@cool@
Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
- Член од
- 2 јуни 2007
- Мислења
- 23.601
- Поени од реакции
- 27.115
Цени го своето - за да те ценат и другите:smir:
Makedonci obožavaju ljuto i zato imaju nebrojene načine pripremanja i obrađivanja paprike. Svako jelo u Makedoniji počinje salatama. Tu se ubrajaju i razni ajvari (zeleni i crveni), pinđur, makalo (zdrobljena pečena paprika i krumpir), maliđano (zdrobljeni pečeni patlidžan, orasi i majoneza), ljutenica, pečena paprika, vrlo ukusni bijeli ovčji sirevi, ljuta urnebes salata i male sarmice. Nezaobilazno je i "gravče na tavče", kojeg se sjećaju mnogi dečki koji služili vojsku u bivšoj Jugi. Tek nakon toga slijedi meso i eventualno šopska salata. Zanimljivo je da Makedonci često hranu zalijevaju rakijom, koju serviraju u malom bokalu, a ne vinom.
http://www.ordinacija.hr/zdravi-tanjur/wga/okusi-i-mirisi-makedonije/
--- надополнето ---
Mirisi i okusi Makedonije
Ajvari i pinđur postali su dio naše svakodnevice te ih ne doživljavamo kao strane, autohtone makedodnske, ali Makedonce ćemo iznenaditi što miješanu voćnu salatu zovemo – makedonskom.
http://oblizeki.com/mirisi-i-okusi-makedonije-241
Piše Judita Rey Hudeček
Judita Rey Hudeček, rođena Siščanka, profesorica, esperantistica s različitim interesima, koja sebe opisuje "ženom plutajućega identiteta". Zaljubljenost ju je spojila i s Južnom Amerikom i s Makedonijom (predsjednica je Hrvatsko-makedonskoga društva, kao autorica potpisuje knjigu "Žena u makedonskoj pjesmi", a kao urednica i zbirku tradicionalnih makedonskih recepata "Mirisi i okusi Makedonije" Lepe Đapić). Nastavnica je njemačkoga u OŠ Retkovec u Zagrebu, a u Poljskoj završava postdiplomski iz interlingvistike.
--- надополнето ---
Hrvatska ima zasad samo desetak zaštićenih autohtonih delicija, počev od kulena, drniškog i istarskog pršuta, cetinskog i paškog sira, maslinovog ulja (torkul) do dingača... staroslavonske šljivovice i čvaraka, dok je, na primjer, Makedonija dosad zaštitila oko 40 autohtonih proizvoda. :je:
Makedonci obožavaju ljuto i zato imaju nebrojene načine pripremanja i obrađivanja paprike. Svako jelo u Makedoniji počinje salatama. Tu se ubrajaju i razni ajvari (zeleni i crveni), pinđur, makalo (zdrobljena pečena paprika i krumpir), maliđano (zdrobljeni pečeni patlidžan, orasi i majoneza), ljutenica, pečena paprika, vrlo ukusni bijeli ovčji sirevi, ljuta urnebes salata i male sarmice. Nezaobilazno je i "gravče na tavče", kojeg se sjećaju mnogi dečki koji služili vojsku u bivšoj Jugi. Tek nakon toga slijedi meso i eventualno šopska salata. Zanimljivo je da Makedonci često hranu zalijevaju rakijom, koju serviraju u malom bokalu, a ne vinom.

http://www.ordinacija.hr/zdravi-tanjur/wga/okusi-i-mirisi-makedonije/
--- надополнето ---
Mirisi i okusi Makedonije
Ajvari i pinđur postali su dio naše svakodnevice te ih ne doživljavamo kao strane, autohtone makedodnske, ali Makedonce ćemo iznenaditi što miješanu voćnu salatu zovemo – makedonskom.
http://oblizeki.com/mirisi-i-okusi-makedonije-241
Piše Judita Rey Hudeček
Judita Rey Hudeček, rođena Siščanka, profesorica, esperantistica s različitim interesima, koja sebe opisuje "ženom plutajućega identiteta". Zaljubljenost ju je spojila i s Južnom Amerikom i s Makedonijom (predsjednica je Hrvatsko-makedonskoga društva, kao autorica potpisuje knjigu "Žena u makedonskoj pjesmi", a kao urednica i zbirku tradicionalnih makedonskih recepata "Mirisi i okusi Makedonije" Lepe Đapić). Nastavnica je njemačkoga u OŠ Retkovec u Zagrebu, a u Poljskoj završava postdiplomski iz interlingvistike.
--- надополнето ---
Hrvatska ima zasad samo desetak zaštićenih autohtonih delicija, počev od kulena, drniškog i istarskog pršuta, cetinskog i paškog sira, maslinovog ulja (torkul) do dingača... staroslavonske šljivovice i čvaraka, dok je, na primjer, Makedonija dosad zaštitila oko 40 autohtonih proizvoda. :je:
