Acid
Frontman
- Член од
- 22 јануари 2005
- Мислења
- 35.400
- Поени од реакции
- 35.043
- Возраст
- 40
- Локација
- Скопје
- Веб-сајт
- www.kajgana.com
Остатоци од ручекот и отворени намирници
Сигурно сте дошле во ситуација кога не знаете дали остатоците од храната од пред некој ден или мајонезот на кој сте заборавиле, се расипани или слободно можете да ги изедете. Повеќето во вакви случаи се потпираат на сетилото за мирис, но не секогаш може носот правилно да оцени.
За да не дојдете во ситуација да „истурите црева“ поради расипана храна или непријатна миризба да го зафати целиот фрижидер, потребно е да знаете која храна колку време смеете да ја чувате во фрижидер, до кога е океј за консумација, а кога се расипува. Еве неколку правила за чување на одредени видови храна, а ги пренесува Huffington Post.
Која храна колку да ја чувате?
Одредени намирници имаа различен рок на траење доколку се отворени еднаш или неотпакувани, како и дали се чуваат во обичен фрижидер или во замрзнувач.
Супите и гулашот во фрижидер можат да издржат најмногу три до четири дена, додека смрзнати најдолго можете да ги чувате до три месеци. Неотворените виршли во фрижидер издржуваат две недели, додека отворените една недела. Доколку ги смрзнете, можат да издржат нешто подолго од два месеца.
Сладоледот кој секако го чувате во замрзнувачот е на сигурно два до четири месеца, а мајонезот ставен во фрижидер, фрлете го по два месеца после отворањето. Меленото месо во замрзнувач издржува до четири месеца, а доколку го ставите во фрижидер со намера да го зготвите, направете го тоа во период од еден до два дена најдоцна.
Приготвената риба во фрижидер издржува три до четири дена, а замрзнатата најдолго шест месеци. Останатите меса - јагнешко, свинско и говедски стекови имаат малку подолг рок на траење, но не ги чувајте замрзнати подолго од една година, а во фрижидер подолго од пет дена.

Ако не сте љубители на јајца, купувајте помали пакувања и не ги чувајте подолго од три недели во фрижидер. Отвореното млеко издржува седум дена, а маргаринот од еден до три месеци. Рокот на траење на сирењето зависи од неговиот вид - меките траат околу една недела во фрижидер, додека тврдите видови издржуваат нешто подолго, скоро еден месец. Доколку ви остане од нарачаната пица или некоја друга готова храна, потрудете се да ги изедете во рок од три-четири дена.
Освен рокот на траење на храната, доста важно за нејзиното зачувување е начинот на кој ќе ја спакувате, како и чистината на фрижидерот.
Температура
Одржувајте ја температурата во фрижидерот до четири степени, бидејќи бактериите успешно се развиваат и размножуваат на температура од четири до шеесет степени.
Чистење
Одржувањето на чистината на фрижидерот е доста важно во одржување на храната здрава и свежа, како и за зачувување на вашето здравје. Ако нешто ви се истури, треба веднаш да го избришете, додека „генералка“ на фрижидерот практикувајте еднаш неделно, користејќи дестилирана вода и оцет.

Пакување на храната
За намалување на ризикот цел фрижидер да ви засмрди на одредена храна, практикувајте остатоците да ги ставате во сад со капак или завиткајте ја чинијата со алуминиумска фолија. На овој начин, освен миризбата, ќе спречите и меѓусебна контаминација на оброците и намирниците. Ставањето на храната во фрижидер практикувајте ја два часа по готвењето, а во лето најмногу после еден час.
Ладење на храната
Бидејќи не се препорачува ставање на топла храна во фрижидер, најдобар начин за да ја оладите е да ја ставите во затворен сад, кој ќе го сместите во ладна вода.
Загревање
Загревањето на остатоците од претходниот ден практикувајте го на температура повисока од шеесет Целзиусови степени.
Нормално, во одредени случаи, храната може да истрае и подолго од тоа што го наведовме, но ако не би го ризикувале вашето здравје само за да „заштедите“ на остатоците, тогаш најдобро е да ја користите храната во предвидениот рок.
виа Кајгана
Сигурно сте дошле во ситуација кога не знаете дали остатоците од храната од пред некој ден или мајонезот на кој сте заборавиле, се расипани или слободно можете да ги изедете. Повеќето во вакви случаи се потпираат на сетилото за мирис, но не секогаш може носот правилно да оцени.

За да не дојдете во ситуација да „истурите црева“ поради расипана храна или непријатна миризба да го зафати целиот фрижидер, потребно е да знаете која храна колку време смеете да ја чувате во фрижидер, до кога е океј за консумација, а кога се расипува. Еве неколку правила за чување на одредени видови храна, а ги пренесува Huffington Post.
Која храна колку да ја чувате?
Одредени намирници имаа различен рок на траење доколку се отворени еднаш или неотпакувани, како и дали се чуваат во обичен фрижидер или во замрзнувач.
Супите и гулашот во фрижидер можат да издржат најмногу три до четири дена, додека смрзнати најдолго можете да ги чувате до три месеци. Неотворените виршли во фрижидер издржуваат две недели, додека отворените една недела. Доколку ги смрзнете, можат да издржат нешто подолго од два месеца.
Сладоледот кој секако го чувате во замрзнувачот е на сигурно два до четири месеца, а мајонезот ставен во фрижидер, фрлете го по два месеца после отворањето. Меленото месо во замрзнувач издржува до четири месеца, а доколку го ставите во фрижидер со намера да го зготвите, направете го тоа во период од еден до два дена најдоцна.
Приготвената риба во фрижидер издржува три до четири дена, а замрзнатата најдолго шест месеци. Останатите меса - јагнешко, свинско и говедски стекови имаат малку подолг рок на траење, но не ги чувајте замрзнати подолго од една година, а во фрижидер подолго од пет дена.

Ако не сте љубители на јајца, купувајте помали пакувања и не ги чувајте подолго од три недели во фрижидер. Отвореното млеко издржува седум дена, а маргаринот од еден до три месеци. Рокот на траење на сирењето зависи од неговиот вид - меките траат околу една недела во фрижидер, додека тврдите видови издржуваат нешто подолго, скоро еден месец. Доколку ви остане од нарачаната пица или некоја друга готова храна, потрудете се да ги изедете во рок од три-четири дена.
Освен рокот на траење на храната, доста важно за нејзиното зачувување е начинот на кој ќе ја спакувате, како и чистината на фрижидерот.
Температура
Одржувајте ја температурата во фрижидерот до четири степени, бидејќи бактериите успешно се развиваат и размножуваат на температура од четири до шеесет степени.
Чистење
Одржувањето на чистината на фрижидерот е доста важно во одржување на храната здрава и свежа, како и за зачувување на вашето здравје. Ако нешто ви се истури, треба веднаш да го избришете, додека „генералка“ на фрижидерот практикувајте еднаш неделно, користејќи дестилирана вода и оцет.

Пакување на храната
За намалување на ризикот цел фрижидер да ви засмрди на одредена храна, практикувајте остатоците да ги ставате во сад со капак или завиткајте ја чинијата со алуминиумска фолија. На овој начин, освен миризбата, ќе спречите и меѓусебна контаминација на оброците и намирниците. Ставањето на храната во фрижидер практикувајте ја два часа по готвењето, а во лето најмногу после еден час.
Ладење на храната
Бидејќи не се препорачува ставање на топла храна во фрижидер, најдобар начин за да ја оладите е да ја ставите во затворен сад, кој ќе го сместите во ладна вода.
Загревање
Загревањето на остатоците од претходниот ден практикувајте го на температура повисока од шеесет Целзиусови степени.
Нормално, во одредени случаи, храната може да истрае и подолго од тоа што го наведовме, но ако не би го ризикувале вашето здравје само за да „заштедите“ на остатоците, тогаш најдобро е да ја користите храната во предвидениот рок.
виа Кајгана