Поддршка во врската

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
ве читам и ОК сте ми повеќето, скоро сите кажавте она што треба. али мене ми падна на памет една ситуација која ја имам дискутирано надвор од форумов.
имено, се работи за следнава работа, партнери (драган и драгана), дали венчани или не, не е важно, важно е дека се долго време заедно и сл.
имаат заеднички пријатели, си ги познаваат колегите од работа, теретана и сл. и сега, еве да кажеме машкото иде во теретана, а таму има некој (ристо) со кого повремено се идело на кафе после вежбање. на тие кафиња присуствувала и девојката/жената (драгана). но, по некое време драган се скарал со ристо. и сега дури драган ја напушта таа теретана и иде да вежба во друга. НЕ сака да го види ристо. ни го отпоздравува на улица или сл. значи КРАЈ!!!
е сега, дали драгана треба да продолжи да го поздравува ристо на улица кога ќе се видат, или НЕ? дали треба да го поддржи својот пратнер безразлика што во овој случај она нема караница со ристо?

Не сакам да пишувам дали треба или не треба, меѓутоа јас да се ставам во ситуацијата би рекла, зависи за што се скарале. Ако Ристо направил нешто многу лошо, тогаш јас не ги го поздравувала. Од чиста причина што, ако некој повреди некој кој мене ми значи, нема јас што да се дружам или да го поздравувам тој човек. Ако била смешна (барем за оние од страна) караница заради некое недоразбирање, би се поздравувала.

Не сакам да пишувам дали треба или не треба, меѓутоа јас да се ставам во ситуацијата би рекла, зависи за што се скарале. Ако Ристо направил нешто многу лошо, тогаш јас не ги го поздравувала. Од чиста причина што, ако некој повреди некој кој мене ми значи, нема јас што да се дружам или да го поздравувам тој човек. Ако била смешна (барем за оние од страна) караница заради некое недоразбирање, би се поздравувала.
дефинирај смешна караница. :confused:

дефинирај смешна караница. :confused:

За секој човек е различно. нормално дека за тие што се караат нема да биде смешна, ама за девојката може да биде. Пример Ристо ја позајмил колата на Драган и ја вратил без бензин, или со некоја ситна гребаница. Тоа според мене не е причина да не зборат веќе, ама за Драган може да биде :) Секој си има различни работи кои не би ги простил, а не се страшни. На тоа мислев.

Во поддршка спаѓа грижа, внимание, љубов, рамо за плачење, пријател на кој ќе си ги кажеш маките, со кого можеш да се разбереш и со неколку збора или поглед, некој кој те разбира и подржува во се, кој не те осудува, знае да ти покаже на слабостите и маните, но и на позитивните страни кои ги поседуваш, тука е во се и кога ти е убаво и лошо..Со тебе е и во најлудите пијани ноќи и провод, во твојата и неговата среќа која ја уживате заедно. Кога ти е најубаво ужива со тебе, кога ти е тажно те теши....
За таков третман во љубовта, партнерот мора да ти биде најблизок пријател пред се, покрај љубовник...Некој сличен на тебе и твојот темперамент.... Во спротивно ништо од ова не е можно.

За секој човек е различно. нормално дека за тие што се караат нема да биде смешна, ама за девојката може да биде. Пример Ристо ја позајмил колата на Драган и ја вратил без бензин, или со некоја ситна гребаница. Тоа според мене не е причина да не зборат веќе, ама за Драган може да биде :) Секој си има различни работи кои не би ги простил, а не се страшни. На тоа мислев.
еве и да го земеме твојот пример, иако јас мислев на нешто појако, ти би продолжила да комуницираш? јас НЕ. за мене е важно единствено што мисли мојот партнер, дали таа се осеќа измамено, повредено или сл. измамено затоа што не е она должна да го спонзорира со бензин, нели?
брат за брат, сирење за пари!!!

еве и да го земеме твојот пример, иако јас мислев на нешто појако, ти би продолжила да комуницираш? јас НЕ. за мене е важно единствено што мисли мојот партнер, дали таа се осеќа измамено, повредено или сл. измамено затоа што не е она должна да го спонзорира со бензин, нели?
брат за брат, сирење за пари!!!

Да, ама тука пак доаѓаш до раскрсница :) Прво, дали си ја ислушал теоријата на Ристо? Можеби има добро објаснување зашто не ставил бензин. Можеби нареден пат и уље ќе му сменел да надокнади :) Неможеш така да ги мериш работите. Ако Драган, не сака да го слушне објаснувањето зашто е љут, тоа не значи дека Ристо е лош човек. И под комуницирање не мислам идење на кафе, или правење муабет во теретана. Ама зашто да не кажеш едно просто Здраво на улица? Од друга страна, ако Ристо не ставил бензин зашто не сакал, тогаш не е добар другар, да. Ама пак, зашто да не му кажеш Здраво? Немораш да почнуваш никаков муабет. Чисто куртоазија.
Ама еве друг пример. Ако некој „другар“ направил нешто и мојот партнер е отпуштен од работа заради тоа, нема ни да го погледнам тој човек. Не е битно дали мојот партнер ја сакал или мразел работата, не е битно колку лесно му е да најде друга. Битното е, „другаров“ (мора во загради зашто тоа за мене не е другар), го оштетил на некој начин. Не само што е лош другар, туку е и лош човек.
Уште една работа што сакам да ја спомнам овде. Некои луѓе се многу чудни кога доаѓа до дружење со нивни поранешни другари. Имаат став дека ако (пример) Драган ја упознал Драгана со Ристо, и сега Ристо и Драган веќе не прават муабет, Драгана не треба (па во некои случаеви и не смее) да се дружи со Ристо веќе, затоа што да не бил Драган, они никогаш не би се запознале. Тоа е детско понашање, не е барање/давање поддршка :)

за првиот дел едноставно не ме интересира, за мојот партнер секогаш без исклуок сум на нејзина страна. и да е крива, и то ко ѓавол, тоа е муабет за меѓу неа и мене. е ако од тој муабет испадне дека сум ја “разубедил“ тогаш е кажувам “здраво“. али ако и понатаму остане дека му е лута, тогаш нема што јас да глумам куртоазија и покажувам култура кога се работи за мојот партнер. тој и' згрешил и мене тоа мие доволно. дали јас ќе се карам понатаму за нејзиниот став е сосема друга прикаска. важно во јавност она има од мене 102,5% продршка.
за вториот дел, тука сме исти
за третиот дел, пак се враќам на првиот, партнерот пред се'. ;)

Супер се поддржуваме. Јас и менувам сијалици, а она ми ја поддржува скалата. Исто и јас кавалерски и ја поддржувам јакната кога ја облекува.

за првиот дел едноставно не ме интересира, за мојот партнер секогаш без исклуок сум на нејзина страна. и да е крива, и то ко ѓавол, тоа е муабет за меѓу неа и мене. е ако од тој муабет испадне дека сум ја “разубедил“ тогаш е кажувам “здраво“. али ако и понатаму остане дека му е лута, тогаш нема што јас да глумам куртоазија и покажувам култура кога се работи за мојот партнер. тој и' згрешил и мене тоа мие доволно. дали јас ќе се карам понатаму за нејзиниот став е сосема друга прикаска. важно во јавност она има од мене 102,5% продршка.
за вториот дел, тука сме исти
за третиот дел, пак се враќам на првиот, партнерот пред се'. ;)

Дури и да се работи за твој другар кој го знаеш дооолго пред неа и сте многу добри другари? :)

Дури и да се работи за твој другар кој го знаеш дооолго пред неа и сте многу добри другари? :)
апсолутно ДА. само да бидам јасен, се разботи за сериозна врска која трае веќе неколку години, а не некоја од 2-3 месеци.
зошто ДА, затоа што ако тој мене ми е другар, тогаш тој ќе се однесува коректно и со неа(ако до тогаш се однесувал коректно и со мене), во спротивно тој не ми е другар, нели? коректноста мора да се запази во било кој случај, дали е другар, партнер, родител, дете,секогаш мора да си коректен, а во исто време и да имаш интегритет. ако ти ветам нешто, тогаш ветеното е ветено. нема бегање. не се дава ветување само колку да се каже. ако не си сигурен, потенцирај го тоа, ама не ветувај. малку на друга страна го затерав сега муабетот, али се е тоа испреплетено.

@kooperativa
Според твојата логика, ако и се налутам јас на мајката на дечко ми затоа што на пример, ми ставила шеќер во кафето иако знае дека не поднесувам кафе со шеќер, дали тоа значи дека и дечко ми треба да престане да комуницира со мајка си?

Не знам, океј е се ова што го зборувате за поддршката и за тоа колку е таа важна, ама според мене поддршка не е само тоа секогаш некој да застане на твоја страна. Понекогаш се залетуваме во некои бесмислени ситуации, а во такви случаи „поддршката“ од партнерот не би не водела во правилна насока.
Јас сепак повеќе сум за повремена конструктивна критика, отколку постојана стопроцентна поддршка на се што правам. Да, нормално дека би сакала да ме поддржи во донесувањето на некои важни одлуки, ама за вакви банални ствари да ме поддржува дури и ако не мисли дека сум во право - не благодарам. На тој начин само ќе ми го билда егото, а лоша сум кога ќе се вообразам :D

Онаа поддршка што мене ми е битна и без која според не би можела да функционира една врска е поддршката во тешките животни моменти, како губење на работа, болест, смрт на близок и слично. Ако партнерот тогаш е до тебе и успева да направи да се чувствуваш барем малку подобро, тоа ги брише сите ситуации кога не заземал страна кога си се потскарала со мајка му.

@kooperativa
Според твојата логика, ако и се налутам јас на мајката на дечко ми затоа што на пример, ми ставила шеќер во кафето иако знае дека не поднесувам кафе со шеќер, дали тоа значи дека и дечко ми треба да престане да комуницира со мајка си?

Не знам, океј е се ова што го зборувате за поддршката и за тоа колку е таа важна, ама според мене поддршка не е само тоа секогаш некој да застане на твоја страна. Понекогаш се залетуваме во некои бесмислени ситуации, а во такви случаи „поддршката“ од партнерот не би не водела во правилна насока.
Јас сепак повеќе сум за повремена конструктивна критика, отколку постојана стопроцентна поддршка на се што правам. Да, нормално дека би сакала да ме поддржи во донесувањето на некои важни одлуки, ама за вакви банални ствари да ме поддржува дури и ако не мисли дека сум во право - не благодарам. На тој начин само ќе ми го билда егото, а лоша сум кога ќе се вообразам :D

Онаа поддршка што мене ми е битна и без која според не би можела да функционира една врска е поддршката во тешките животни моменти, како губење на работа, болест, смрт на близок и слично. Ако партнерот тогаш е до тебе и успева да направи да се чувствуваш барем малку подобро, тоа ги брише сите ситуации кога не заземал страна кога си се потскарала со мајка му.
Rekov prethodno deka vo 4 oci ke kazam sto imam, i deka duri i ke se ispokaram ako mislam deka gresi, ali ako i pokraj se ostane na svoeto mislelje, togas ne mi ostanuva nisto drugo nego vo javnost da bideme ko edno, odnosno i jas prekinam komunikacija.
Primerot sto ti go dade za so majkata, tuka prvo ne moras da se karas, nego fino lepo ke i kazes za sleden pat da ne ti go utnuva kafeto. Ako i po toa prodolzi, partnerot e toj sto ke nastapi na scena. Toj ke i kaze pa i iskara ako treba

Rekov prethodno deka vo 4 oci ke kazam sto imam, i deka duri i ke se ispokaram ako mislam deka gresi, ali ako i pokraj se ostane na svoeto mislelje, togas ne mi ostanuva nisto drugo nego vo javnost da bideme ko edno, odnosno i jas prekinam komunikacija.
Primerot sto ti go dade za so majkata, tuka prvo ne moras da se karas, nego fino lepo ke i kazes za sleden pat da ne ti go utnuva kafeto. Ako i po toa prodolzi, partnerot e toj sto ke nastapi na scena. Toj ke i kaze pa i iskara ako treba
Тоа со кафето беше само еден од многуте банални примери. Поентата ми беше, минимум 50% од „караниците“ меѓу луѓето се заради некоја ситница, може не баш како овој пример што прв ми падна на памет, ама сепак за ситници се работи. И сега, секој пат кога дечко ми ќе се скара со некој заради нешто такво, треба и јас да му бидам лута на тој некој? Не зборам за тоа да излегувам со него на кафе или да правам којзнае какви муабети, ама едно културно „Здраво, како си?“ кога ќе се сретнеме нема на никој начин да ми наштети ниту мене, ниту на дечко ми. Или секогаш кога јас ќе се потскарам со сестра ми (а тоа често се случува меѓу браќа/сестри) треба и он да не комуницира со неа? Знаеш што е тука проблемот, што сестра ми мене ми е СЕСТРА, ќе се скараме, ќе се смириме, ќе си простиме. Ама тоа што дечко ми ја сретнал на улица и поминал покрај неа како да не ја познава, е за тоа има право да му се лути, дури и откако со мене ќе се смири.
Ова е лично мое мислење. Твоето го почитувам, иако не се согласувам со него во целост и не се обидувам да докажам дека јас сум во право, а ти не. Тоа е се релативно. Само се обидувам да ти ги прикажам работите од друга страна.

апсолутно ДА. само да бидам јасен, се разботи за сериозна врска која трае веќе неколку години, а не некоја од 2-3 месеци.
зошто ДА, затоа што ако тој мене ми е другар, тогаш тој ќе се однесува коректно и со неа(ако до тогаш се однесувал коректно и со мене), во спротивно тој не ми е другар, нели? коректноста мора да се запази во било кој случај, дали е другар, партнер, родител, дете,секогаш мора да си коректен, а во исто време и да имаш интегритет. ако ти ветам нешто, тогаш ветеното е ветено. нема бегање. не се дава ветување само колку да се каже. ако не си сигурен, потенцирај го тоа, ама не ветувај. малку на друга страна го затерав сега муабетот, али се е тоа испреплетено.

А што ќе се случи кога ти и девојката ќе раскинете? Пу пу не важи? Ако она има некое недоразбирање со твојот другар, ти си уништил долгогодишно другарство затоа што девојкати лошо ја проценила ситуацијата. Не збориме за посериозни ситуации. Тука нема коментар, си го изнесов и јас мислењето нели :)
Убаво е да ја поддржуваш девојката 102% во јавност, и сигурна сум дека некоја многу ќе го цени тоа. Ама сепак мислам дека да си држиш некои ставови, без разлика дали девојката се согласува или не :)

Многу важна е поддршката во една врска

Attachments

• 10155638_715913488459346_1640588045_n.jpg
    10155638_715913488459346_1640588045_n.jpg
    34,5 KB · Прегледи: 9
  • 10155638_715913488459346_1640588045_n.jpg
    10155638_715913488459346_1640588045_n.jpg
    34,5 KB · Прегледи: 8
Back
На врв Bottom