- Член од
- 17 март 2005
- Мислења
- 11.493
- Поени од реакции
- 1.592
Ne samo hranata, tuku celoto iskustvo e bitno da vi go opisam:
Na vrata te pozdravuvaat site - od shefot do glavniot kuvar do kelnerkite. Cuvstvoto e kako da si kral, a tie tvoja posluga.
Se raskomotuvas vo prostrana osvetlena prostorija, besprekorno chista, so ubav, mek tepison na koj gazis po corapi. Prekrasna devojka te posluzuva dve zheski vlazhni maramchinja: so ednoto gi "miesh" racete, so drugoto go osvezhuvas liceto.
Pocnuvas so studeno vino od slivi. Vkusot e tesko da se opise, slicno na sok od jabolka "fruktal", no so primesi na vino - mnogu ubavo Se doraskomotuvas, gejsata ti gi masira ramenicite, maksimalno si relaksiran.
Pivnuvas voda so mraz za da ne go izmeshah vkusot so pretstoechkata miso supa. Taa e topla, so mateno jajce, a vo nea algi, tofu, i iseckano zeleno lukce. Jas stavam i "dulse" seckani algi vo supata, slichat na bukovec. Ja srkash poleka, no prestanuvas iako bi mozel uste 5 takvi.
Potoa zemash dzindzer pickled (turshija) za da go zagrees stomakot. Stavash zelena pashteta wasabe (ren?) koja sto mnogu luti vo sosot od soja, go meshash merakliski.
I togas pocnuva rajot: devojkata te sluzi porcija sushi od morska jagula koi estetski se aranzirani i imaat takvi boi sto izgledaat kako za na izlozba! A se prokleto vkusni! Gi mackas sushite vo sosot od soja i go stavas mesoto na jazikot. Ne dzvakas 10tina sekundi, cekas da se sostane zhivo meso so zivo meso. Goltas, a cuvstvoto e kako da vodish ljubov. Spektaklot go zacinuvas so sake. Po vtoroto parche sushi, ako jades poleka, mozno e pomalku da haluciniras.
Zastanuvas malku. Pak caska sake. Gejsata sviri, tancuva zanosno i recitira poezija.
Istovremeno jades dodatoci: sitno seckana zelena salata i algi so susamov preliv, japonski "nebroen" oriz (raste na 4 godini), dolgnavest przhen kromid i mozebi mali, sosema mali parchenca losos vo terijaki sos!
Sleduvsa porcija sladoled od zelen caj.
I potoa sleduva smetka - koja e so mnogu visok ceh.
Odis doma (da spies).....
Na vrata te pozdravuvaat site - od shefot do glavniot kuvar do kelnerkite. Cuvstvoto e kako da si kral, a tie tvoja posluga.
Se raskomotuvas vo prostrana osvetlena prostorija, besprekorno chista, so ubav, mek tepison na koj gazis po corapi. Prekrasna devojka te posluzuva dve zheski vlazhni maramchinja: so ednoto gi "miesh" racete, so drugoto go osvezhuvas liceto.
Pocnuvas so studeno vino od slivi. Vkusot e tesko da se opise, slicno na sok od jabolka "fruktal", no so primesi na vino - mnogu ubavo Se doraskomotuvas, gejsata ti gi masira ramenicite, maksimalno si relaksiran.
Pivnuvas voda so mraz za da ne go izmeshah vkusot so pretstoechkata miso supa. Taa e topla, so mateno jajce, a vo nea algi, tofu, i iseckano zeleno lukce. Jas stavam i "dulse" seckani algi vo supata, slichat na bukovec. Ja srkash poleka, no prestanuvas iako bi mozel uste 5 takvi.
Potoa zemash dzindzer pickled (turshija) za da go zagrees stomakot. Stavash zelena pashteta wasabe (ren?) koja sto mnogu luti vo sosot od soja, go meshash merakliski.
I togas pocnuva rajot: devojkata te sluzi porcija sushi od morska jagula koi estetski se aranzirani i imaat takvi boi sto izgledaat kako za na izlozba! A se prokleto vkusni! Gi mackas sushite vo sosot od soja i go stavas mesoto na jazikot. Ne dzvakas 10tina sekundi, cekas da se sostane zhivo meso so zivo meso. Goltas, a cuvstvoto e kako da vodish ljubov. Spektaklot go zacinuvas so sake. Po vtoroto parche sushi, ako jades poleka, mozno e pomalku da haluciniras.
Zastanuvas malku. Pak caska sake. Gejsata sviri, tancuva zanosno i recitira poezija.
Istovremeno jades dodatoci: sitno seckana zelena salata i algi so susamov preliv, japonski "nebroen" oriz (raste na 4 godini), dolgnavest przhen kromid i mozebi mali, sosema mali parchenca losos vo terijaki sos!
Sleduvsa porcija sladoled od zelen caj.
I potoa sleduva smetka - koja e so mnogu visok ceh.
Odis doma (da spies).....