Кој го дели Македонецот?

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Кој го дели Македонецот?.

Како најактуелна е наметната потребата од определување на Македонецот дали себеси се смета за антички или словенски Македонец. Жестината, определувањето ќе ја добие со интензивирањето на актуелните избори па така граѓанинот Македонец од секаков ков ќе се определува и ќе бара определување.
За да немаме повторно штети од неаргументирани определувања апелирам ова прашање да оставиме да го аргументираат компетентни, а не да навиваме како на спортски натпревар.
Во тој дух е мојата реакција на објавени колумни од еминентни господа.
Канонадата на почитуваните колумнисти слични на војните вежби од ЈНА со ќори фишеци и не е чудо бидејќи од тоа наше време се изнесените сознанија што од редовното образование ги добивавме за преселбата на Словените, за нивниот јазик и за тоа дека Александар Македонски е грк?
Не е никаков грев човек да го прикажува она што го научил, но за учени како нашиве колумнисти е недостојно во областа што не е нивни фах да ги одвраќаат другите од желбата и трудот да научат нешто повеќе па дури и да ги прекоруваат другите за разнебитување.
По читањето на колумните останува чувството на невкусен напад против самите себе. Во желбата секој од секого да биде познаен со аргументи или без, настојчиво посакуваме да го понижуваме својот ближен, за да ни се сити и поентира некој друг. Колку му беа потребни, две, исто аранжирани колумни со тема и иста поттема. Прв и втор дел без никаков меѓусебен контекст а со единствена цел напад врз можните антички корења.

Utrinski
Анкета

Да се вика ли скопскиот стадион „Филип II“:
да (1733)
char1.gif
не (2752)
char1.gif

Вкупно 4485 гласа

get_img

Македонија се Букефализира
Власта врши систематска кампања за редизајнирање на нашите историски факти, заклучи претседателот Бранко Црвенковски на вчерашната трибина „Македонија, предизвици и перспективи“. - Со тоа се брише се што сме имале и со што сме се гордееле. Се создаде една букефализација на државава, од која не може да се спасиме. Власта наскоро ќе ја види новата македонска демократска пролет - истакна претседателот Црвенковски. Според него, евроатлантските структури се единствената перспективна опција која ја има нашата држава, а секое поразлично тврдење од ова е само борба за гола власт. Се што оваа власт вети на последните две гласања на парламентарните избори не исполни, констатира аналитичарот и новинар Ѓунер Исмаил.

Биди Македонец, а не Македоноид!
Со деветминутен пропаганден филм на државната телевизија, неодамна официјално беа промовирани Македоноидите, производ на инженерингот на агитпроповските бригади на работ божји Никола Груевски. Кои се, всушност, Македоноидите? По што се разликуваат тие од нас, Македонците? Вистината и заблудата за корените Македоноидите велат дека не се дрво без корен. Напротив, тие себеси се сметаа за зачетници на белата раса. И ние, Македонците, велиме дека не сме дрво без корен.

Моментално,најголема улога во делба имаат партиите,каде што челните луѓе имаат пари наместо мозок односно немаат никаков идеал.
А партија без идеал ти е исто што и дете бездомник:toe:

Еве јас сум и Словен и Македонец.
И сега, како ќе ме подели ?

Ти брат си залутал некаде...какви евроатлански интеграции сонувате, гледаш дека никој не те сака таму, дека сите ти коват завера позади грб за да исчезнеш.Како сакаш размислувај, само едно запамети... „Нападот е најдобрата одбрана“!

Еве јас сум и Словен и Македонец.
И сега, како ќе ме подели ?

Па тоа е суштината на Македоноидството.Ти имаш култура Славјанска(која е дефакто македонски производ)и си по националност Македонец.
Паметен човек така не би можел да те подели на Словен или Македонец

Бранко Црвенковски не нарече коњи односно букефалци.
Тоа е омилена фраза на нашите негатори.
И што сакаш ти повеќе од овакви луѓе.
Тој сака бре Македонецот да си остане Македонче.
Горд човек нема да дозволи да му ја земаат фабриката и под некакви изговори за приватизација истата да ја сведат на објект за снимање хорор филм.(Види, Стаклара, Газела, Годел, Охис).
Што би правел Бранко Црвенковски, Ѓунер Исмаил, Сашо Ордановски, Бранко Геровски, Ерол Ризаов, Панде Колемишевски, Шекеринска, Игор Шема, Љубомир Фрчковски ако изникне сој Македонци кои се образовани, чесни, трудољубиви, верни на својата нација и потекло ?
Што би правеле ?
Па во вистинскиот систем на квалитет таквите луѓе неможат да догураат подалеку од ситни шиткачи на зелено пазарче.
Затоа е и жестокоста во одбраната на тој лажен систем на вредности.

Бранко Црвенковски не нарече коњи односно букефалци.
Тоа е омилена фраза на нашите негатори.
И што сакаш ти повеќе од овакви луѓе.
Тој сака бре Македонецот да си остане Македонче.
Горд човек нема да дозволи да му ја земаат фабриката и под некакви изговори за приватизација истата да ја сведат на објект за снимање хорор филм.(Види, Стаклара, Газела, Годел, Охис).
Што би правел Бранко Црвенковски, Ѓунер Исмаил, Сашо Ордановски, Бранко Геровски, Ерол Ризаов, Панде Колемишевски, Шекеринска, Игор Шема, Љубомир Фрчковски ако изникне сој Македонци кои се образовани, чесни, трудољубиви, верни на својата нација и потекло ?
Што би правеле ?
Па во вистинскиот систем на квалитет таквите луѓе неможат да догураат подалеку од ситни шиткачи на зелено пазарче.
Затоа е и жестокоста во одбраната на тој лажен систем на вредности.

Секогаш треба некој да ги чисти улиците:toe:

vestacki nametnato ebavanje na masata....rabotava e cek da vidime koj sme i sto sme.
kako trgnale rabotive, ce ne morat grcistana ni so prst da mrdnat ,samite ce si ja ebeme mamata.
se cudam kako do sega so vakvi politicari opstojuvame...da se nemalo ni trunka sovest i cest

Јас 100% се чувствувам како Македонка! Тоа е национално чувство, не наука. И воопшто не ми е важно чија крв тече низ моите вени, важно е дека оние чијашто лоза ја продолжувам ме воспитале како Македонка. Никогаш не сум ја слушнала мајка ми или баба ми да рече:„Ние, чедо, сме Словени“, секогаш ми велеле дека сме Македонци! Прашањево, според тоа е „out of question“, односно не треба да биде предмет на расправа.

Јас 100% се чувствувам како Македонка! Тоа е национално чувство, не наука. И воопшто не ми е важно чија крв тече низ моите вени, важно е дека оние чијашто лоза ја продолжувам ме воспитале како Македонка. Никогаш не сум ја слушнала мајка ми или баба ми да рече:„Ние, чедо, сме Словени“, секогаш ми велеле дека сме Македонци! Прашањево, според тоа е „out of question“, односно не треба да биде предмет на расправа.
Немам што да додадам на ова, така и треба да си биде! Затоа и цело време зборам, не разликувам Антички Македонци и Словени Македонци, ако некој може да докаже што е алал нека му е, Македонец си е Македонец бре, повторно се користи поделбата од страна на политичките партии како начин да се ослаби Македонија и да се потисне националното чуство кај Македонците.

Геро и останатие гомнари да ми го бричат со зелено џамче! Јас сум МАКЕДОНЕЦ, ПОТОМОК НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ!!!

ДА, ДА ЦРКНЕТЕ ПЕДЕРИ!

МАКЕДОНЦИ ЗАСЕКОГАШ!!!

ОД ЦАР КАРАН ДО ДЕНЕС, ЕДЕН НАРОД, ЕДНА ЗЕМЈА, ЕДНО ИМЕ - МАКЕДОНЦИ, МАКЕДОНИЈА!!!

Глупост е да се делиме. Добро знаеме што ни донесоа поделбите, цел 19 и почетоко на 20 век.

А Героскопулос гомното смрдено, не е Македонец, и е срам да се нарече Македонец, тој е ПИЧКА СКАПАНА СМРДЛИВА ПРОДАДЕНА - ПССП. Да даде Господ, во моментот кога Геро свињата гомнарска, ќе се нарече себеси Македонец, да го стрефи срцев удар и да цркне, племе му ебам продадено!

ОБЕДИНЕТИ МАКЕДОНЦИ!!!

Немам што да додадам на ова, така и треба да си биде! Затоа и цело време зборам, не разликувам Антички Македонци и Словени Македонци, ако некој може да докаже што е алал нека му е, Македонец си е Македонец бре, повторно се користи поделбата од страна на политичките партии како начин да се ослаби Македонија и да се потисне националното чуство кај Македонците.

Токму затоа ГЕОГРАФИЈАТА го определува нашиот национален идентитет МАКЕДОНЦИ,таа не трпи делби дали ќе бидеме Антички или Славјански или Југо,едноставно тие што се родени овде во географска Македонија се Македонци,без разлика дали се од Мариово или Малешевијата сепак тие сите се едноставно Македонци.:toe:

Токму затоа ГЕОГРАФИЈАТА го определува нашиот национален идентитет МАКЕДОНЦИ,таа не трпи делби дали ќе бидеме Антички или Славјански или Југо,едноставно тие што се родени овде во географска Македонија се Македонци,без разлика дали се од Мариово или Малешевијата сепак тие сите се едноставно Македонци.:toe:

ABC ova se odnesuva i na onie od 3-ot krak na Halkidiki (cunki Makedonija e rasparcena) ili pak posle ASNOM e validno?

Македоницки, браво за темава!!!:aplauz::cuc:

Да почнеме:
За време на нашето осамостојување се појави Ad Hominimot комуњар кој требаше да означува личност која заради својата алчност оди спротивно на интересите на сопствениот народ. Прифаќањето на тој термин од мнозинството на нашето население излезе да означува секој кој не сака сопствена, самостојна држава, односно членовите на тогашната СКМ ПДП, сегашната СДСМ. Бидејки тие работеа на зачувување на СФРЈ и го убедуваа населението дека не сме способни самостојни да бидеме. Комуњар стана толку ефикасен термин што предизвика акција-реакција ефект и се роди Ad Hominimot бугарофил кој ги означуваше оние кои сакаа да имаат самостојна држава и тоа со цел да го плашат сопственото членство и народот да не си го менува мислењето за заеднички живот во СФРЈ. Значи се промовираше дека тие кои сакаа сопствена држава всушност бараа припојување со Бугарија.

Вака се роди првата поделба на македонците во современието наше.

Денес имаме мошне поинаква реална состојба, но со релативно ист контекст. Или ЕУ и НАТО или името наспроти поранешното СФРЈ или самостојност. Ова е чиста форма на лажна дилема.

Кој го дели македонецот?
Зарем не е очигледно?
Кој го делеше за време на нашето осамостојување?
Денес имаме две струи, би рекол мошне неодговорни.

Едната струја вели ако името ти е поважно ти не си за ЕУ и НАТО.
Другата струја вели ако името не ти е важно тогаш работиш за туѓи интереси.

Ако ова ви зазвучи како собирање на овците во поставените трла тогаш сте во право. Затоа постои толкава жестокост при бранење на позициите на едните или другите. Секој побарува што е можно повеќе овци во своите трла.

Наместо политичка пропаганда на леви наспрема десни техники за остварување на целта, а целта да е иста ние сеуште одиме по системот ако не си за моите тогаш си против моите. Исто така, може да се речи дека во игра сеуште е онаа: Да дојдат моите за да ќарам нешто или Кога ќе дојдат моите ќе видиш ти!

Значи, за жал, сеуште сме на ниво на моите-твоите.

Кој го дели македонецот?
Одговорот е:
Македонецот го дели македонецот
или ако повеќе преферирате
Македончето го дели македонецот

Е се`а, бидејки во наша Македонија ништо не е едноставно макар колку и да изгледа дека е. Постои една друга, алтернатива. Сета оваа збрка може да биде и форма за понатамошна дефетизација и апатизација на населението. Всушност станува збор за наметнување на менталитет дека без ЕУ и НАТО нема да опстанеме бидејки сме никакви, дека не не` бидува за самостојност и достоинство. Шемата се нарекува „страв“. Се потикнува страв (страшни последици ако не се прифати некој предлог) потоа се нуди спасение (активност за отстранување на причините за стравот).
Во овој, наш, случај потикнатиот страв е последиците од невлегување во ЕУ и НАТО, а спасот е влез во ЕУ и НАТО. Значи, алтернативата е да се создаде толкава одбојност кон се` во Македонија и нашата позиција да се претстави како безнадежна, а да се претстави ЕУ како решение за се` па ако сакаме посветла иднина името да ни е најнебитно нешто наспрема светлата иднина во ЕУ.

Како и да е, мошне неодговорно е од кого и да е!!!

Поздрав:helou:

Кој го дели македонецот?
Одговорот е:
Македонецот го дели македонецот
или ако повеќе преферирате
Македончето го дели македонецот

Поздрав:helou:

Ме испревари, пред мене постираше, така што немам потреба да повторувам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom