Помош при поврзување звучници!

Член од
26 мај 2009
Мислења
49
Поени од реакции
8
Здраво!
Имам кутија со бас и на неа си имам скретница е сеа имам и две кутии со по еден среднотонец и високотонец али неможам да ги пустам на појачалово зошто можат да изгорат без скретница.
кажете ми некој полесен начин за правење скретница за нив. еден другар ставаше само кондезатор па ако е запознаен некој нека пише каков кондезатор или некоја друга опција.
Поздрав

Здраво!
Имам кутија со бас и на неа си имам скретница е сеа имам и две кутии со по еден среднотонец и високотонец али неможам да ги пустам на појачалово зошто можат да изгорат без скретница.
кажете ми некој полесен начин за правење скретница за нив. еден другар ставаше само кондезатор па ако е запознаен некој нека пише каков кондезатор или некоја друга опција.
Поздрав

Брат верувај дека никогаш неможеш точно да ја направиш скретницата(чим си аматер).....затоа најубаво ти е да си најдеш појачало со
по 80-90W макс. по канал.(може и со помала моќност,ако звучниците ти се послаби)....и нема да ги рокаш 10h без престан на најак звук....и ќе ги користиш 100год.

Здраво!
Поздрав
Ако кутиите со среднотонец и високотонец се вабрички сигурно имаат свртница внатре или може и да се самопрајски а пак да имаат свртница отвори ги и види.Само со кондезатор може да се направи колку да тера работа на високотонецот но не и на среднотонецот.И дај напиши конкретно колку ома се колку вати звучниците и појачалото за да можам да ти кажам што да правиш.

средните се 40W 8 ома на високите има само 8 ома. Појачалото ми е 400W.

Појачалото ми е 400W.
Ауу што ќе беше ова?:confused:
Што толку те зачуди ?!?! појачалото е 400 W затоа што имам 12" бас од 800 W и тој бас треба нешто да го пуни а ако е за тебе тоа многу ондак незнаеш што е снага :icon_lol:

средните се 40W 8 ома на високите има само 8 ома. Појачалото ми е 400W.
Не пиша дали во кутиите има некоја свртница или само кондезаторче на високотонецот ,Друго дали засилувачот е 2 канали по 200 вати или 1 канал од 400.Инаку тешко и со свртница дека ке ги спариш тие звучници бидејки е голема разликата во мокноста, среднотонците се слаби.Може да свири и да е се ок но треба да имаш осет до колку носат среднотонците и од таму да не појачуваш повеке.Најдобра варијанта е да си земеш уште еден засилувач за среднотонците соодветен за нив и да си направиш или купиш активна свртница.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom