Платите во ЕУ (сликовито и детално)

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Словенија:
Просечна плата 1000 евра. Тоа на хартија инаку е 800. Минимална плата е 600.
Трошоци:
-стан 2000 евра/м2, или 600 евра за околу 70м2, соба со трошоци со цимери 250 евра/ човек, кревет во дупка со други е 100е на особа.
-1кг леб 2е
-1кг месо 6е
-1кг јаболка 1е
-ручек во ресторан со пијачка 10е/особа
-автобус 40е/месец
-сметка за мобилен 20е месечно

Холандија
Минимална плата: 1485 бруто 1300 нето (приближно) за возраст од 23 па нагоре
22 год 1262 бруто; 21-1077; 20-913е бруто.
Трошоци:
-соба да делиш со кујна купатило и се друго со цимери од кај 300 е до кај 600 е (може и повеќе во зависност од местото на живеење);
- стан од 700е па нагоре и најчесто се со вклучени сметки( може треба сам да си платиш нешто интернет/тв или вода);
- да купиш стан/куќа ти е од 120000-130000 е па нагоре пак од зависност од местото;
- Данок за живеачка :) во зависност од општината околу 500 е годишно +/-;
- Данок за кола/патишта - во зависност од дали е возилото бензин/дизел/хибрид/плин и тежината на возилото и која провинција си ( Моментално во утрехт плаќам за возило тешко 1209 kg бензин 2.0 560 e годишно- во друга провинција во која што спаѓа Хаг за истото возило е 640. Доколку возилото е дизел во утрехт би плаќал 1171 е годишно -мала разлика а ? :D)
-Осигурување за возилото 50тина евра месечно (зависи од возраст и колку време немаш штета направено )
- Здравствено осигурување од 120 е па нагоре ( зависи дали сакаш да имаш и забно вклучено и до колку пари 400 е или 800 е или повеќе или пак не- оваа цена е за со забно до кај 400 е што е ништо!!! )
-Интернет/тв/тел- има пакети што се топ за 40 тина е месечно се заедно
-мобилен тел - претплата на т - мобиле со договор на 2 години 500 бесплатни мин/пораки кон сите мрежи холандија 500 мб интернет и телефон првата година ми беше 24 е месечно а втората 40 е)
Цени:
- Бензин 1, 65 до 1.75 l дизел 1.30 до 1.50 l
- за храна , сакајте верувајте сакајте не некој работи се поевтини од мк и тоа зборам за основните продукти -млеко, леб, брашно, некој се иста цена; овошјето и зеленчукот се поскапи за некој процент од мк ама и по пластични за повеќе процценти од мк :D
- Облека да си начекаш попусти што кога ѓи има стварно ѓи има :)
Друго не ми текнува што , ако имате прашање слободно
ајт поздрав и чувајте се :D

- Здравствено осигурување од 120 е па нагоре ( зависи дали сакаш да имаш и забно вклучено и до колку пари 400 е или 800 е или повеќе или пак не- оваа цена е за со забно до кај 400 е што е ништо!!! )
Јас сакам да те прашам како се живее таму? :) И колку е просечна плата? И дали е 24 часа жива Холандија и во другите градови, дали многу трошат за журки и слични ствари.
Здравственото Холандија не го вкалкулира во давачки од плата? Му доаѓа нешто слично на Американскиот систем за лечење?

Јас сакам да те прашам како се живее таму? :) И колку е просечна плата? И дали е 24 часа жива Холандија и во другите градови, дали многу трошат за журки и слични ствари.
Здравственото Холандија не го вкалкулира во давачки од плата? Му доаѓа нешто слично на Американскиот систем за лечење?

Па искрено по ноќен живот и не сме нешто баш нај нај... има во Хаг и Амстердам (Јас лично не го сакам амстердам) ама што знам не е тоа тоа како во мк. Во принцип холанѓаните се ладни луѓе. Онака има дружба можеби ама пак е ... чудно некако... незнам како да го објаснам. Од типот око за око заб за заб. Незнам дали ќе ме разбереш зш незнам баш и да ја објаснам појавата! Онака живо е практично до 5-6 попладне и после е штама. Има по барови луѓе ама нема некако атмосфера, бар ако ме прашуваш мене. Онака е како да си излегол на кафе. Дискотеки слабо сум заприметил ама ти викам не сме многу по тоа! ( не дека сме стари ама ете :P ) Евентуално ако има некој како панаѓур е тогаш има атмосфера и се е пијано до немај каде! :)
Здравството не го искалкулирав во платата, јас ја напишав најниската плата што е со закон предвидена! Иначе на жена ми во фирма и го плаќаат здравството, пензиско па и моето здравствено го плаќа фирмата, е ние мислам дека само данокот го плаќаме на моето здравствено ( (ДДВ-то). Ама сепак она работи во многу јака фирма. За помалите фирми незнам. А ако работиш кај балканец како што работев јас.... рачунај ништо не добиваш дури и ќе губиш! :D

Онака има дружба можеби ама пак е ... чудно некако... незнам како да го објаснам. Од типот око за око заб за заб. Незнам дали ќе ме разбереш зш незнам баш и да ја објаснам појавата!

Going dutch... Така викаат на запад кога секој си плаќа засебно. Ете зашто :pos:

Going dutch... Така викаат на запад кога секој си плаќа засебно. Ете зашто :pos:

Чудна работа , ако викнеш некој на ручек или вечера или онака на гости, мора после да измијат они садови да помогнат а и ти кога ќе отидеш се очекува истото од тебе! Јас им викам , не сакам кај мене да ми помагате и да ми се мешате у штипки ама нема ни јас кога ќе дојдам кај вас ! Ај гоу балкан стајл ! :D

За лежење требало да го испотиш газот и нешто да доучиш, па да работиш. Еве на пример мене ми е убер досадно на работа. Работава со таа у МКД ми е 1%. Значи комбинирано работам и у МКД да се убије досада. Али си ја знам работата, а они мислат дека многу работат. Не виделе што е работа, молиш клинти, организираш, чекаш судство и фирма на суд нефункционална неможеш да наплатиш срцев удар, а ти должи 3000 евра. Се е ваму фино организирано, досадно за мој темперамент.

Хахаха, на западу ништа ново... Ти фали балкан а?
--- надополнето: 28 јануари 2014 во 07:59 ---
Чудна работа , ако викнеш некој на ручек или вечера или онака на гости, мора после да измијат они садови да помогнат а и ти кога ќе отидеш се очекува истото од тебе! Јас им викам , не сакам кај мене да ми помагате и да ми се мешате у штипки ама нема ни јас кога ќе дојдам кај вас ! Ај гоу балкан стајл ! :D

Овде австалците си носат за пиење кога ти идат на гости. Значи си носи 6 пива, гајба, шише виски... Смешно е ама во принцип не е лошо секој си пие уствари тоа што сака, никој не е обрзан да чува дома 100 врсти алкохол само да се угоди на некого.

Холандија
Минимална плата: 1485 бруто 1300 нето (приближно) за возраст од 23 па нагоре
22 год 1262 бруто; 21-1077; 20-913е бруто.
Трошоци:
-соба да делиш со кујна купатило и се друго со цимери од кај 300 е до кај 600 е (може и повеќе во зависност од местото на живеење);
- стан од 700е па нагоре и најчесто се со вклучени сметки( може треба сам да си платиш нешто интернет/тв или вода);
- да купиш стан/куќа ти е од 120000-130000 е па нагоре пак од зависност од местото;
- Данок за живеачка :) во зависност од општината околу 500 е годишно +/-;
- Данок за кола/патишта - во зависност од дали е возилото бензин/дизел/хибрид/плин и тежината на возилото и која провинција си ( Моментално во утрехт плаќам за возило тешко 1209 kg бензин 2.0 560 e годишно- во друга провинција во која што спаѓа Хаг за истото возило е 640. Доколку возилото е дизел во утрехт би плаќал 1171 е годишно -мала разлика а ? :D)
-Осигурување за возилото 50тина евра месечно (зависи од возраст и колку време немаш штета направено )
-Интернет/тв/тел- има пакети што се топ за 40 тина е месечно се заедно
-мобилен тел - претплата на т - мобиле со договор на 2 години 500 бесплатни мин/пораки кон сите мрежи холандија 500 мб интернет и телефон првата година ми беше 24 е месечно а втората 40 е)
Цени:
- Бензин 1, 65 до 1.75 l дизел 1.30 до 1.50 l
- за храна , сакајте верувајте сакајте не некој работи се поевтини од мк и тоа зборам за основните продукти -млеко, леб, брашно, некој се иста цена; овошјето и зеленчукот се поскапи за некој процент од мк ама и по пластични за повеќе процценти од мк :D
- Облека да си начекаш попусти што кога ѓи има стварно ѓи има :)
Друго не ми текнува што , ако имате прашање слободно
ајт поздрав и чувајте се :D
Kako moze da e 1485 bruto, a 1300 neto? Kaj se penzisko invalidsko zdravstveno itn? Obicno okolu 30% od bruto platata se davacki, ako se plati od pogolem rang davackite odat i po 50% i poveke.
--- надополнето: 28 јануари 2014 во 08:03 ---
80% amsterdam se đankii i pederi. Edna pozitivna strana, trevka ima na sekoe kose (za tie so si pafkaat) ama e 10x poskapa nego kaj nas. Orospii kolku sakas od site boi i dizajni. :)
--- надополнето: 28 јануари 2014 во 08:06 ---
Хахаха, на западу ништа ново... Ти фали балкан а?
--- надополнето: 28 јануари 2014 во 07:59 ---

Овде австалците си носат за пиење кога ти идат на гости. Значи си носи 6 пива, гајба, шише виски... Смешно е ама во принцип не е лошо секој си пие уствари тоа што сака, никој не е обрзан да чува дома 100 врсти алкохол само да се угоди на некого.
Smesni se i evropejcive, vo nekoe drustvo ke castis pijacka i ovie kako dug si go racunaat za da nekoj den ti vratat, da ne ti ostanat duzni.
:pos:

Kako moze da e 1485 bruto, a 1300 neto? Kaj se penzisko invalidsko zdravstveno itn? Obicno okolu 30% od bruto platata se davacki, ako se plati od pogolem rang davackite odat i po 50% i poveke.
--- надополнето: 28 јануари 2014 во 08:03 ---

80% amsterdam se đankii i pederi. Edna pozitivna strana, trevka ima na sekoe kose (za tie so si pafkaat) ama e 10x poskapa nego kaj nas. Orospii kolku sakas od site boi i dizajni. :)
--- надополнето: 28 јануари 2014 во 08:06 ---

Smesni se i evropejcive, vo nekoe drustvo ke castis pijacka i ovie kako dug si go racunaat za da nekoj den ti vratat, da ne ti ostanat duzni.
:pos:

Па ако прочиташ убаво тоа ти според закон, и ти заокружив на 1300 ... иначе е нешто помалце. А данокот убави викаш дека е ако заработуваш до 50 000 е годишно е 30% така нешто, а ако е 50 000 нагоре тогаш е 50 %. Само ако си во најниските плати тогаш државата те помага со тоа што ти враќаат данок т.е. имаш колку е најниска нето плата(ти ги рачунаат потребите за живот). А за другите работи пишав дека сам си ги плаќаш. Работодавачот е задолжен да ти плаќа минимално пензиско што е ништо... коа ќе отидеш у пензија ќе имаш 800-900 е плата. Е сеа имаш фирми и што ти ги плаќаат тие работи , ама нормално тамо не ти е најниската законска плата!

http://www.rijksoverheid.nl/onderwe...-en-antwoord/hoe-hoog-is-het-minimumloon.html

Радиодифузна такса.

едит. Во кој град во Холандија си, ако не е тајна? :)

нема нешто такво, бар до сега не сме плаќале т.е. не ни стигало сметка. Ваљда е вклучено во тој данокот годишно што го плаќаш :).

Инако во Утрехт живееме.

Belgija - najnovi podatoci
B4ZOFTxCcAAesHv.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom