Македонски направени во Полска
Пред 60 години заврши со една од најкрвавите војни на Балканот. Вие ќе најдете траги од тука меѓу нас.
- Alien глас прашува моето име. "521" - Одговор, како што ме учеа. "Како се викаш?". На глас станува повеќе упорит. "521!" - Имам солзи во очите затоа што сум бил дете и не знам што се случува. Запрашан за тренер на грчкиот превод на Политбирото на полскиот лекар дека децата имаат броеви. Пол дека не е дете, без внесување на полски име. Се закануваше дека материјата ја достигнува секретар на партијата, Захаријадис. Конечно, Грците добија броеви. Господ дури и не знаат што е важно: За Полјаци побараа ни имиња!
Професор Taszko Mamurovskiego се сретнаа во Скопје. Иако е Macedończykiem и живее во Македонија, таа вели дека неговата земја не може да се врати повеќе од 60 години:
- И уште ми рекоа дека сум бил оставајќи само два месеци!
Ако се запознал со него, ти wyjaśniłby дека неговата земја е поделена во три дела. Еден од нив, омилена Heimat, Република Македонија, со свој главен град во Егејска Sołuniu грчки или Солун, вториот, независна, Wardarska Македонија со свој главен град во Скопје. Повеќето на исток лежи Piryńska Македонија, денес во Бугарија. Професор pokazałby сте на сајтот, кој покажува графички оваа историска земјиште сечено прстени на бодликава жица на границите од денешна Македонија, Бугарија и Грција.
- Прво, имаше командант на нашите војници, генералот Маркос, а потоа Исус Христос, како на пример од нас беа комунистите - вели со смеа Ристо Solomanovski, сосед, професор на кафез (блок е изградена само за нив, "Egejców). Дедо ми бил поп во селото, и моето семејство на комунистичките герилци имаше осум луѓе! Комунистите биле во канонот фуражни дека ветувањата на автономија за Егејска Македонија, одземени им оружје против кралските сили на грчката. Моето село вика Statica и имаше 135 куќи. За време на војната, убивајќи 62 лица.
Зошто родителите и taszka Rist, и со нив илјадници други Македонци, поддржан од грчките комунисти во граѓанската војна 1946-1949? Бидејќи долго време пред војната, на властите во Атина да организираат нивниот прв масовен поместување во Европа - грчки искуство во ова поле ќе дизајн и Хитлер и Сталин. Кремљ се чувствува нешто лошо и да ја преземе играта на геополитички влијание во Грција и на Балканот како уште 20 години неписмени планинари измамен ветувањето за ослободување од грчкиот јарем. Не е чудно што според некои извори, до 60% се вклучени во герилски сили на грчката страна се egejscy Македонци.
Тоа е пролетта 1948 година, кога комунистичките визија за светла иднина да почнат да спадам. Март 4, 1948 на Радио Слободна Грција објавува дека сите деца на возраст под 15 возраст ќе бидат евакуирани од подрачјето контролирано од страна на комунистичките герилци. Децата ќе замине за два или три месеци, вели дека плаче родители, каде што ќе биде сигурно: во луѓето демократии. Порака оптимистички завршува: Тие ќе се врати веднаш штом ќе ја добие војната.
- Имав четири години, па не се сеќавам речиси ништо - вели Пандо tolice. - Јас само да сонуваат дека сум бил над бездна и го имате некои полот, освен ако не е мајка. Се разделија со своите родители. Од кои се грижат за нивните постари помладите девојки, вклучувајќи и 14 -, 15-годишен. Ние одеше бос. Депортирани во полскиот родители и јас да Романија. Таквата политика беше. Да се подели, wynarodowić.
Во разговори со сите жртви paidomazomy поради тоа што бил наречен евакуација на историографијата, враќање на истите слики: драматична ноќ марш низ планините на одвојување од родителите, отпуштање на колоните од страна на сојузничките авиони. Некои, како Taszko нема да биде во состојба, по толку многу години на солзи. Првиот транспорт на полски сцената, по половина година дојде во Романија во октомври 1948 година Околу половина од 15-илјади "грчки емиграција, се Македонци, а меѓу нив се илјадници деца над 3.
- Тие се стигнува преку Албанија и Југославија, каде што имало размени Дистрибуција - Taszko држави. - Бил еден масовен егзодус, на самите деца околу 30 grand. Отидоа на Советскиот Сојуз, романски, полски, Чехословачка, унгарски ... Помалите деца беа, па родителите се приклучил на партизаните. Постарите деца, 14-годишниот, на ЕПЦ не назад а потоа да се бориме. Полјаците не се единствените кои испраќаат овие деца во граѓанска војна! Не се согласува. А камоли да ти кажам дали 14-годишниот може да предизвика државата?
- Во селото - вели Ристо - зеде 160 деца. 90% од нив, како мене, никогаш не го гледале нивните мајки.
Бегалците беа сместени во Полска, Долна Шлезија, вклучувајќи во Zgorzelec и Ladek Zdroj. Децата беа во непристоен државата, повеќето од нив никогаш не одеше на училиште, не знам што пижами, многу од нив бараат карантин и третман.
- Грчки јазик бил слушнав за прв пат во една клиника во Краков - вели Тодор Solomanovski.
- На почетокот сме јаделе како свињи. Полјаците научи нас култура, истакна, во која рака го држи вилушка, во кој со нож, и ако се излезе на џунгла. Не се сеќавам дека сме деца на војната - признава Professor Emeritus, на неписмени тинејџери.
Тие чувари на ум на полскиот: "Меѓу другите однесување и ставови кои ги покажуваат првенствено недоверба, плахост и сомневање. Рика на на трактори, автомобили или авиони добија неговите лични предмети и плаче, вреска и ја скрив под креветот. Ноќе во текот на спиењето гонет деца халуцинации . полета во текот на ноќта од нивните кревети, подготвувајќи се за да побегне, чекајќи команди ...".
Во 1949 година, полицијата во близина на Szczecin е основан Национален центар Помагала, во кој малолетници се остане на бегалците, Грците и Македонците заедно. Деца живеат во луксуз за тие денови, условите се добро напојуваат (нормално до 3000 ккал / ден), добивам облечени, третирани. Pow е да биде покажат на социјалистички рај. Кора од портокал, кој се хранат proteges, прикриено да земе да готви сопствените деца odsmażyć ги со шеќер. Упатство центар персонал составен од Полјаците, Грците и Македонците. Поранешниот прашувам образовни методи што се користат од страна на последново. Не ја разбирам потребата да се одржува воена вежба, сите овие маршеви, скокови, работа за неколку години да се врати во wychowawczyń дете на "другар". Како ли тие знаат дека децата се применат за да се продолжи да ја изгуби борбата родители? Удари нив дека македонските деца се третирани лошо од грчката, се предмет на Hellenization, кој беше изразено, меѓу другото, од zgreczanie имиња. Конечно, на македонските наставници наеднаш "снема" и ги заменат Грците. Единствената форма на контакт со родителите се деца на листата. Деца на картички се истакнат црти на нивните раце, да се покаже како растат во Полска. Ристо точно се сеќавам:
- Сите облечени во сини костуми. Наредено да се сака Сталин, и на грчкиот генерал Маркос. По една година на подготовка и дојдов директно до четврто одделение во основното училиште. По седмо одделение сакав да одам во средно стручно училиште во Ursus, но грчкиот учител ме повика и рече дека партијата има за мене, и така отидов во гимназија.
Завршување на основно училиште дистрибуира компактна етничка група: Taszko започнат своето образование во средно училиште педагогија на Szczecin, Ристо (за Полјаците секогаш Rysiek) во еден од Вроцлав ogólniaków, Тодор избрани механички техничко училиште во градот Bielsko-Biala, Пандо дознава Hutnika стакло.
- Со родителите, успеав да се поврзе преку Црвениот крст. Па тука беа, работата беше, рамна дистанца. Во Zgorzelec. Три деца се родени. Се вратив на Романија по неколку години како момчето, малку чудно. Не можев да се согласувам со нив, не би можеле да живеат заедно. Но, јас не жалам. По училиште добив работа во професионална стакло работи во Pieńsku близина Zgorzelec.
Животот има свои сопствени закони: доаѓаат по училиште студии, професионална работа, брак и деца. Ристо - Се помина во студиото, Warsaw School of Economics, ја започна својата докторска титула, но бракот со Дора, а Macedonką од полиција и ми деца успешно се одделуваат од пишувањето. Работев во неколку места, меѓу другото, во Државниот комитет за цени. Таа е сместена во предградието на градот Краков, видов Март '68, но тогаш не бев на сите заинтересирани, јас не го разбирам ова ...
Се веќе во Полска по 20 години или повеќе, pozapuszczali корени, тие се наоѓаат, но во текот на ноќта сонува за враќање на семејството, иако, како што се залагаше за внатрешни извештаи од центарот на полицијата ", голем дел од грчките деца во иднина сака да се врати во Грција, додека големиот Македонската група на деца сакаа да останат во Полска. " Назад кон Егејска Македонија е можен - само со етнички Грци - под посебен акт од 1982 година Три години подоцна, тие исто така може да повратат нивните имоти. За Македонците и денес е нереална. Но, ако тие би можеле да се вратам на она што тие го видам? Напуштени гробишта или rozjeżdżone уништени села, со резервоари за странци или - во текот на годините многу 1.952-58 акции на конфискувани имот на бегалци биле префрлени на Грците. Други Македонци, официјално се нарекува Slawofonami, депортација на градови.
- Не, јас бев во Грција - се објаснува со Пандо - пред неговата смрт, но јас ќе одам и ќе најде гробот на неговата баба и дедо во неговиот дом село, наречено Wembel, przechrzcili Грците да се "10 километри", затоа што лежев 10 километри од Floriny, сега наречен Moschochori . Што мислиш, можеби поштеден гробови? Врски се прекинати. Под никакви околности не би таму не е фиксна. Средства дури не се обиде да закрепне, затоа што ние сме по 50 години, скитник на судовите? Не сакам бенефиции, сакам да бидам Macedończykiem.
Единствено нешто што на светот може да понуди нив, потоа заминуваат за Македонија, Југославија, сега независна, повика на реката тоа ќе го намали Wardarską. Моменти кои доаѓаат во најзначајните одлуки во животот.
- Во Полска, го најдов рај, не претерувам - постојано ме уверува професор. Taszko. И покрај тоа, тој отиде до Скопје во 1974 година да биде поблиску до дома, вели тој. Од почетокот тој има проблем, сепак. Одделување на границите во 1913 година, Македонците имаат потешкотии со колегите прифаќање. Newcomer's изгледа на askance, вели тој disdainfully 'Egejcy "ги плаши деца," Бидете Mirny (љубезен - Aut.), Јас ќе ви дадам Egejcom ". Во Скопје, што беше не се смета за настава taszka, никој не признати. Докторат Пет "Место на Македонците и Албанците во Македонија, Егејска" може да направи во Приштина (Косово). Ристо со неговата сопруга и три деца реши да се пресели во Скопје во 1975 година јас не сакам да денационализација деца - дојде во домот на Дора се вели во Полска. Првобитно живееле во хотелот работник.
- Првата година работев, собирање полжави. 27 kg во еден ден е мојот рекорд. Во февруари 1976 година, никогаш не дојде невидена сестра, татко и син, мали. Отец видов прв пат во 28 години. На мајка починала во меѓувреме. Aklimatyzachja беше тешко, боли ме, хаос и нечистотија. Отидов и чисти - тие ми го дадоа прекарот "Комуналец. Стигнува да се пензионира како директор на текстилната фабрика.
Тодор, можеби затоа што тој е помлада, тој реши да остане во Полска, во брак со Ванда, во полски жена. За некое време со оглед на добрите и лошите страни на заминување, но на крајот се купи парцела во близина на Komorowice Bielsko-Biala, изградба на планинска куќа со поглед. Денес, неговите ѕидови плаќање лоза која дава сенка и со една планина со поглед на Егејското Море е да се потсетиме на земјата.
Во средината на 60-ти стапка на неписменост во Македонија е 24%, во Скопје се уништува по земјотресот од 1963 година, водат за исчезнати лица. Добро образовани инженери, технолози и градежници најсиромашните падот на Сојузна Република Југославија, како и од небото, но предизвика незадоволство расте непријателства. Пандо: - Оваа земја ја доби за нас. Во Скопје, сега ние сме "Egejcy, дури и нашиот премиер со" Egejców. Повратници беа осомничени, во секој случај дојде од поранешниот источен блок, тие или нивните родители припаѓа на православната сталинистички nga. Тито во земјата мора да почнат од нула, државната помош и на меѓународните организации е повеќе од симболични. Не се сите доволно сила, одлучност, итра и дипломатија за да се справат со новите услови. Постојат оние кои му се предаде и се врати во Полска, и таму се како Пандо, кој вели:
-