane)?
3. Dali postoji neka evidencija, gde su dostupni podaci oko veličine tvrtki u toj industriji? Sindikat, statistički podaci, bonitete?
4. Postoji neka relacija izmedju politike u zaštitikarskih tvrtka...za Lupus sam čula...kako je sa konkurenciju, ima li pritisaka?

Poznajete možda neki vojni, policijski forum, ili postoje možda i neki zaštitarski, gde ima više štručnjaka?

1.Лупус/Никоб/Питон...и милион помали други.Еден период секоја втора градска бараба си имаше своја фирма.
2.Не.
3.Тешко.
4.ДА!Скоро секоја од нив е во релација со политичар, бивши политичар, бивши/сегашни специјалци (Лупус), полициски службеници итн.

Крилица ако разбираш добро ако не...пиши ќе се обидам на српско-хрватски:)
Значи вака:
1.Најбројна по луѓе: СОТ 161-Никоб(во бугарска сопственост); монопол нема има барем 30-тина во цела Мк; не се по кантони има некои помали што се на локално ниво и поголемите што ги има скоро секаде
2.Нема, превоз вршат повеќе фирми
3. Ова не знам да ти го одговорам
4. Постои и тоа голема поврзаност по митинзи најчесто обезбедување се самите фирми во зависност од наклонетоста на газдата, а за притисоци има и тоа како
5. Лупус повеќе не постои се ребрендира во МДН секјурити

Kirilica nije problem, samo da dobijem podace. A zašto strana od lupusa ne radi više...

Не постои како фирма згасната е, разбираш? :) Дел од луѓето што останаа во раководство и сопствениците ја ребрендираа во МДН Секјурити

Da, da, shvatila sam več prvi put, a mesto "A zato" napisala "A zašTo"....greška, premalo spavam, lapsus calami:) Hvala

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom