Околу 13 плата

• Креатор на темата Креатор на темата ovoj i onoj
  • Време на започнување Време на започнување

ovoj i onoj

Stand up and live.
Член од
31 мај 2015
Мислења
13
Поени од реакции
0
Здраво дали е некој информиран, значи ако си дадам одказ од фирмата во која работам уште сега а 13 плата даваат после нова година, дали секако треба да ми пуштат ако ги имам вејќе прекувремените часови. Фала ви однапред.

Малку нејасно....
13 плата (?), ако мислиш за К-15, оваа година не е задолжителен за фирмите, како што беше за 2014, останува на добра воља на газдите.
Како и да е, доколку фирмата реши да дава К-15, тогаш сите вработени што имаат најмалку 6 месеци работено во тековната година, им следува К-15. Лани беше исплата ( законска ) до 31.12.
Друго, овој надоместок не е никако поврзан со прекувремени часови.

Од друга страна, работодавачот може законски да исплати “бонус“ ( ако сакаш крсти го 13-плата ) на одредени вработени по негова желба, и ако ова се случи после товојот отказ ( одказ=отказ ), не верувам дека ќе му бидеш на списокот.

Вака јас сум вработен во цигомаер ( drexlmaier ) и сакам да си дадам одказ, за к15 знам дека законски ме следува оти сум во работен однос од 6 месеци. И има луѓе што си напуштиле и им дадоа к-15, но ме интересира дали исто така ако имам и прекувремена работа би ме следувало и 13 плата или ако сакаат ке ми пуштат.

Малку нејасно....
13 плата (?), ако мислиш за К-15, оваа година не е задолжителен за фирмите, како што беше за 2014, останува на добра воља на газдите.
Како и да е, доколку фирмата реши да дава К-15, тогаш сите вработени што имаат најмалку 6 месеци работено во тековната година, им следува К-15. Лани беше исплата ( законска ) до 31.12.
Друго, овој надоместок не е никако поврзан со прекувремени часови.

Од друга страна, работодавачот може законски да исплати “бонус“ ( ако сакаш крсти го 13-плата ) на одредени вработени по негова желба, и ако ова се случи после товојот отказ ( одказ=отказ ), не верувам дека ќе му бидеш на списокот.

Не мисли на К-15 туку на бонус кој работодавецот, според член 117 од Закон за работни односи, е ДОЛЖЕН да му го исплати на работникот доколку има работено повеќе од 150 часа прекувремено во текот на годината, а нема отсуствувано повеќе од 21 ден. Износот е колку една просечна плата во РМ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom