Пост

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
Темава намерно ја сместувам во здравје наместо религија,ме интересира(бидеќи размислувам да постам)дали е здраво да се пости на моја возраст?(имам 18 години)Или нека биде по општо поставено прашањето,од која до која возраст може да се пости без притоа да се наштети на сопственото здравје.Зборувам за велигденскиот пост....

Темава намерно ја сместувам во здравје наместо религија,ме интересира(бидеќи размислувам да постам)дали е здраво да се пости на моја возраст?(имам 18 години)Или нека биде по општо поставено прашањето,од која до која возраст може да се пости без притоа да се наштети на сопственото здравје.Зборувам за велигденскиот пост....

Ако поради религија консултирај се со духовно лице поради психичка подготовка (многу лошо е ако со недоволно информации се одлучиш на ваков чекор), исто така имаш поважни информации на следниот линк http://preminportal.com.mk/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,6/Itemid,98/

А доколку е за да држиш диета и да ослабиш консултирај се со доктор како што кажаа погоре.

Поздрав

Абе не е тоа темава а и не сакам да се претвори во уште една атеисти вс. калуѓери flame war.

Не ни идев натаму де.
Само ме интересираше, зошто би постел?
За да бидеш добар верник пред твоите дома?
Или си дебел и сакаш да ослабнеш?
Ако е второто, ондак, да, моеш да пробаш :D
Здраво е.
Ако е првото, а си имаш нормална тежина и нормален живот, fuck that shit, enjoy your food.

Не ни идев натаму де.
Само ме интересираше, зошто би постел?
За да бидеш добар верник пред твоите дома?
Или си дебел и сакаш да ослабнеш?
Ако е второто, ондак, да, моеш да пробаш :D
Здраво е.
Ако е првото, а си имаш нормална тежина и нормален живот, fuck that shit, enjoy your food.
Па и едното и другото,од секогаш бев во добра форма но почетокот на минатата година се поболив од бронхит после болеста залегнав некако бидеќи прекинав со спорт и не сум баш во форма сакам да скинам 10тина кила.
А и религиска ми е причината бидеќи го сакам постот и одсекогаш сакав да го одржам еднаш,сметам дека е добра карма;)

јас колку што знам здраво е да се пости.

Доколку се чувствуваш добро/здраво, слободно пости, ќе си го засилиш и духовното во тебе. Башка што е здраво.

Здраво е ако не јадиш по 15 гевреци за поручек :D

Ако си со нормално здравје можеш да постиш, а плус и не си толку мал -18години имаш :)
И да, здраво е да се пости, ориентирај се кон овошје и зеленчук и немаш гајле.

Здрав е постот.

Е сега, финтата е што има куп различни видови на постења обработени/објаснети во куп книги. По претходни консултации (со нутриционист/доктор) и дополнителни самостојни истражувања, одбери си еден вид на пост и терај по правилата.

П.С. Еве ти прилика 40-те дена пред Велигден да ги испостиш. Дали само вода, само чаеви, само цедени сокови, raw vegan диета или нешто друго - сеедно, добро ќе ти направи. ;)

Наместо да „ постиш “ оријетирај се постојано на здрава храна. Не јади хамбургери чоколади туку готвени јадења, салати, и овошје.

сега има многу посни работи (пр. посен кашкавал) кои порано ги немаше, така да сега можеби е полесно да се пости ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom