Мултинационална Албанија пред распад

• Креатор на темата Креатор на темата Bird on Wire
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 мај 2008
Мислења
211
Поени од реакции
12
Foreign Affairs; A Balkan Solution

By THOMAS L. FRIEDMAN
Published: February 5, 1999
The only way U.S. and NATO troops are going to get out of the Balkans, and stay out, is if a majority of people there are living where and with whom they want. You want to keep the borders fixed? Fine. Then at least acknowledge that U.S. and NATO troops will have to sit on the factions living inside these fixed borders forever. And that's a long time.

http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9801E5DD1F38F936A35751C0A96F958260

Одамна се навестуваат промени на границите на Балканот. За жал некои не можат да фатат чекор со американците па одат чекор назад и им се умилкуваат на русите демек повторно словените ќе биле фактор со политичко-економско влијание на Балкан и на Блискиот Исток.

А насловот на темава :) Аман бре, не ви е доста што повеќе од половина на албанските територии ги окупиравте и доселувавте српски словени во Косово и западна Македонија. Уште ли сакате. Да, сакате ама нема.
United States of Albania е на чекор до остварување.

Cel den i nok moze da barat nishto nema da dobijat.
Nie tek posle vlezot na Makedonija vo Nato ke go otvorime prashanjeto na Cameria zashto site znaete deka ova kurva drzhava od sekoj ima kradeno po neshto de teritorii de identitet de istorija no vaka ne odi samo treba da dojde vremeto a Makedonija treba da ja iskoristi situacijava ako pomisluva da pridobie neshto a ne non stop da se brani i da bega i da gleda od agoll

Струмикс, cheers.
За другиве, мислете си ви сценариja Ѓирокастра, грчка ..хах. Повеќе смешно отколку загрижувачки. Нејсе...политика е курва како и секогаш. Бараат нешто, за да не мора да дадат друго. Чамерија на пример...

Се откажуваме од автономија, ама не ни дирајте Чамерија. Договорено? Може...ајде, сите мирни сега.

Се откажуваме од автономија, ама не ни дирајте Чамерија. Договорено? Може...ајде, сите мирни сега.
Да не им се родил некој лидер ко оној,бог да го прости, "нече више нико да вас бије, гдје живи један србин биче Србија" па да видиме кај им бил паметот, не им чини есапот.

Абе знаат они кај им е есапот :) не се секирај, убаво и паметно играат за нивни интереси. Ова не е ништо освен чекор за одбрана за да не си ја изгубат Чамерија. Сепак, за прогласување автономија, потребен е референдум каде што одреден број проценти треба да гласаат ЗА...тоа тешко да ќе помине, и да сакаат :)

Сепак, за прогласување автономија, потребен е референдум каде што одреден број проценти треба да гласаат ЗА...тоа тешко да ќе помине, и да сакаат :)

Не знам баш колкав е бројот на православните (грци,македонци) во јужна Албанија ама едно е несомнено, како овие македонци/грци во јужна албанија како и тие во Грција имаат едно заедничко, нивниот мајчин јазик е древниот грчки јазик арванитскиот :). Само не знам како не им текнало да направат сојуз на грчките територии со териториите на католиците и муслиманите (ќафир арнаутите и турк арнаутите), така Грција ќе се прошири дури до Црна Гора и Косово, нормално во тој случај нема државата да се вика Грција,Македонија
туку Илириа и Македонија :vozbud:

Епа ајде, ама ние наместо да правиме сојуз, се пљукаме едни со други...негирање дека албанците/арванитите потекнуваат од илирите, па овие вториве инает, ги мрзат првите, а првите горди на себеси и минатото, а слепи очигледно од нешто, забораваат на меѓусебното пријателство.

Треба да дочекаме за таков сојуз.

Македонците, Албанците, Бугарите треба да си се поврзат во оската исток - запад и Грција да ја напикаат каде што и е местото, доле под Атина.
Толку многу туѓа територија држат и уште бараат.

албоз е целосно во право, ние Македонците само се браниме и затоа губиме.
Барај постојано, нервирај, провоцирај и Грците ќе истрчаат на ледот што се топи.

Албоз излегува дека е најголем патриот за Македонија......
најискрено.....браво.........

Да не им се родил некој лидер ко оној,бог да го прости, "нече више нико да вас бије, гдје живи један србин биче Србија" па да видиме кај им бил паметот, не им чини есапот.

Знам јас еден друг народ, во поново време, што направи copy/paste на милошевиќевата девиза и ја зема како своја премиса, по која се дејствува, а наместо зборовите Србин и Србија, вметнаа други.
Нема да кажам за кој народ се работи, само дискретно ќе ги погледнам.
(не погледнувам во огледало)

Струмикс напиша:
Можеби...не велам не...не сум до толку навлезен во тие работи...
Но, сепак, мислам дека на тој начин би ги радикализирале нашиве Албанци, кои би посакале обединување во голема држава, и се си мислам дека тоа е позадината на целото ова...
Зошто досега ќутеле Грците во Албанија?
Зошто токму сега?
Можеби заради Косово...кое сега доби независност...но можеби и заради заострените односи меѓу Грција и Македонија, кои ескалираат сега...

Dovolno se radikalni 'nashive' albanci, i bez grchka inspiracija. :smir:

Во Албанија - нема грци, како што кажа некој погоре. Има православни граѓани на Албанија, кои се етнички македонци, албанци и власи.
Гејлада нема никакво право на територијата на ниту една соседна земја, бидејќи илегално ја окупира своите провинциу, Македонија, Тракија, Епир и Тесалија. Исто така налголемиот дел од егејските острови како и островите во Јонското море.
Аха и уште нешто. Пред некој ден кога цигано-атињаните се `налутиле` на Американците и демонстративно ја напуштиле конференцијата, поради употребата на името Македонија, никој не кажа, дека во солидарност со нив не ја напушти државата КИПАР, туку, `елинистичката република јужен кипар`, во која живеат браќата на цигано-атињаните.
Чисто да стане јасно дека во овој фашизоиден акт не учествуваа и преставниците на кипарските турци. Значи не КИПАР туку `јужен кипар`..оти, државата КИПАР од поодамна не постои!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom