Позитивна одлука од ЕУ за Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата oon
  • Време на започнување Време на започнување

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.187
Поени од реакции
1.358
ЕВРО-АТЛАНСКИ ИНТЕГРАЦИИ

Европскиот парламент ја усвои Нацрт-резолуцијата за напредокот на Македонија во 2008 година (ДПЛ)

Скопје, 21 јануари (МИА) - Комисијата за надворешни работи на Европскиот парламент претпладнево, со 64 гласови „за“ и седум „против“, ја усвои Нацрт-резолуцијата за напредокот на Република Македонија во 2008 година, подготвена од известувачот Ерих Мејер, соопшти денеска вицепремиерот задолжен за европски прашања Ивица Боцевски.

Тој посочи дека се усвоени седум амандмани кои биле усогласени меѓу политичките групи.

- Европскиот парламент го поздрави националното и партиското единство за исполнување на критериумите за членство во ЕУ. Ова претставува посебно значаен заклучок затоа што Европскиот парламент го согледува и консолидирањето на политичкиот дијалог во Република Македонија, посочи Боцевски.

Тој рече дека Европарламентот го поздрави напредокот во дијалогот за визната либерализација и постигнувањето на земјата во поглед на барањето за симнување на визниот режим.

- Европскиот парламент ги забележа потешкотиите со кои се соочуваат граѓаните на Република Македонија поради непризнавањето на пасошите од страна на една земја членка. Парламентот ја повика Европската комисија што поскоро да препорача визна либерализација и укинување на визите. Го поздрави напредокот во примената на Спогодбата за либерализација и асоцијација, во Рамковниот договор и напредокот во поглед на постигнување на осумте одредници од ЕУ, истакна Боцевски.

Европскиот парламент, потенцира тој, изрази жалење што три години по стекнувањето на кандидатскиот статус земјата се уште ги нема отпочнато преговорите и оцени дека тоа е неодржлива ситуација со демотивирачки ефекти за земјата, нешто што Македонија активно го претставува како факт.

- Во таа смисла Европскиот парламент смета дека е пожелно на оваа ситуација да и се стави крај и бара Советот да го забрза процесот за донесување одлука за почеток на преговорите во текот на оваа година. Република Македонија со задоволство го поздравува овој чекор на Европскиот парламент, ја поздравува Резолуцијата на Европскиот парламент и очекуваме дека таа ќе биде усвоена на пленарното заседание и бараме и останатите инститиции на ЕУ да го следат овој пристап, додаде вицепремиерот Боцевски.

http://www.mia.com.mk/default.aspx?mId=125&lId=1

The resolution also urges Greece to respect the 1995 United Nations-sponsored agreement with Macedonia and not to issue a veto on Macedonia's bid to join international institutions, if a solution to the name dispute between both countries is not found.

According to the agreement, Athens should not penalise Skopje as long as it uses the provisional name, the Former Yugoslav Republic of Macedonia, FYROM under which it was accepted into the UN at the time.

In recent months, senior Athens officials have threatened to veto Skopje’s NATO bid if the name dispute between the two countries is not resolved by the alliance’s summit in April in Bucharest, where Macedonia hopes to get an invitation to join the NATO.

Under no circumstances it should become an obstacle to the membership of the Former Yugoslav Republic of Macedonia in international organizations," the resolution reads.

http://balkaninsight.com/en/main/news/8224/

:uvo:

Абе Боцевски кажа дека пола парламент “плачеле“ што Македонија немала почнато со предпристапни преговори.Ронеле “дробни солзи“ според неговата изјава.:pos2:

а кој се седумте земји кои гласале против?

Еве како ни се обраќаат педофилите:

FYROM

Bilateral issues also loom large in the resolution on the FYROM progress report. The resolution, drafted by Erik Meijer (GUE/NGL, NL), voices the hope that the Greek government will no longer use its veto against the Former Yugoslav Republic of Macedonia and will support its integration into the European Union and NATO.

On FYROM's obligations, the resolution reiterates the importance for this country of continuing to foster good neighbourly relations and seeking to resolve outstanding issues with its neighbours, including a negotiated and mutually acceptable solution on the FYROM name issue.

MEPs urge the Council to decide on a date for starting accession negotiations before the end of 2009.

The Fyrom resolution was adopted with 64 votes in favour, 7 against and 2 abstentions.The Meijer report is to be put to a plenary vote at the March I session in Strasbourg.

http://www.europarl.europa.eu/news/...IPR46787-19-01-2009-2009-false/default_en.htm

Ај сеа ни дадоа малку шеќерче и ќе се радуваме. Сепак гледате што му е мајката, критика и одбивност! Само така изгледа не сакаат, а не да им бакнуваме гз. :D

Виде ЕУ дека цел народ збесна и сега се правдат да не освојат. По некоја си логика ако продолжиме со ова темпо, ЕУ со уставно име ќе не прими. ЛоЛ

Не се земји туку пратеници,меѓу кој и еден како и секогаш Бугарин колку што знам.

да. тоа оти ни се лоби... ко што какаше еден болвар во друга тема....

онтопик: многу ми е гајле дали ќе влеземе во ЕУ или не.... ми се смачи веќе од.... ова ви фали... она ви фали....

уште ако сме идиоти да се помочкаме од радост за позитивниот ни извештај.....

од мене: Путуј Европо, гитла.....:helou:

Еве како ни се обраќаат педофилите:
Ни се обраќаат како што се имаме согласено да ни се обраќаат. Јас не гледам проблем во FYROM што ни се обраќаат некои земји или во меѓународни организации. Ју кен кол ас ФАЈРОМ, океј но проблем мистер, пеќи. Ама Грција нема право да ни го попречува членството во такви организации поради името. И тоа е наведено во договорот.

Комисијата за надворешни работи на Европскиот парламент :Спорот меѓу Атина и Скопје за името е “двостран”

Негативни забелешки за гејските позиции содржи извештајот на комисијата за преговарачкиот процес на Скопје за ЕУ, пишува -Елевтерос типос-
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=71380 . Според комисијата спорот меѓу Атина и Скопје за името е двостран и не би требало да е пречка за членството на Македонија во ЕУ. На европско ниво и покрај предлозите од гејските пратеници не беше возможно да се отфрлат (да се избришат) од извештајот сите тие негативни делови кои се однесуваат за гејлада .
И тука драги мои тие гејците вршеле притисок- како и што да содржи извештајот на комисијата, но за среќа не успеале.

Ни се обраќаат како што се имаме согласено да ни се обраќаат. Јас не гледам проблем во FYROM што ни се обраќаат некои земји или во меѓународни организации. Ју кен кол ас ФАЈРОМ, океј но проблем мистер, пеќи. Ама Грција нема право да ни го попречува членството во такви организации поради името. И тоа е наведено во договорот.

ФИРОМ не постои, што е тоа?

Целосната договорена формулација треба да ја користат, но се знае зошто избегнуваат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom