Нотни скали

• Креатор на темата Креатор на темата Arhangell
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
16 април 2012
Мислења
108
Поени од реакции
22
Веќе година и нешто свирам гиттара,но теоретски музички сум неписмен,сакам овде,доколку некој може да напише нешто во врска со нотните скали на гитара,кои скали најчесто се употребуваат,во која музика се употребуваат,и кои се ноти се во таа скала.Aко грешам нешто,простете,како што кажав теоретски сум неписмен :)
благодарам однапред

стандардните акорди научи ги F-dur(mol),Fis,G,Gis,A итн, и паралелно на овие B,H,C,Cis,D итн. Јас вака ги научив овие основните послем немаш гајле сам ќе ги транспонираш песните од една во друга нотна скала. пример ако песната ти е од F-dur , а ти сакаш да ја свириш од G-dur тогаш сите акорди ги поместуваш за 2 полиња. уживај со текот на времето ќе почниш сам да се снаоѓаш.

Во ред,но јас свирам соло,а без скали не знам што свирам,и дали е точно тоа што го свирам

Во ред,но јас свирам соло,а без скали не знам што свирам,и дали е точно тоа што го свирам
барај си таблатури(за соло) на gitare.info, во главно тие се точни, или барај онакви песнарки од времето на југославија(ex-yu групите имаја такви песнарки со акорди и таблатури за познатите песни)

Не, најди си ги скалите, ги има по интернетов, научи си ги сите и ќе немаш гајле. Не ти требаат ноти, барем не за оваа музика што се слуша најмногу рок, поп и слично. Сеа освен ако свираш класика, можеби и ќе ти требаат ноти.

http://www.justinguitar.com/en/SC-000-Scales.php

eве ти ја според мене најдобрата страна од каде што можеш да ги научиш скалите. :)

Ова е се што ти треба, скали, шеми, позиција на прсти, вежби еден тон, и тоа ритмички со звук и метроном, сите видови скали.... Инсталирај го нема да зажалиш. И не само ти, сите кои сакаат да научат скали на гитара, симињајте.

Attachments

Само пентатонски скали за почеток.И по цел врат,од F до крај колку можеш,нормално коа ќе ти здосади ќе си правиш шеми од нејзе,триплети и слично.За три-четири години колку што свирам мислам дека нема шанси да седнам а да не ја поминам од почеток.

Е тоа сакав да прашам,дали секоја песна,секое соло може да се одсвири во соодветната пентанонска скала.или треба други...

Најди ги од Јован Јовичиќ книгите (Школа за гитару, неколку делови се, има скенови на нет прогуглај) мада ја би ти рекол да почнеш со од Марко Тајчевиќ - „основна теорија на музиката“. За да ти биде полесно после у пракса.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom