Mail server

• Креатор на темата Креатор на темата 436053
  • Време на започнување Време на започнување

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
69
Локација
Скопје, Македонија
Веб-сајт
www.fenster.mk
Значи вака.
Ми треба сервер (или како и да се вика тоа) каде што можам да напраам маил адреса да речеме a436053@436053.com.mk
Мислам дека се разбираме.
Знам дека т-мобиле имаше нешто такво,али ме интресира нешто најдобро кое е тука.

значи вака.
ке си земеш .com.mk + хостинг од некоја хостинг агенција кај нас. Можеш да земеш странски хост затоа што подобри услови даваат од некои наши, + кога ќе го направиш све тоа, ке ти дадат посебна адреса нешто како cpanel каде што можеш да ставиш емаил адреси, тоа ти е најлесно

Но доколку сакаш свој персонален емаил сервер тогаш прво ти треба статично IP. па потоа има многу програми на нет со кои можеш да го направиш, Имам другар што хостира кај него на работа на статично IP емаил сервер, но неможам да кажам кое затоа што работата му е таква не се кажува, значи знам дека работи. Но статично IP е скапичко кај нас.

кај првиот сум и јас хостиран :P Топ сервери (не правам реклама)имаат и да можеш unlimited mails да направиш и ти даваат податоци како да ги интегрираш во outlook. Доброто кај outlook е што одкако ќе ги симне пораките во outlook од таму се бришат и не користи никаков space на серверот. Можеш колку сакаш простор у мб да ставиш етц. Почекај може некој друг ќе каже некоја друга добра понуда не брзај стрпи се повише постови да има тука :kafe:

Сеа глеав и на он.нет.Само чекам да ми дадат информација до утре.
Мене проблемот ми е што не разбирам баш како иде тоа.
Значи ја си плаќам,они ми даваат домејн и после како се логирам на тоа,дали ова web space е големина на маилбокс и сл..?

тоа web space ти е тотално колку имаш простор у мб на серверот, тоа е вкупно и за интернет страна да имаш ставено и маил да имаш од истиот зема. Секој маил кога го креираш му ставаш колку сакаш да користи web space од тоталниот web space. Така да на пример му ставаш 50мб така, тој си го впишува но не го користи одма, како што се пуни максимум што може да стигне е 50мб на тој маил, не повеќе. + ако користиш outlook како што кажав кога ги вадиш пораките у компјутер просторот што тие ги користеле автоматски го врака назад и како да не си имал ни една порака на сервер не ти го јаде web space сваќаш. Ти пак размисли и гледај има сервери што се строго за маилс, ова јас што ти го кажав ти е најлесна варијанта. :kafe:

По се изглеа ке го зеам тој првиот.Па ќе си го резервирам и домејнот,додека не одлучам да го лансирам ќе си ги користам само меил адресите,а коа ќе ја напрааам и страната ќе се префрлам на друг пакет со поголем простор и готово.
Милсам дека така е најпаметно?

Toa vi se vika exchange server. ako ne se razbiras (a cim prasuvas 100% ne se razbiras ke si viknes nekoj da ti nasetira, i da mu platis :D.) eve jas :D.

Znaci imas staticka IP. Si registriras domain pod taa IP.
Pa na taa IP si krevas domain controler i exchange server. si mestis poslem mejlovi i toa e to :D

Toa vi se vika exchange server. ako ne se razbiras (a cim prasuvas 100% ne se razbiras ke si viknes nekoj da ti nasetira, i da mu platis :D.) eve jas :D.

Znaci imas staticka IP. Si registriras domain pod taa IP.
Pa na taa IP si krevas domain controler i exchange server. si mestis poslem mejlovi i toa e to :D
Uuuu...info top.....nemora domain ..nemora exchange .....nemora tebe da te vika....nemora da ti plati .....
Druze javi se kaj nekoj sto hostira domain i ako ti e do 5 mailboxa zemi si gi najmalite paketi.
Otkako ke zemes nekoj paket obavezno pobaraj da ti setiraat da ne ti ostava mail gore na server otakako ke ja simnes porakata.

Uuuu...info top.....nemora domain ..nemora exchange .....nemora tebe da te vika....nemora da ti plati .....
Druze javi se kaj nekoj sto hostira domain i ako ti e do 5 mailboxa zemi si gi najmalite paketi.
Otkako ke zemes nekoj paket obavezno pobaraj da ti setiraat da ne ti ostava mail gore na server otakako ke ja simnes porakata.

ili da taka mozes :D. ABE sto mu kaza ke delevme parite po pola :P.

Vaka sea jas mislev deka za privatno mesto ti treba da krenes server.
Ako vo slucaj ti treba samo 5 mailmoxa kako sto vika ovoj pogore neznam koj bese mozes taka. ALI I TOA SE PLAKJA :D.
Pozz

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom