Победете го стравот сами!

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
114
Се плашите од се и сешто? Победете го стравот сами!

sps_se-plasite-odseisesto.jpg

Се замрзнувате штом помислите на змија, или не сакате да се возите во лифт, не грижете се!

Сосема е нормално некогаш да искусите некој ирационален страв. Но кога тие стравови ќе започнат многу често да делуваат на нашиот секојдневен живот, потребно е итно да се решат.

Пример, ако размислувате околу тоа да одбегнете прекрасна работа, бидејќи вашата нова канцеларија ќе биде сместена на врвот од некоја висока зграда, тогаш тргнете во акција. Можеби изгледа природно да криете од она од што се плашите, но таквиот пристап кон работите само ги продолжува тешкотиите, велат стручњаците.

Најдобар начин за борба против фобиите е да се соочувате со нив, чекор по чекор, во процес кој се вика десензивитација, односно смалување на осетливоста. Изложување на она од што се плашите е најдобриот начин да се реши стравот кој вас ви го загорчува животот. Притоа на Вас може многу да ви помогнат некои од следниве стратегии.

Потполно соочување со стравот

Не е потребно од еднаш да се соочите со она што ве плаши. Пример, се плашите од пајаци, можете прво да гледате слики од тие животни во книги, потоа телевизиски документарци, потоа посетувајте ги често во зоолошката градина и дури на крај фатете пајак во рака.(само ве молиме никако Црна Вдовица)

Пронајдете го изворот на вашиот страв

Што точно ве плаши? На пример, се плашите од невреме, и запрашајте се веднаш дали ве плаши можеби звукот на громот, можноста од поплава или језивото црно небо. Доколку не сте сигурни што точно ве плаши, во вашите фантазии замислувајте си дека таа работа не е воопшто страшна. Едноставно допрете ја суштината на тоа и ќе сватите дека тука нема ништо страшно.

Понесете со себе амајлија

Доколку вас грмотевицата толку многу ве плаши па да морате да ставате затки за уши, замените ги со предмети, кои не го блокираат изворот на стравот но ќе ви помогнат да се чувствувате посигурно. Стравовите се ирационални, така да вас и најмалите работи може да ви помогнат.

Планот за борба против стравот

Многу е битно да имате план за смирување кога ќе ве нападне стравот. Можеби ќе ви помогне размислувањето дека се наоѓате во некоја сосема мирна и безбедна околина, едноставно малку позитивно мислење. Кажете си на себе си: Можам да се извлечам. Моето тело мисли дека сум во опасност, но јас не сум!

Зборувајте со стручно лице

Доколку не можете сами да најдете излез од оваа ситуација би било добро да зборувате со стручно лице. Когнитивен или бихејвиорален тарапевт со искуство од лечење на фобии би можел да би помогне да го отстраните тоа што ве плаши.

Верувале или не, понекогаш за остранувањето на фобиите се потребни само неколку саати.

Верувале или не така е. Јас имав уплав од игли. Чим видев игла се тресев ко лист на дрво пред паѓање. Сега немам гајле. Дури и редовен крводарител сум. Соочувањето со стравот помага да се победи истиот. Пробајте да се соочите.:wink:

јас имам страв од отворени простори, поточно најмногу вселената. се плашам дека ке нема ништо околу мене и онака ке си викам јас цел живот додека си патувам безнадежно низ вселената. глупости нели? :icon_lol: али коа ке помислам дека тоа и сакам да бидам, астрофизичар, тогаш ме фаќа паника. така да има решение за мојов проблем? колку што знам не пуштаат цивили у вселената така да самотерапијата ваљда не важи за мене :)

Имам фобија од пајаци,и мислам дека нема шанси некогаш да се соочам со тој страв.Еднаш пробав,ама резултатот не беше добар (се онесвестив кога чудото почна да ми се качува по рака),и оттогаш не ни размислувам за надминување на стравот со соочување.:nesvest:

The`bItCh напиша:
Се плашите од се и сешто? Победете го стравот сами!
Пример, ако размислувате околу тоа да одбегнете прекрасна работа, бидејќи вашата нова канцеларија ќе биде сместена на врвот од некоја висока зграда, тогаш тргнете во акција. Можеби изгледа природно да криете од она од што се плашите, но таквиот пристап кон работите само ги продолжува тешкотиите, велат стручњаците.
:ija: :ija: :ija: Aaa za ova mi nema spas da znaes! :) Ne mozam nikako da se izlecam od ovaa fobija..:( Nikako. Veke so godini trae i ne vrvi nikako. Duri vo potsvesta mi ima vlezeno,cesto ja sonuvam. :(

BeBe11 напиша:
така да има решение за мојов проблем? колку што знам не пуштаат цивили у вселената така да самотерапијата ваљда не важи за мене :)

Pa ushe odamna odat civili vo vselenata!

Denes pobogatite vekje planiraat patuvanja i postojat turistichki agencii koi toa sakaat im go ovozmozhat. Se planira vekje podolgo vreme da se napravi motel na Mesechinata. Eden gospodin, Denis Tito, beshe prviot shto se vivna za svoi pari ($20 milioni) na "visina" od 300km od zemjata do/vo ruskata stanica "Sojuz".

http://www.spacetoday.org/Astronauts/SpaceTourists.html

`AnGe|4E` напиша:
:ija: :ija: :ija: Aaa za ova mi nema spas da znaes! :) Ne mozam nikako da se izlecam od ovaa fobija..:( Nikako. Veke so godini trae i ne vrvi nikako. Duri vo potsvesta mi ima vlezeno,cesto ja sonuvam. :(

Уф! Јас го имам истиот проблем и не верувам дека некогаш ќе го надминам. Би се искачила било каде, на било која висина ама еден поглед надолу и се ми се врти, ми се чини дека ќе паднам, ми се повраќа, ми се темни .. :nesvest:

The`bItCh напиша:
Уф! Јас го имам истиот проблем и не верувам дека некогаш ќе го надминам. Би се искачила било каде, на било која висина ама еден поглед надолу и се ми се врти, ми се чини дека ќе паднам, ми се повраќа, ми се темни .. :nesvest:

:( Samo toa?! Mene i psihicki shok me mava.:ija: Pocnuvam da se tresam celata i da mislam na koj sto ke mu ostavam vo testamentot :icon_lol:
Loso e nekoj da me gleda od strana vo takvo izdanie :icon_lol: Pobleduvam ko krpa i site krvni sadovi na liceto mi se poznavaat,dlankite mi posinuvaat,pritisok pagja itn itn :icon_lol::lud:

Не сум јас до толку.:icon_lol: За тресење да .. се тресам ко лист на дрво и што е најлошо самото тело ми оди нанапред или надолу за да паднам. Ауф.. ова никогаш нема да го надминам!:(

sch00lGirL напиша:
Имам фобија од пајаци,и мислам дека нема шанси некогаш да се соочам со тој страв.Еднаш пробав,ама резултатот не беше добар (се онесвестив кога чудото почна да ми се качува по рака),и оттогаш не ни размислувам за надминување на стравот со соочување.:nesvest:

aaaa ti si go skooknala ovoj del
Потполно соочување со стравот

Не е потребно од еднаш да се соочите со она што ве плаши. Пример, се плашите од пајаци, можете прво да гледате слики од тие животни во книги, потоа телевизиски документарци, потоа посетувајте ги често во зоолошката градина и дури на крај фатете пајак во рака.(само ве молиме никако Црна Вдовица)

Aj sea pak da probas :):):)

Јас се плашам да не не мавне метеор или да почне трета светска војна и да испоумреме сите.:cheeky1:
И сека како да се соочам да земат со камења да ме маваат или на стрелечи вод да ме стават?:bip:

krusha03 напиша:
Јас се плашам да не не мавне метеор или да почне трета светска војна и да испоумреме сите.:cheeky1:
И сека како да се соочам да земат со камења да ме маваат или на стрелечи вод да ме стават?:bip:
Колега,:pos: и тебе значи шо филм ти е .. како може метеор да ме мавне? Поголеми се шансите гром да те удри или во некоја дупка да паднеш отколку метеор да те мавне бе..:icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Јас имам фобија од пајаци и ко ќе видам еден мене нигде ме нема е ај кажи ми како да го надминам тој страв ????

како мал спиев со памбуци во ушиве дан ми влезит некој и цел се покривав

The`bItCh напиша:
Колега,:pos: и тебе значи шо филм ти е .. како може метеор да ме мавне? Поголеми се шансите гром да те удри или во некоја дупка да паднеш отколку метеор да те мавне бе..:icon_lol::icon_lol::icon_lol:
Мислев цела земја, не мене лично. Погрешно сме се разбрале:icon_lol: И ако видиш дека голем број од телата што слободно си летаат во нашиов сончев систем не се следат, па и не е така мала шансата да се случи тоа. Прашањето не е ако, него кога!

krusha03 напиша:
Мислев цела земја, не мене лично. Погрешно сме се разбрале:icon_lol: И ако видиш дека голем број од телата што слободно си летаат во нашиов сончев систем не се следат, па и не е така мала шансата да се случи тоа. Прашањето не е ако, него кога!
:oftopic:Грешка во чекори. Погрешно сум те разбрала. Извини.:kajg:

А кога ќе те мавне .. па кажуваа на вести прееска дека за некој ден некоја крушка ќе паднела. Не можеа да прецизираат, ама кај и да е колега ..:wink::icon_lol::pipi:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom