Православна и Католичка Христијанска Црква

• Креатор на темата Креатор на темата ^RedDragon^
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
5 август 2006
Мислења
164
Поени од реакции
10
Познато ми е дека некаде во средниот век(ако не е така поправете ме) Христијанската Црква се поделила на Источна и Западна, првата го земала името Православна, втората Католичка. Малку подоцна од Католичката излегуваат и други цркви. Сакам да прашам кои биле причините за поделбата помеѓу црквите и дали морало тоа да се случи.

Колку што сум јас информирана, по распадот на Римската империја, на источна и западна се поделиле и црквите т.е Западниот дел - Ватикан - католичка, а Источниот дел - Цариград - православна.
Ме мрзи да објаснувам сега на долго и широко, ама ете тоа е некако на кратко кажано.

Ped iljada godini, so podelbata na Rimskata Imperija na istochna i zapadna, se deli i Htistijanskata crkva na istochna i zapadna - crkovna podelba koja e narechna "shizma".

Inaku i dvete srkvi se "katolichki" zoshto zborot "katolik" znachi soborna i vistinska (znachi i dvete crkvi se smetaat deka se soborni i apostolski). Zatoa poispravno e da se kazhe "Rimo-katolichka" crkva za taa zapadnata iako i toa ne e najispravno zoshto i Istochnata imperija se narekuvala Imperium Romanorum t.e rimska. Terminot "Vizantija" se koristi od 16. vek navamu.

Podelbata na imperijata e komplicirana rabota, vo podolg istoriski period se menuvale granicite de vamu de tamu, istochnata vo povekje navrati (ili rechisi sekogash) go ima italijanskiot breg na Jadranskoto more i Sicilija.

При поделбата на римското царство се создаваат две нови империи, а секој империја мора да има свој поглавар на црквата.Значи поделбата повлекува која империја е наследничка на римската. а со тоа и чиј поглавар на црква е наследник на светите апостоли Петар и Павле. Значи и папата (западниот) и вселенскиот патријарх (источниот) се сметаат за прави поточно вистински наследници.Накусо личните интереси пред се друго, грешка во човетскиот код.

A znaete li koja e razlikata megu ovie dve crkvi?

Zapadnata e pod direkten patronat na Papata, koj e (ili barem porano bese) chovek od Gospod t.e. toj e "generalen direktor" na crkvata.

Istocnata ima "komitet" koj sto upravuva so nea, no vselenskiot patrijarh e prv megu ednakvite.

Sto se odnesuva do razlikite vo religioznata doktrina, toa e mnogu kompleksno prasanje i treba mnogu da se pisuva. Edna od razlikite e akcentot koj go frla zapadnata crkva na vaznosta na deva Marija.

Една од основните разлики е тоа што католичката црква го смета папата за олицетворение на Господ на земјата. За православната црква тоа е голема заблуда.

Имам слушнато дека има некои разлики помѓу крстот на православната и крстот на католичката црква. Дали е тоа точно, и ако знае некој да ми објасни

Двете цркви со противењата одат и до ситници од типо на која страна му лежела главата при распнувањето на Исус.
Но, сигурно не е христијска целата таа работа, а јагодка на сето тоа е анатемата.

Една од основните разлики е тоа што католичката црква го смета папата за олицетворение на Господ на земјата. За православната црква тоа е голема заблуда.

Не би рекол така, туку наследник на апостолите.

Не би рекол така, туку наследник на апостолите.

Не негирај нешто ако не си упатен. Папата за католиците е Господ на земјата. Оди разговарај со црковно лице и ќе ти го каже истово. Тоа е уствари и проблемот... што катплиците го поистоветуваат папата, значи човек од крв и месо, со Господ. Тоа за православните е ерес. :smir:

Papata go smetaat kako PRETSTAVNIK na Gospod na zemjata, a ne Gospod. Ako bi bilo kako sto ti tvrdis, toa e ogromno i najseriozno otklonuvanje od dogmata za Svetoto trojstvo itn.

Колку што сум јас информирана,по распадот на Римската империја,на источна и западна се поделиле и црквите т.е Западниот дел-Ватикан католичка,а Источниот дел-Цариград православна.
Ме мрзи да објаснувам сега на долго и широко,ама ете тоа е неккао на кратко кажано.

Мислам дека не е точно ова. Иако се имало чувство дека постоела разлика меѓу Византија и Западно римско царство (Франција. Италија, Шпанија) официјално црквата е поделена подоцна - во 1054 година.

Papata go smetaat kako PRETSTAVNIK na Gospod na zemjata, a ne Gospod. Ako bi bilo kako sto ti tvrdis, toa e ogromno i najseriozno otklonuvanje od dogmata za Svetoto trojstvo itn.

Јас го кажав толкувањето за Папата на мојата, православна црква. За мене, исто така е заблуда, човек од крв и месо да се доведува во врска со Господ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom