Колку чини закупена линија?

• Креатор на темата Креатор на темата prshost
  • Време на започнување Време на започнување
Дали конекцијата ја сакаш во Скопје или во друг град од Македонија?

До 5 Мбита/с 70 евра по мегабит. За повеќе, цената се договара. Врска
Interoute-Твој рутер/свич. Јавни IP адреси.

Па за во Битола ми требаше, ама само прашвав како се движат цените, а овде 100 души заминаја оф топик:nesvest:

Јас не знам како воопшто помислувате на такви работи без да фатите убаво да го осмислите бизнисот што го планирате.
Значи, за колокација треба да ти дадат струја, 24 часа дневно секоја минута од секој час, 30 дена во месецот. А тоа чини пари. Само на струја да седи компјутерот чини одредена сума.
Треба простор да ти изнајмат на ракот. И тоа чини пари.
Серверот да си го купиш, чини многу пари. Зборуваме за МАШИНА, не зборуваме за компјутерче на кое ќе плескаш кантер 2 часа дневно, 3 пати неделно.
Конекција према интернет....
Не е ефтино и не може да биде ефтино. Е сега, дека нема логика и 1000 евра месечно да чини, нема. По светот цена на колокација со 20A ел. енергија, 10 или 100Mbps full-duplex конекција, одреден bandwidth (1-2-5TB месечно)... чини околу 100 евра месечно. За dedicated bandwidth (конекција која е само твоја и не ја делиш со никој друг во дата центарот) сметај цена од ~3 евра месечно по мегабајт. Значи тоа се светски цени. Кај нас (телеком, други не знам) 5Mbps full-duplex dedicated bandwidth чини околу 120.000 денари месечно или 2000 евра.

Ако ова се однесува на мене, другар јас си имам бизнис план за сето ова и далеку сум од помислата барем сега за сега од правење на дата центар, само сакав да знам колку одат цените за отприлика да си рачунам за понатаму, искрено не очекував 2 Мбпс за 1000 евра месечно, како прво тоа е прескапо како второ со помочани 2 Мбпс ни во кравари (локално село) нема да можат да ти ја отворат страницата а неможам ни да помислам некој на пр од австралија да ја користи за хостинг:jaj:!

Искрено со овие цени самоубиство би било да се направи ова па и со огромен буџет!

Па и кога би ги имал толку пари пак би си изнајмил сервери и друг да им го бери гајлето, ама знајш како е сакам да си имам физички допир со серверите не само проку команди:nesum:!

Па ако толку чини да се земи изнајмена линија, па ко така како опстојуваат овие Моби ака телекабел? Пошто сигурно од Тхоме им е линијата?

Fintata e vo toa sto namerno e stavena reklama za dedicated so cel da gi otkacat korisnicite od ovaa usluga ne se glupi oni bez razlika so zborime za niv,

zatoa sto i na niv im trebaat skapi serveri ,monteri i brzina baska treba da davaat bandwidth itn.....

A znaat deka korisnicite ne pijat nafta i znaat za sto bi zemale dedicated serveri,za gaming ,web forumi itn......

Znaci sakaat pravni lica that`s it..................:nenene:

Daleku sme nie za vakvi uslugi mozebi za edno 5 do 6 godini ke se smentat rabotite.

Pozdrav Kajgangii i ostala ekipa.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom