Македонците во Јужна Африка

• Креатор на темата Креатор на темата Jacaranda
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 февруари 2007
Мислења
3
Поени од реакции
0
Da bidam najiskren nemav spremeno nikakov koncept koga pochnav da go pishuvam postov. Jas se preseliv od makedonija vo juzhna afrika pred skoro eden mesec. Ima dosta makedonci, osobeno okolu johannesburg i pretoria. Za zhal ima i mnogu grci. Pred nekoj den bev da jogiram okolu maaloto kaj shto zhiveam i edna taka postara zhena mi prijde i me prasha od kaj sum. Koga i odgovoriv Makedonija taa me se zamisli i me prasha koj jazik go zboruvam doma. Fakt e deka, kaj i da si vo svetot, sekogash grcite kje ni davaat hard time.

Mozham da kazham deka makedonija mi nedostasuva samo radi lugjeto koi zhiveat tamu. Nie makedoncite sme glasni, veseli i druzhlivi. Kje si gi cenite nashite lugje samo koga kje se preselite vo druga zemja i kje vidite kakvi se drugite. Edinstvena prednost e toa shto rastereten sum od vesti od tipot na korupcija, ubivstva, vlada, EU i takvi sranja. Tuka nema Albanci korumpirani do srzh itn...

Za kraj, se nadevam deka kje imam replies na mojot post zashto mi treba malku da komuniciram na makedonski. Pozdrav lugje od toplata Juzhna Afrika!!!

На кој начин замина во Јужна Африка? Како е можно да се емигрира таму? Јас сум живо заинтересиран да му ја збришам од овде и, верувај ми, „гласноста,живоста и веселоста” на Македонците воопшто нема да ми недостасува!!!! Тие имаат и свое наличје...

Велиш дека има доста Македонци а бараш да комуницираш на македонски како да нема таму со кого да го правиш тоа.... Ама во ред е, кажи нешто за тоа како е таму воопшто и прашај што те интересира за овде!!!

Jacaranda еј колку кул, Јужна Африканска Република. Одсекогаш сум сакал да дојдам таму, она на прошетка, и ако ми се пруи еден ден таква шанса би дошол.

Сега, кажи, настрана од тоа колку грци, македонци, албанци...
Каков е животот доле? Што виде во овој месец, еве некоја кратка репортажа.

Друго, за дружење, ако си го одбрал кајгана, си го одбрал најдоброто место! Добредојден си! Поздрави

Поздрав Jacaranda, и мене ме интересира како може да се емигрира таму, ако можеш пиши нешто, а ме интересира и како е животот таму, а и самиот кажа дека сакаш да комуницираш на Македонски па така се надевам прашањава ќе ти бидат добредојдени :) Поздрав!!:salut:

одсекогаш сум пишувал по теми насловени како: Каде би сакале да сте сега ?, дека сакам да одам некаде во Африка, поточно во Јужна Африка, или Зимбабве, само ако ми се пружи шанса.
Па Jacaranda, како се случи тоа да отидеш таму ? И, раскажи каков животот таму... :)

Xtracomunitario напиша:
На кој начин замина во Јужна Африка? Како е можно да се емигрира таму? Јас сум живо заинтересиран да му ја збришам од овде и, верувај ми, „гласноста,живоста и веселоста” на Македонците воопшто нема да ми недостасува!!!! Тие имаат и свое наличје...

ОФ ТОПИК Абе плачи пиче и ти најде да солиш памет у политика, а едвај чекаш да ја здуваш од Македонија :pos:

ОН ТОПИК Jacaranda како живот доле, коваш нешо цркињи ова-она...:salut:

Ѕвер напиша:
ОФ ТОПИК Абе плачи пиче и ти најде да солиш памет у политика, а едвај чекаш да ја здуваш од Македонија :pos:

ОН ТОПИК Jacaranda како живот доле, коваш нешо цркињи ова-она...:salut:

Оф топик: Абе Ѕверу, мора да се бега од Македонија кога овде на власт ни дојдоа бугарски шпиуни!!! И уште за премиер избраа грдо џуџе - поголем циркуз кај бараш?!

Он топик: Jacaranda, што убајна те натера да му ја збришеш дури до таму???

Xtracomunitario напиша:
Оф топик: Абе Ѕверу, мора да се бега од Македонија кога овде на власт ни дојдоа бугарски шпиуни!!! И уште за премиер избраа грдо џуџе - поголем циркуз кај бараш?!

Ај ако некад ти се врати Буче на власт може ќе ти се седи во Македонија :wink:

Mnogu mi e milo shto gledam tolku odgovori na mojot post.

Sakav da odam vo nekoja anglo-saxonska zemja da gi prodolzham studiite. Juzhna Afrika izgledashe kako top opcija.

Od posle apartheid 1 of 5 belci ja napushtija juzhna afrika i sega zemjava dava rabotni vizi na lugje so profesija. Inzheneri, Doktori, Mehanichari, itn.. lesno dobivaat vizi i dosta se plateni.

Zhivotot tuka e prekrasen, mnogu mi se svigja. Belcite zhiveat vo zagradeni complexi mnogu ubavo. Nokjniot zhivot e mnogu dobar samo shto treba da se vnimava i da se dvizhish vo osvetleni ulici.

Faktichki, ova e angliski zemja koja ja izgradile holandjani i anglichani i ushte mozhe da se oseti kolonijalizmot. Shiroki avenii, ogromni trgovski centri itn.. Fala mnogu za vashite postovi!!!

P.S. jas znam deka 5ca kumanovci aplicirale za viza preku SA ambasada vo Atina i dobile rabotna viza i so one way ticket sega se u cape town i vikaat deka e TOP!

Za toj shto spomna zimbabwe, ne bi ti preporachal da odish tamu zashto 500.000 zimbabweans se u juzhna afrika. Jas idam so edna bela zimbabveka na fakultet. Mozhesh da otidesh na poseta.

Se najdobro lugje i kje se vidime skoro!!!

Pozdrav od toplata i soncheva juzna afrika!

Jacaranda, што ти значи никот? :)

Кажи ми, има ли таму некакво официјално претставништво на Македонците во ЈАР...?

Fala Bogu mi se vrati netot. Tuka sum konektiran preku Wireless internet. Sekoja vecher poslednava nedela imashe nevideni buri i grmotevici. Toa mi ja sjeba konekcijata.

Trn_vo_oko -> Jacaranda e edno drvo koe raste samo vo pretoria (ili od pred skoro narechen Tshwane). Celiot grad e violetov zashto ne sekoja mozhna ulica ima jacaranda drva. Google -> images -> pretoria, i koga kje vidish violetovi ulici, toa e jacaranda.

Shto e interesno tuka, crnechka vlada sproveduva affirmative action, i sega gi menuvaat belechkite iminja na gradovi i drugi geografski poimi vo crnechki. Pred 1 nedela imashe protesten mashe protesten marsh niz ulicite na pretoria. Belcite od johannesburg i pretoria se sobraa i protestiraa. Eve nekolku od iminjata koi se smeneti do sega vo provincijata kaj shto jas zhiveam.

Northern Transvaal -> Mpumalanga
Eastern Transvaal -> Limpopo
Pietermaritzburg -> Polokwane
Pretoria -> Tshwane
Natal -> KwaZulu
Potchefstroom -> !Xambile
VanRensburg -> Mamelodi
Richard's Bay -> Umshlanga Rocks
and the list goes on...

Se sretnavme so makedonci od prilep koi isto taka uzhivaat vo zhivotot tuka. Na tatko mi mu se pruzhi shansa da raboti vo sydney, avstralia, ama reshivme da ostaneme tuka. Nie zhiveevme vo adelaide, juzhna australia nekoe vreme i mozham slobodno da kazham deka zhivotot vo South Africa e mnogu porelaksiran i poubav nego vo AUS. Mislam, zamislete, zhiveesh vo zemja vodena od belcite i nivnata ekonomska mokj, vo srceto na crnechka Afrika. Safari, nacionalni parkovi etc...

Mu preporachuvam na sekoj koj shto saka da ja vidi afrika da gi poseti Juzhna Afrika ili Namibia. Preubavo!!!!

Nice...nice...

jacaranda.jpg

Имам вујко во јоханезбург беше дојден пред 3 години и е презадоволен од тамо

Juzna Afrika e difnitivno najubava zemja na afrikanskiot kontinent i vo svetot! Toa e zemja na prirodni kontrasti.

No, ne si pravite bajram na umot, otkako crnite komunjari se na vlast vladee korupcija i neviden kriminal. Pred da padne sistemot na aparthejd (koga belcite i crncite nasilno bea odvoeni po zakon), belcite znaeja shto kje se slucih davaa drzavjanstva i rabota -- pretezhno rabotni mesta za policajci, obezbeduvanje, itn. no i po-nekoja druga profesija. Vo poslednive 15tina godini se nakotija ednochudo lugje od Balkanov.

Za zhal ima i mnogu grci. Pred nekoj den bev da jogiram okolu maaloto kaj shto zhiveam i edna taka postara zhena mi prijde i me prasha od kaj sum. Koga i odgovoriv Makedonija taa me se zamisli i me prasha koj jazik go zboruvam doma. Fakt e deka, kaj i da si vo svetot, sekogash grcite kje ni davaat hard time

Drug pat ako taka ti se sluchi, bez ich oko da ti terpne da i vrzesh dva "vrukji" shamara i da ja dignesh na kloci! Cigano-atinjanite kje ni pravat problem dodeka im davame da ni pravat problem. No ako ima cena, i toa visoka - kje se podzamislat malku. Sega zasega ne sme dale cena, ne furaat besplatno.

Браво мајсторе! Убаво место си одбрал. Ама јас да ти кажам не би отишол во Африка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom