PhysX

• Креатор на темата Креатор на темата HulK`
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
21 јуни 2010
Мислења
119
Поени од реакции
1
Ako moze nekoj da mi pomogne sho e ova Physx za sho se koristi? Blagodaram

Знам само дека е некое помагало за графички ефекти, на игри, на пр, подобар графички приказ на вода, водни површини, дожд, снег, чад, магла итн...:toe: бар така мислам
па нека објасни некој подобро и мене ме интересира подетално..

--- надополнето ---

Еве овде http://en.wikipedia.org/wiki/PhysX пишува дека е хардверски забрзувач, и дека ја подобрува физиката во игрите..

Некои игри го ја користат оваа софтверска библиотека (еден вид подпрограма) за пресметки на физиката во играта (кои се потребни за анимацијата). Не е за подобар графички приказ.
Доколку го имаш соодветниот хардвер бибилиотеката ќе го користи и ќе има подобра анимација. Значи и во двата случаи е потребна ако играта го бара, а ако го имаш хардверот ќе има малце подобра анимација отколку без него.

Технологија која се развива од страна на нвидиа за поголем реализам на игрите. А и многу им е полесно на програмерите за пишување во кодот, со ова не мора да пишуваат по 1000 страни код само за физиката.

Дали влијае на графичките перформанси, во смисла намалување на фпс кога е уклучено PhysX-от, или тоа е во зависност од моќта на графичката карта?

Дали влијае на графичките перформанси, во смисла намалување на фпс кога е уклучено PhysX-от, или тоа е во зависност од моќта на графичката карта?

PhysX-от е графички копроцесор, кој ги врши пресметките паралелно со процесорот на графичката картица, така да, дефинитивно го намалува FPS-от.
Да напоменам дека под PhysX се подразбира и графичкиот копроцесор, а не само драјверот, така да, за добивање на посакуваниот ефект треба и хардверската компонента да ја вградиш во компјутерот.

Еве и како изгледа уредот:
physx_p1.jpg

Би требало PhysX - Физика, да помага на главниот процесор нешто али не сум сигурен. Инаку ако намалува FPS кој би купувал графички карти со PhysX ?

Би требало PhysX - Физика, да помага на главниот процесор нешто али не сум сигурен. Инаку ако намалува FPS кој би купувал графички карти со PhysX ?

Тоа не намалува 50% од фрејмовите нормално многу малце а и нема ни да осетиш доколку имаш убава конфигурација.

PhysX-от е графички копроцесор, кој ги врши пресметките паралелно со процесорот на графичката картица, така да, дефинитивно го намалува FPS-от.
Да напоменам дека под PhysX се подразбира и графичкиот копроцесор, а не само драјверот, така да, за добивање на посакуваниот ефект треба и хардверската компонента да ја вградиш во компјутерот.

Еве и како изгледа уредот:
physx_p1.jpg

Не е потребно ако имаш графичка од 9-та Серија на Нвидиа, па нагоре. Иначе да, потребно е таква картичка ако имаш АТИ графичка, или се сеќавам имаше сум читал комбинација од ати графичка и нвидиа графичка (којашто ќе служи како PhysX процесор). Ова работи само со хакнати драјвери мислам. Или SLI кадешто едната графичка ќе биде PhysX процесор.

Не е потребно ако имаш графичка од 9-та Серија на Нвидиа, па нагоре. Иначе да, потребно е таква картичка ако имаш АТИ графичка, или се сеќавам имаше сум читал комбинација од ати графичка и нвидиа графичка (којашто ќе служи како PhysX процесор). Ова работи само со хакнати драјвери мислам. Или SLI кадешто едната графичка ќе биде PhysX процесор.

Од 8ма серијa па нагоре, те сите графички базирани на CUDA.

Тоа не намалува 50% од фрејмовите нормално многу малце а и нема ни да осетиш доколку имаш убава конфигурација.

Зависи од играта..

Pa.. igram Heroes Of Newerth bidejki mi e slab PC-to igram na low settings i eve go instalirav ova ama dzabe go nema nigde :S I mi secka na igrava dali mozhe nekoja pomosh? Blagodaram odnapred

Pa.. igram Heroes Of Newerth bidejki mi e slab PC-to igram na low settings i eve go instalirav ova ama dzabe go nema nigde :S I mi secka na igrava dali mozhe nekoja pomosh? Blagodaram odnapred

Хаха xD. Од physx до HoN дојдовме...
Таа игра нема никаква врска со PhysX. Само некои игри го користат тоа и само за нив ти треба софтверот, без него не ни се играат, а не да се забрзува ако се сними.

(И како што кажав погоре, ако го имаш и хардверот - посебен процесор или нвидиа графичка ќе има и малце подобра анимација во тие игри)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom