pH Вредност

Статус
Затворена за нови мислења.

Горан Маневски

Модератор
Член од
10 јуни 2007
Мислења
322
Поени од реакции
155
Што е рН?

Дознавме во школо дека водата е H2O, составенена е од молекули на водород и кислород. Неутрална вода е со pH вредност од 7.0. Таа содржи еднакви количества на водород јони (H +) и хидроксид јони (OH-).
Зголемување на износот на водородни јони (H +), водата станува по кисела ( "ниска pH вредност"). Зголемување на износот на хидроксид јони (OH-), водата станува по алкална ( "висока pH вредност"). Се зависи од падот и растот на овие вредности.


Што е нормална pH?

Не постои "нормално" pH вредност за сите риби. Затоа што потекнуваат од бари, реки, езера, океани и имаат различни нивоа на pH вредноста, така што нивните потреби се различни. Морските риби преферираат алкална pH од 8,0 или погоре. Слатководните риби помала од онаа што, некаде меѓу 5.5 и 7.5, во зависност од одредени видови.
Имајте на ум дека pH вредност не е статична, таа се променува со текот на времето, всушност дури и промените во текот на еден ден. PH-ќе се менува како што се додава нова риба или отстранува.


Приоритетна pH на слатководната риба

Discus 5 - 6.5
Angelfish 6,5-7,0
Neon Tetra 5,8-6,2
Plecostomus 5,0-7,0
Silver Dollar 6,0-7,0
Tiger Barb 6,0-6,5
Zebra Danio 6,5-7,0


Како е важна рН вредноста?

Промени во pH вредноста, особено ненадејни промени, може да бидат штетни па дури и фатални за рибите. Како се крева pH вредноста така се зголемуваа токсичноста на хемикалиите, како амонијак.рН промени се особено тешки за млади и болни риби.
Ако планирате да правите аквариум мудро е да ја знаете pH вредноста на вашиот извор на вода, па да знаете пред време дали е компитабилна за тоа што сакате да го чувате. За риби, како што се Дискус, или некои циклиди, треба да им ја погодите природната pH вредност.

Кога риби се префрлаат од еден во друг аквариум важно е да одговара нивото на pH вредноста. Ненадејна промена на pH вредноста се јавуваат кога рибите ќе се донесат дома од некоја продавница за миленици. Neon tetras се особено чувствителни на ненадејна промена на pH вредност, и лесно може да се шокираат.


Колку често треба да Проверете рН?

pH вредноста треба да се тестира најмалку еднаш месечно, по можност на секои две недели за да го спречиме порано проблемот што може да се случи. Резултатите од тестирањето треба да се запишуваат, за да се води евиденција за понатака. Запомни дека pH вредност може да се промени врз основа на времето на ден, тестирање во различни периоди од денот, можат да донесат различни резултати иако ништо не е погрешно. Заради оваа причина тестирање треба да се одржи во исто време на денот, по можност во попладневните часови.

Секогаш кога ќе има болест или смрт, pH вредност треба да се тестира. Ако аквариумот се третира со лекарства, pH вредноста треба да се проверува од кога почнал третманот се до последниот ден од лекувањето, и пак една недела подоцна.
Мудро е и да проверите пред да купите некоја риба.. Проверете во продавниците каде што се купуваат на рибите (по можност). Важно е pH вредноста на водата од каде што ги купувате рибите во моментот да не е значително различна од онаа во вашиот аквариум.

PH вредноста треба да биде изменета?
Сè додека pH вредноста е стабилна, а рибите не покажуваат знаци на неволја, тоа ниво е најдобро да се остави какво што е.
Ако рибите се добри, а тестирањата покачуваат постојан пад или пораст на pH вредноста проблемот треба да се реши. Честа делумна промена на водата, и сифонирање на дното се најважните работи што треба да направиме за да се стабилизира pH-вредноста.
 
Статус
Затворена за нови мислења.
На врв Bottom