Кој последен се смее...

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Дали навистина кој последен се смее, најслатко се смее?

Што всушност треба да ни значи оваа поговорка? Дали секогаш треба да ја земаме здраво за готово, или постои само како одбрана од оние кои некогаш ни се смеат за нешто што ни го направиле?

Јас мислам дека во поговоркава и те како има вистина, само не секогаш. Понекогаш (бар лично јас) ја користам кога сакам да му дадам на некој на знаење дека некои работи се памтат, иако знам дека утре веќе ќе имам заборавено на сè. Со еден збор, понекогаш ја користам како предупредување и ништо повеќе:)

Кај вас како е?:)

Па професорот кога го нервирам многу и ми вика кој последно се смее најслатко се смее, ваљда мисли дека на крајот ќе ми пиши единица и тогаш ќе биде радосен:pos:

кој последен се смее ќе живее со векови натака ! :pos2::pos2:

Почитувам стари „узречици“, посебно некои кои имаат суштинско значење и треба да се применуваат во секојдневниот живот. Старите биле мудри, иако биле сељаци...

Но, овој израз ми е можеби најодвратниот и најзлобниот тип на „закана“, уште повеќе земајќи го во предвид фактот дека најчесто е употребувана од болни злопамтила кои не примаат храна од нивни успеси, туку од падот на нивната „конкуренција“ (генерализирано, во секое поле од секојдневниот живот). Демек: „ја доби борбата, подобар си од мене, ама чекај да видиш како триумфално ќе ти се изнасмеам при првиот твој неуспех... чекај да видиш како знам јас да ти разгорам јад на веќе постоечкиот - во тоа сум добар!“ Вака јас би ја превел узречицава...

И ако во нешто се почувствуваш понижен или навреден, пробај во истиот момент да се избориш за твојот интегритет - тогаш ќе покажеш сила и карактер. Немој да чекаш да ти падне помош од небо, за да зграпчиш рандом момент и, потсетувајќи се на некоја измината ситуација, да се понижиш уште повеќе. Бидејќи според мене, злобното смеење, смеењето што значи враќање на стар долг, не го понижува оној што му се смееш - те понижува тебе.

Што всушност треба да ни значи оваа поговорка? Дали секогаш треба да ја земаме здраво за готово, или постои само како одбрана од оние кои некогаш ни се смеат за нешто што ни го направиле?

Јас мислам дека во поговоркава и те како има вистина, само не секогаш. Понекогаш (бар лично јас) ја користам кога сакам да му дадам на некој на знаење дека некои работи се памтат, иако знам дека утре веќе ќе имам заборавено на сè. Со еден збор, понекогаш ја користам како предупредување и ништо повеќе:)

Искрено, кај мене е кој последен се смее, на мене ми се смее. :toe:

Не знам зошто сите ја разбираат изрекава како одмаздољубивост, јас на пример ја сфаќам слично како и кругот се врти, karma is a bitch и слично. Демек во смисол, кога сите очекуваат дека ќе паднеш, дека нема да успееш, кога се смеат на твоите идеи, ти успеваш и задоволно се смееш знаејќи дека и покрај се ти си излегол победник. Никогаш не би му рекла на некој кој последен се смее најслатко се смее, во смисла на еј ќе видиш ти на крајот како ќе те заебам. Не знам зошто, ама навистина поинаку ја сфаќам таа реченица.

Сепак, не верувам сосема во неа, не секогаш некој дочекува да се насмее на крајот, бидејќи е премногу уморен од смеата претходно која била упатена нему.

Ништо не треба да се сфаќа здраво за готово, па ни оваа реченица.

Јас кога се смеам сите плачат:smir:
Така да има вистина поговоркава затоа што секогаш последниот е тој што е победник. А кога ќе ти дојдат твојте 5 минути секогаш си се смееш во себе јбг... Или поинаку кажано се се враќа се се плаќа...

И што, да се „смејам“ откако поминал „вицот“?
Откако ми се „изнасмејале“ сите на мене, јас дури после некое време да враќам, да се одмаздувам, да дадам на некого до знаење дека згрешил?
Па не, не сум таква трај-прај, сакам да знаат на што сум, и ако некој ми се „насмејал“ во случајов, веднаш возвраќам, не чекам долго време.. Па да се смејам последна.

Koj последен се смее сам се смее.
Смеењето и највисок израз на човечка интелигенција.
Смеј се нон стоп 24\7.
Ама со солзи.....најќеф е.

Кој последен се смее последен го сватил вицот ( шегата) и е глуп !

А ова од страна на професорите ми звучи многу олд фешн на закана

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom