МПЦ и (неканонската) политика

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Значи, јас не гледам ништо политичко во потегот на Црквата....ти викаш дека тоа е политичко јас тоа не го гледам, тоа го барав...жто е тоа што е толку политичко во потегот на МПЦ?

The Real Highlander напиша:
Она што МПЦ го прави моментално, не само што е на штета на македонската држава, туку и на народот истовремено.
................

Уште полошо ќе биде ако МПЦ пројави некакви симпатии и поддршка (признавање?) кон Црногорската православна црква, мислејќи дека со тоа ќе добие една битка против СПЦ.
Се додека тераат (ваква) политика, ќе се појавуваат се повеќе Јовановци!

Зошто би било недопустливо?
Од кој свет е одделен нашиот народ? Ние си имаме свое право, свои правила.
Црногорскиот не е? Украинскиот, ерменскиот?
Спомнуваш политика? Има ли нешто пополитичко и позаебано од непризнавањето на нашата Македонска православна црква која е продолжение на Охридската архепископија, кој е постара од сите други на Балканов?
Ајде да не збориме за политика и за канони, бидејќи сите “сестрински” цркви се покажаа што се и чија продолжена рака се.
А за оној од Цариград што го спомнуваш, подобро да си види околу себе, која заедница ја преставува и по чија добра волја е сеуште каде што е.
Треба да ги подржиме Црногорците во нивното легитимно право за сопствена црква. Или ќе продолжиме да се лигавиме и очекуваме да се смилува СПЦ еден ден. Јас ја осудувам МПЦ што веднаш после признавањето на новата држава не ја призна Црногорската Православна црква, иако такво барање и беше испратено.

МПЦ не направи ништо лошо што не потсети за нашите граѓани и бранители, кои се малтретирани.
Како што кажа Трн, се помолија за нив.
И убав беше моментот сите да се помолиме за нив.

TpH_Bo_OkO напиша:
Значи, јас не гледам ништо политичко во потегот на Црквата....ти викаш дека тоа е политичко јас тоа не го гледам, тоа го барав...жто е тоа што е толку политичко во потегот на МПЦ?
Не дека сум против МПЦ да организира масовни молитви, но зошто тоа не го стори (на пример) за уапсените камионџии на кои им се суди во Грција? Они се луѓе исто колку Бошковски и Тарчуловски, а можеби и повеќе. Не сме ние да судиме кој е поголем „херој” и за кого треба црквата да организира молитви. Ама сепак, ти велиш дека не гледаш ништо политичко? :bilokojzbo1r:

Ако сака некој да ја прошири вистината за Македонија, Љубе, Тарчуловски или 2001 - нека лепи плакати, билборди, нека организира собири на плоштад, нека информира преку медиуми... Ама црква?

Acid напиша:
Не дека сум против МПЦ да организира масовни молитви, но зошто тоа не го стори (на пример) за уапсените камионџии на кои им се суди во Грција? Они се луѓе исто колку Бошковски и Тарчуловски, а можеби и повеќе. Не сме ние да судиме кој е поголем „херој” и за кого треба црквата да организира молитви. Ама сепак, ти велиш дека не гледаш ништо политичко? :bilokojzbo1r:

Ако сака некој да дознае за вистината за Македонија, Љубе, Тарчуловски или 2001 - нека лепи плакати, билборди, нека организира собири на плоштад, нека информира преку медиуми... Ама црква?
Што те тера да мислиш дека црквата не прати никаква помош и не даде поддршка за камионџијата(еден чоек беше, Штипјанец)? Тоа што го немаше на телевизија? Или тоа што овие два случаи не се споредуваат?? Тука се работи за двајца луѓе кои ти ја бранеа твојата и мојата слобода и суверенитет во 2001...

Никој никого не прави ваков или онаков херој, тука станува збор за потпирањето Македонци на Македонци!

И побога објасни ми....Како тоа ќе ја дознаеш вистината за Бошковски и Тарчуловски ако лепиш плакати? Сигурно мислиш на тој начин да се информираат граѓаните дека индиректно нија судат државата за тоа што се бранела...Па што е тоа што се случува?!? Концерт?!

Да ја прошири вистината, не „дознае” - печатна грешка беше тоа...

TpH_Bo_OkO напиша:
Зошто да не? Не ли се тоа наши луѓе?
Не ли треба овој народ да се освести дека наши луѓе се судат за нешто што не го направиле?
Tocno Trn!
zoomer.fpg

Zaboravivte koga ovie Makedonski sinovi odea vo vojna da se ''eksponiraat'' na nisan na albanskite teroristi i sega poveketo ''pravedni'' i ''moralni'' zastapuvaci na gluvonemiot makedonec se sobrale ovde da diskutiraat na volku prost nacin omalozuvajki gi onie cii zivoti bea vo racete na gospod !
Koj ste vie da sudite kako trebalo crkvata da reagira ?

само едно не ми е јасно, ете да имало како што велите 'мешање во политка', од која позиција вие зборите? имате судир на интереси?

или пак толку големи верници сте, така што од кожа ве извади наводниот не-канонски потег на МПЦ?

страшно... тотално разочаран од неспособноста на мекедонците да препознаат што е за нивно добро.

единствено ме плени Љубе Бошковски со неговата ведрина, нема слика да не видам во весник, на ТВ, или било каде.. а да не е наместен, насмеан, горд, достоинствен... а заборавен од македонскиот народ тотално, како што рече Никола ..како да се случува нешто таму далеку, нешто апстрактно што нас не не` засега. челична волја и нескршлив македонски дух.

А ние? ... ние ситни души. Љубе и Јохан треба да добијат абер во Хаг дека МПЦ се моли за нив, да им се подигне моралот и вербата, а нас тоа ни смета...

не постои такво смајли на светов што би опишало како се чуствувам кога читам вакви работи

Марковски напиша:
само едно не ми е јасно, ете да имало како што велите 'мешање во политка', од која позиција вие зборите? имате судир на интереси?

или пак толку големи верници сте, така што од кожа ве извади наводниот не-канонски потег
Оваа е напротив мешање на ПОЛИТИКАТА И МЕДИУМИТЕ ВО ЦРКВАТА!
А зошто:
Љубе и Јохан не се политички злосторници тука страдални Македонци!
Значи аку нешто е неканонско тука тоа е нивното судење!

МПЦ е црква на својот народ, а црква е собир на тој верен народ(вклучувајки ги и Љубе и Јохан) и како што видовме таму беше собран народ кој се молеше за нив исто како што и јас(а верувам и многу други) се молам за нив бидејки знам дека се судат и страдаат неправедно и овој суд е суд над сите нас како Македонци(зборувам за тие кои се чуствуваат така)!

Црквата наша, МПЦ, или ако повеќе сакате, духовните водачи на сопствениот народ не извршила никакво неканоско дејство!!!

За тие кои не знаат:
Црквата, како институција, поседува две карактерни особини или ако повеке сакате, обврски. Една е задоволување на духовните потреби на населението на кое е духовен водач, а другата обврска и` е социјалниот аспект кадешто е неминовно поврзана со емоциите, желбите, среќата, несреќата, бедата или просперитетот на своето население или ако повеке преферирате, со се` што го живее народот свој. Инаку не би била црква, нели?
Овие две особини посебно се видливи кај нашата МПЦ, нарочно во минатото. Да не заборавиме дека токму нашите духовни водачи се директно „виновни“ што останавме македонци и покрај се` што ни се има случувано како народ низ вековите.
Никој тука да не заборави дека единствена МАКЕДОНСКА институција остана само Македонската Православна Црква!!!
Без оглед на недостатоците кои ги покажува, напад врз МПЦ е, во секој случај, напад врз се` што е (останато) лично македонско. Овој факт го почитуваат и тој дел од нашето население кое се смета себеси за антитеисти, атеисти и агностици истовремено себеси се дефинираат како македонци и/ или патриоти македонски.
Во поинаков случај карактерните особини на лица со македонска припадност кои ја напаѓаат МПЦ се предмет за кој не вреди да се трошат зборови.

Сакам да бидам сфатен правилно!!!
Со веќе кажаното, колку и да е недоречено поради простор и време, јасно може да се види дека нашата црква си ја врши својата работа според желбите и потребите на своето општество и е директно условена од него.
Значи, каков народ таква власт. Црквата како духовна „власт“ е директно под влијание на оваа фраза која толку многу кажува, особено за оние кои ја поседуваат моќта да читаат меѓу редови.

Марковски напиша:

или пак толку големи верници сте, така што од кожа ве извади наводниот не-канонски потег на МПЦ?

страшно... тотално разочаран од неспособноста на мекедонците да препознаат што е за нивно добро.

единствено ме плени Љубе Бошковски со неговата ведрина, нема слика да не видам во весник, на ТВ, или било каде.. а да не е наместен, насмеан, горд, достоинствен... а заборавен од македонскиот народ тотално, како што рече Никола ..како да се случува нешто таму далеку, нешто апстрактно што нас не не` засега. челична волја и нескршлив македонски дух.

А ние? ... ние ситни души. Љубе и Јохан треба да добијат абер во Хаг дека МПЦ се моли за нив, да им се подигне моралот и вербата, а нас тоа ни смета...

не постои такво смајли на светов што би опишало како се чуствувам кога читам вакви работи

браво мајсторе, Љубе после Хаг се враќа во Македонија, без разлика колку ќе го осудат. Човекот беше еден од ретките луѓе кои во 2001 не си го продадоа задникот и не изиграа курвински, храбар или будала, паметен или глупав Љубе беше еден од ретките Македонци тогаш.
Иако не сум верник, ја подржувам МПЦ во нивната постапка, колку толку народов да се освести дека имаме двајца Македонци на судење поради тоа што си ја бранеа државата.

И двајцата знаат за се што се случува тука, и моралот и вербата им се на највисоко ниво, посебно на Љубе, храбро и машки ке издржат и ке ги дочекаме во Македонија како херои, тогаш одродениве ке си го голтнат се` тоа што го посрале.

МПЦ

МПЦ :pop:смее да се меша во политика доколку политиката ја засега МПЦ. Црквата е засегната од политиката колку и секој друг и треба да се меша во политика колку и секој друг достоинствено и да учествува во донесувањето на одлуки кои ја засегаат.

MPC e uste edna politicka struktura!!!

Od ova sto go procitav vidov deka nikoj vo temava ne go sfatil samiot nastan! Prvo, takvite sobiri se ok koga se vo funkcija na iskrena molitva za odredena (pomalku-povekje) markantna licnost kako Ljube Soshkovski. No, ovoj sobir bese celosno ispolitiziran, sluzese za evtini politicki poeni, za paradiranje i mackanje oci na narodot, i sl...
Jas celosno stojam zad Ljube Boshkovski i ona sto toj go pravese vo 2001, dosta go pocituvam, i pokraj negovite greski i nedostatoci kako politicar. E sega, koga takov covek e nepravedno zatvoren i obvinet, redno e i narodot da zastane vo negova odbrana.Toa se ostvaruva preku sobiri, peticii, kampanji, razlicni lobiranja, protesti, i sl, isto kako i preku pruzanje duhovna poddrska na Ljube Boshkovski (btw, od sigurni izvori znam deka covekot tamu redovno posti i se moli, inaku e dosta religiozen). EEEE sega dojdovme do nastanot na molitvata za "brat Ljube". Znaci , nacinot na koj se izvede seto toa ne e vo red. Toa treba da bide eden skromen, iskren i tradicionalen cin na molitva, koj treba da se odviva pocesto. No, sto napravi MPC od toa? Edna obicna politicka parada, koja najmalku imase za cel da isprati duhoivna poddrska i potkrepa do Ljube Boshkovski, tuku bese licemerno i iznasileno promovirana i lansirana kako najvazna vest!
Spored mene, takvite sobiri treba da gi organizira narodot vo sklop i poda kapata na MPC, ne MPC kako institucija da forsira i da pravi cirkuzi!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom