Петиција до Канадската Влада за признавање на уставното име на Р. Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата pearl
  • Време на започнување Време на започнување

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Пред месец и половина започна петција за собирање на потписи, за признавање на уставното име на Р. Македонија од страна на Канада. Иницијативата потекнува од Луи Темелковски, единствениот македонец во Канадскиот Парламент. Петицијата можат да ја потпишат сите жители и државјани на Канада. Разбирам дека повеќето од посетителите на форумов живеат во МК, меѓутоа би ве замолила да ја препратите до сите кои ги познавате, кои живеат во Канада или пак имаат канадски пасош и кои сметате дека ви сакале да ја потпишат.

Писмото од Луи Темелковски:
http://vmro-istorija.blog.com.mk/system/files?file=LuiTemelkovskiLetter.pdf

Петицијата:
http://vmro-istorija.blog.com.mk/system/files?file=PetitiontotheGovernmentofCanada.pdf

Потпишаната петиција треба да се испрати на следнава адреса:

House of Commons
Att: Lui Temelkovski, MP
Room 315, East Block
Ottawa, Ontario
K1A 0A6

Note: Macedonia Petition

*no postage required

P.S. Благодарност до Трнот за хостирање на документите.

P.P.S. До Админ/Мод тимот. Дечки, сакам да ве замолам за едно стики на темава. Нека стои најгоре некое време, за да можат повеќе луѓе да ја прочитаат.

Samo shto ja vidov peticijata. Moram da reagiram zoshto istiov problem se protnuva so rechisi sekoja makedonska peticija koga ne e srochena kako shto treba.

Shodno DALI MOZHE DA MU KAZHE NEKOJ NA TOJ DEGEN SHTO JA NAPISHAL DA JA IZMENI TOCHKA BROJ TRI?!?! Shto majka bara so taa tochka da legitimizira neshto shto Atina ni nametnala, a protiv koja tochka navodno se borime?!? AKO OSTANE TOCHKA BR. 3, DZABE E PETICIJATA, POVEKJE KJE NI NAPRAVI SHTETA!!!!!!

Pochetnata premisa ne e deka nie sme nekakov "FYROM" koj saka da stane Republika Makedonija, tuku naprotiv deka sme Republika Makedonija i takvi treba da ostaneme!!!!!! I ne samo deka taka sme "odluchile" i deka e toa nashe ustavno ime tuku najmnogu deka ni e ISTORISKO ime! I toa da go dodade - istorisko! - toa e kluchot!

Znachi gradjanite na REPUBLIKA MAKEDONIJA odluchile da prodolzhat da se Makedonci zatoa shto imaat sekakvo pravo (vkl. i najmnogu istorisko) na toa, a ne deka taka odluchile sega da se Makedonci i deka se raboti za puk formalizam na koj imaat pravo.

Pearl, kje mozhe li da se napravi neshto vo pogled na peticijata za da bide kako shto treba ili da se zalozham da ja nema peticijata na forumov?

Me izvadi od takt...

Da dodadam, koga SAD ja priznaa Makedonija, nekoe seljachishte od Kanada napisha pismo za blagodarnost/peticija do Bush vo koe pokraj blagodarnosta izmesha drugi temi sme "morale da ja prifatime bolnata realnost" i da im popushtame na Albancite za decentralizacijata (za sosema druga tema od priznavanjeto megju dve drzhavi). No taka e koga ovchar kje zeme da se bavi so diplomatija koga ne znae razlika megju demarsh, protesna nota, nota na blagodarnost itn.

Imashe i druga peticija t.e. slichno sr@nje koja odbiv da ja potpisham i morav da trosham vreme da ne se ubeduvame dali e dobra ili ne...

Pearl imaj razbiranje na izlivov na lutina od moja strana, no koga glupost od nasha strana ni prechi na kauzata, nemam milost!

Misirkov, не те разбирам. Имаш некоја замерка конкретно и за оваа петиција или? Бидејќи велиш "Imashe i druga peticija t.e. slichno sr@nje". Ако имаш, тогаш напиши, сакам да прочитам.

Pearl: znam deka od najdobra namera go pravish ova. No, imam zamerka deka peticijata vo tochka br. 3 go prifakja stavot na Grcija deka sme "FYROM" (toa e pochetnata premisa!) za potoa da kazhe deka sme odluchile da se nareceme Republika Makedonija.

Treba da stoi deka nie SME Republika Makedonija (SME Makedonci) i takvi treba da ostaneme! A ne da prifatime deka sme "FYROM" ili Makedonci od 1991 (ili 1945). Ima sushtinska razlika. Dzabe e peticijata ako go prifatish grchkoto kako pojdovna tochka.

Zborot mi beshe deka i vo poraneshni peticii imashe slichni fundamentalni "greshki" na nasha shteta, napishani od edi koj si, a potpishuvani vo nashe kolektivno ime. Pa morav da se raspravam taka bilo, onaka bilo, namesto da ja skineme rabotata na vreme dodeka ne se napravi da bide kako shto treba.

Ako ovoj Temelkovski pretendira da e od kolektivno ime na Makedoncite vo Kanada, treba da se ispravi, ne mislis?

Mu znaesh li e-mail adresa na Temelkovski da mu pisham?! Vakva peticija kako shto e napishana sega jas sigurno nema da ja potpisham i kje se zalozham da ne bide postavena na kajgana nitu na bilo koj drug makedonski forum kade sto mozam da vlijaam!

Држи ова што го кажуваш. Признавам, јас не погледнав од таа страна, а има логика. Ќе ти најдам e-mail од Темелковски и ќе ти го пратам на ПП.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom