Масно ткиво (липом) - искуства и совети

Член од
5 јуни 2015
Мислења
696
Поени од реакции
445
Имам веќе некое време масно ткиво на врат. На 10-тина сантиметри од левото уво имам масно ткиво, и не ме боли немам никаква болка и не ми пречи.
Прашањето ми е дали може после одредено време масното ткиво уште повеќе да се зголеми на вратот. Сега е големо околу 3 сантиметри и дали може да продолжи да се зголемува масното ткиво ако некој има искуство нека сподели.
Исто ме интересира дали ако хирург со операција го отстрани масното ткиво дали пак може масното ткиво да се појави на истото или на некое друго место од телото како некоја си реакција на операцијата.
Дали некој имал проблем со масно ткиво на врат или на друго место од телото и како го решил проблемот, со операција и каде операцијата?

Имам веќе некое време масно ткиво на врат. На 10-тина сантиметри од левото уво имам масно ткиво, и не ме боли немам никаква болка и не ми пречи.
Прашањето ми е дали може после одредено време масното ткиво уште повеќе да се зголеми на вратот. Сега е големо околу 3 сантиметри и дали може да продолжи да се зголемува масното ткиво ако некој има искуство нека сподели.
Исто ме интересира дали ако хирург со операција го отстрани масното ткиво дали пак може масното ткиво да се појави на истото или на некое друго место од телото како некоја си реакција на операцијата.
Дали некој имал проблем со масно ткиво на врат или на друго место од телото и како го решил проблемот, со операција и каде операцијата?

Татко ми имаше масно ткиво на десната нога може 3 години како топченце, но проблемот беше кај него што истото растело внатрешно, затоа надворешно многу не се познавало и не му прридаваше важност се додека не почна да го боли. По недела дена отидовме во болница со локална анестезија му го средија одма. Е сега проблем кај тоа масните ткива е што може да се претворат во бенигни ткива ако на време не се третираат. Сите викаат ако не ти смета не го вади но моја препорака е да отидеш на една обична контрола па таму да ти кажат. Истото се вади амбулантски во асептична сала, не е некоја голема процедура, рутинска хируршка интервенција е. Таму веќе не му се појави ништо, му се појави на грбот пак топченце но еве веќе втора година се каниме пак да идеме до болница. Веројатно чека да почне да го боли па да идеме.

Татко ми имаше масно ткиво на десната нога може 3 години како топченце, но проблемот беше кај него што истото растело внатрешно, затоа надворешно многу не се познавало и не му прридаваше важност се додека не почна да го боли. По недела дена отидовме во болница со локална анестезија му го средија одма. Е сега проблем кај тоа масните ткива е што може да се претворат во бенигни ткива ако на време не се третираат. Сите викаат ако не ти смета не го вади но моја препорака е да отидеш на една обична контрола па таму да ти кажат. Истото се вади амбулантски во асептична сала, не е некоја голема процедура, рутинска хируршка интервенција е. Таму веќе не му се појави ништо, му се појави на грбот пак топченце но еве веќе втора година се каниме пак да идеме до болница. Веројатно чека да почне да го боли па да идеме.[/quote
Ќе одам и јас на лекар да видам што е работата. И јас моево го имам на вратот може 2 години но не ме боли воопшто. Исто е мало топченце. Сум гледал по улици кај многу луѓе кои немаат коса имаат на главата на кожа топченца но веројатно не ги боли па ги имаат тие топченца на главите.
Фала за одговорот.

Мајка ми имаше масно ткиво како грбка, на околу една педа под главата, точно на место како за грбка. Имаше страв од операции, и цело време одложуваше да оди под нож. Но веќе се направи голема грбката и заминавме во Битола а предходно преку пријатели се договоривме негов хирург пријател кога е на дежурство да не чека. Се качувавме по скалите, и го најдовме хирургот кај лифтот, и кога не виде рече само ајде!!!!! собра една сестра попат да му асистира, и мајка ми задишана од скалите дирекно ја стави во амбулантата(не операциона сала, тие малите каде ваѓаат конци и прават преврски). Интервенцијата траеше околу 10-15 минути и хирургот го извади тоа што го извади-личеше како џигер, а големо беше да се наполни цел тањир и тоа голем.

Еве од тогаш поминаа повеќе од 25 години, нема никакво повторување, ни никакви болки

Еден мој другар го оперираше тоа и му го отстранија без никакви здравствени проблеми. Единствено што можам да ти препорачам е пред да се одлучиш да се информираш убаво за хирургот бидејќи на него му остана огромна лузна што изгледа многу полошо од масното ткиво.

Jaс имав масно ткиво на раменото,не ме болеше,но растеше,бавно но сепак се зголемуваше.Од естетски причини се решив и го извадив со локална анестезија,во амбуланта,а не во хируршка сала,траеше околу 30 мин. Си заминав,бев 5 пати на преврска и се ослободив од тоа што ме нервираше.Тоа беше пред 3 години и засега ми се нема појавено ново.Но остана резот да се познава,но е многу подобро отколку тој липом кој ми беше срам да го покажам,делуваше језиво.

Го отстранив масното ткиво со операција со локална анестезија.
Исто кратко траеше зафатот 15 минути. Правев преврски, сега има само мал белег од резот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom