Новинарка на Њујорк Тајмс некако успева да заврши на Црното Море и тоа во романскиот дел од приморјето. Таму седнува во ресторан и главното јадење што и го привлекува вниманието е - пита со сирење Македонија. Ок, не е баш пита како што ние ја замислуваме туку повеќе е преклопена пица.

Од мерак, кога се враќа дома во Њујорк решава да самата си ја направи питата Македонија, со тоа што и текнува во питата да додаде и неколку парчиња, блага печена пиперка. Резултат: "Беше дури подобро."
Колку за да видиме дека знае за што збори, во следното правење пита, вели дека ќе користи - ајвар.
Еве ги состојките:
1 пакетче инстант квасец
3 лажички маслиново масло (extra virgin)
1 лажичка сол
1/2 лажичка толчен (мелен) бибер
700 грама брашно
1 средна црвена пиперка (за ајвар)
250 грама сирење, дробено
1 гранче розмарин
Извор: Он Нет
Њујорк Тајмс - Рецепт и начин на подготовка
Интересно, не сум јадел ваква пита досега. Би сакал да ја пробам! :smir:

Од мерак, кога се враќа дома во Њујорк решава да самата си ја направи питата Македонија, со тоа што и текнува во питата да додаде и неколку парчиња, блага печена пиперка. Резултат: "Беше дури подобро."
Колку за да видиме дека знае за што збори, во следното правење пита, вели дека ќе користи - ајвар.
Еве ги состојките:
1 пакетче инстант квасец
3 лажички маслиново масло (extra virgin)
1 лажичка сол
1/2 лажичка толчен (мелен) бибер
700 грама брашно
1 средна црвена пиперка (за ајвар)
250 грама сирење, дробено
1 гранче розмарин
Извор: Он Нет
Њујорк Тајмс - Рецепт и начин на подготовка
Интересно, не сум јадел ваква пита досега. Би сакал да ја пробам! :smir: