Помош при општа медицина

• Креатор на темата Креатор на темата Mishelle
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
26 јануари 2013
Мислења
3
Поени од реакции
0
Се уште се мислам на кој факултет да продолжам.. имам голема желба за на медицина и од тие што се веќе студенти ме интересира како иде полагањето на предмети(колоквиуми,испити).. Слушам секакви муабети,и сега дека факултетот од овие 6 општи,плус спезијализација морало да биде исто така 6 , се на се 12 години. Има ли кредит трансфер систем? А и има гласини дека ке се воведе германски образовен систем од типот полагања пред комисии усно и писмено по година,две или три независно. Ете така,ме интересира ваше мислење околу се ова и дали вреди да се запишам,дали после 12 години учење би имала бар сигурнаа работа..
Фала однапред
п.с Знам дека има тема слична на оваа,но таа е поврзана и со стоматологија а јас сакав поконкретен одговор од ваша страна.. :)

Се уште се мислам на кој факултет да продолжам.. имам голема желба за на медицина и од тие што се веќе студенти ме интересира како иде полагањето на предмети(колоквиуми,испити).. Слушам секакви муабети,и сега дека факултетот од овие 6 општи,плус спезијализација морало да биде исто така 6 , се на се 12 години. Има ли кредит трансфер систем? А и има гласини дека ке се воведе германски образовен систем од типот полагања пред комисии усно и писмено по година,две или три независно. Ете така,ме интересира ваше мислење околу се ова и дали вреди да се запишам,дали после 12 години учење би имала бар сигурнаа работа..
Фала однапред
п.с Знам дека има тема слична на оваа,но таа е поврзана и со стоматологија а јас сакав поконкретен одговор од ваша страна.. :)
Ќе имаш сигурна работа, која ќе резултира со повеќе работни часови од обичниот граѓанин (најмалку 200 работни часа месечно) и кога ќе завршиш ќе сватиш дека твојот труд се вреднува исто онолку колку на автомеханичар.

Ја сум прва година и по малку сум разочаран од факултетов. Во еден семестар имаш 3 колоквиумски + завршен испит скоро по секој предмет. За учење има, посебно анатомија моментално, овие другиве се спремаат за многу пократко време.
Све е тоа ОК, мене ме нервира тоа што вежбите не се како што ги замислував, на пример лешевите се од пред 50 години, критериумите за оценувањe не се секогаш реални и исти, некои катедри дури и ти одземаат бодови за да те бутнат или да ти фали 0,00001 бод за повисока оцена. Се учи све до најситен детаљ, учиш и тоа што нема да ти треба, а пракса нула.
И ако запишуваш соочи се со тоа дека ќе немаш зимски распуст, ќе го мразиш секој јануари, па и јуни. Еве уште анатомија ми остана на 30-ти да полагам, а на 4-ти почнува втор семестар.

ако немаш " поткрепа "на факултетот подобро да не се запишуваш ,зашто искрено ке се разочараш . сето тоа што напиша ред девил е точно . се учат детали, а книгите се огромни посебно на клиничките предмети и на крај ке ти скратат оценка. праксата е нула - најчесто време поминато по ходници . е сега ако вистина имаш голема желба и волја за медицина и ако сте во добра материјална состојба ,пробај во соседниве земји, имаат многу подобра пракса ,или пак да се префрлиш во текот на студиите

Сметај дека во моментов медицината ти е најпромашена инвестиција што можеш да ја направиш. Од лично искуство. Луѓето мислат дека лекарите се автомеханичари (ништо лично) и подолу од нив. Еден нормален автомеханичар во МК заработува двојно повеќе од еден лекар. Еден полицаец (со осмо одд. плус голем одмор) заработува повеќе од еден лекар. За да се запишеш на медицина треба да бидеш фанатик или забеган. Епа сеа ти види си.

Ја сум прва година и по малку сум разочаран од факултетов. Во еден семестар имаш 3 колоквиумски + завршен испит скоро по секој предмет. За учење има, посебно анатомија моментално, овие другиве се спремаат за многу пократко време.
Све е тоа ОК, мене ме нервира тоа што вежбите не се како што ги замислував, на пример лешевите се од пред 50 години, критериумите за оценувањe не се секогаш реални и исти, некои катедри дури и ти одземаат бодови за да те бутнат или да ти фали 0,00001 бод за повисока оцена. Се учи све до најситен детаљ, учиш и тоа што нема да ти треба, а пракса нула.
И ако запишуваш соочи се со тоа дека ќе немаш зимски распуст, ќе го мразиш секој јануари, па и јуни. Еве уште анатомија ми остана на 30-ти да полагам, а на 4-ти почнува втор семестар.
Ах бе дете, на факултет си и се жалиш, чекај да видиш што те чека после завршувањето :нинџ:

Ако се запишвиш медицина само во странство. Кај нас нема пракса, не е призната дипломата, големи трошоци поготово ако не си од Скопје и ко ќе завршиш ак имаш партиски врски би можела да волонтираш за 4000 денари месечно неколку години пред евентуално да се вработиш.
Мој совет: Запиши се на информатика ако ти оди математика/физика зошто то е иднината и многу лесно мојш да најш добро платена работа, а ак ја сакаш толку медицината ко мене оди во странство. Имат многу стипендии и програми, само требит да се растрчат да се побарат...

Ако се запишвиш медицина само во странство. Кај нас нема пракса, не е призната дипломата, големи трошоци поготово ако не си од Скопје и ко ќе завршиш ак имаш партиски врски би можела да волонтираш за 4000 денари месечно неколку години пред евентуално да се вработиш.
Мој совет: Запиши се на информатика ако ти оди математика/физика зошто то е иднината и многу лесно мојш да најш добро платена работа, а ак ја сакаш толку медицината ко мене оди во странство. Имат многу стипендии и програми, само требит да се растрчат да се побарат...
KOGA JAS SE ZAPISUVAV NA FAKULTET, JA KORISTEV ISTATA LOGIKA, VO GRADOT IMASE POSTOJANO OGLASI DEKA SE BARAAT LEKARI PO PRIVATNITE AMBULANTI, PA DURI I VO JAVNOTO ZDRAVSTVO, SE ZAPISAV NA MEDICINA, PODUCEN OD RODITELITE, DEKA KE IMAM SOLIDNA RABOTA I AVTORITET, POMINAA 6-TE GODINI, VKLUCITELNO SO DRZAVNIOT 6 I POL, ZAVRSIV, I SE PRIJAVIV NA KONKURS, BEVME 84 DUSI!!! NEZNAM OD KADE SE NAJDOVME TOLKU, GI IZBRAA TIE STO GI IZBRAA, POTOA IMASE PAK KONKURS, PAK GI IZBRAA TIE STO GI IZBRAA, TAKA DA, NIKOJ, NE MOZE DA GARANTIRA STO KE SE SLUCI KOGA KE DOJDE VREME DA DIPLOMIRA NA INFORMATIKA, SEGA RABOTAM VO EDNO SELO NA KRAJ NA SVETOT, I ZEMAM NEKOI SMESNI PARI, SE RAZBIRA SO POMISLATA DEKA DOMA KE BIDAM DEPRESIVEN SEKOJ DEN, KOGA SITE DRUGARI SE VEKE NA RABOTA. MEGUTOA MOJ SOVET E PONASTRANA OD MEDICINA, IMAS 1000 VARIJANTI

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom