Кифоза

• Креатор на темата Креатор на темата mali aca
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
16 април 2013
Мислења
65
Поени од реакции
8
Здраво, дали има некој искуство и како ја излечил ?
Имам мала кифоза, барем така ја дијагнозирале специјалистите , а и барав по нет.
Ме прегледаа првиот пат и ми дадоа еластичен корсет, па јас го поносив само некое време и после не го носев, по некое време (години) пак појдов и исто , ми дадоа корсет , ама овој пат не ме прегледа специјалистот, имаа некој штрајк мислам (мислам дека сосила работеше), само ме праша што барам и дирек пиша корсет. Одам исправено кога ќе се налутам зошто да имам искривување, но само неколку дена имам мотивација, подоцна пак исто. Како дете сум ја добил од неправилно седење и лежење на страна, па сеа дури ми текна дека павилно треба да се седи и лежи, имам 20 год.

Имаш терапија во Воена болница (ако си од Скопје) и таму ќе те исправат со вежби, кои може да ги запамтиш и да ги правиш дома. Јас имав сколиоза и кифоза, и сеа имам само блага сколиоза.

Имаш терапија во Воена болница (ако си од Скопје) и таму ќе те исправат со вежби, кои може да ги запамтиш и да ги правиш дома. Јас имав сколиоза и кифоза, и сеа имам само блага сколиоза.

Штета не сум од СК, ако сакаш кажи некоја ...

Штета не сум од СК, ако сакаш кажи некоја ...
Јас имам книга со вежби, од кој и да си град ако имаш некој доктор таму на физикална или ортопед побарај. И јас не сум од Скопје, но бев во мајчин дом два пати и запомнив некои вежби и си ги вежбав дома.

Јас имам книга со вежби, од кој и да си град ако имаш некој доктор таму на физикална или ортопед побарај. И јас не сум од Скопје, но бев во мајчин дом два пати и запомнив некои вежби и си ги вежбав дома.

Брат, еднаш и јас појдов на физикална , ама само еден ден, таму кога отидов имаше едни ко докторки или сестри којзнае шо беа, имаше едни стари му правеа масажа на нозе едно друго, ќе не натераа да правиме некоја вежба и ние што бевне тука ќе капневне од таа вежба 10 мин. и уште еднаш не појдов. Од каде ја купе книгата? ако има некаде да ја купам.

Јас овој проблем го решавав со физикална, одев месец дена, а потоа летото одев на пливање. Тогаш многу ми помогна, ама сега покрај факултетов пак се искривив, летото ќе барам пак да ми препишат физикална, барем колку толку да ги зацврстам мускулите на грбот.

Кога бев 6-7 одделение ми најдоа кифоза,и ми рекоа или физикална или пајаче да носам.Го носев тоа пајачето,паралелно се запишав и карате,почнав да правам вежби по дома.Кога дојдов 3та средно почнав да идам и во теретана и фала богу не дојде до искривување на кичма.А на брат ми му дадоа да носи еден пластичен корсет пошо и едното рамо му беше искривено,смееше само на бањање да го вади,често му течеше крв од под пазувите,многу гадна работа..

Јас овој проблем го решавав со физикална, одев месец дена, а потоа летото одев на пливање. Тогаш многу ми помогна, ама сега покрај факултетов пак се искривив, летото ќе барам пак да ми препишат физикална, барем колку толку да ги зацврстам мускулите на грбот.

Ако еднаш си се исправил , требало да си се држиш исправен, првите денови е најтешко боли се , ама наредните е се полесно и полесно ако си осетил, но треба да се внимава, таа грешка кај мене е присутна, неколку дена исправен кога ќе се уморам пак по старо , и ќе се подвитакам забораваќи дека треба да се стои исправен. А и ти не одиш за да ги зацврстиш мускулите на грбот, одиш да се исправиш, р*бетот e во прашање...
--- надополнето: 2 јуни 2013 во 14:43 ---
Кога бев 6-7 одделение ми најдоа кифоза,и ми рекоа или физикална или пајаче да носам.Го носев тоа пајачето,паралелно се запишав и карате,почнав да правам вежби по дома.Кога дојдов 3та средно почнав да идам и во теретана и фала богу не дојде до искривување на кичма.А на брат ми му дадоа да носи еден пластичен корсет пошо и едното рамо му беше искривено,смееше само на бањање да го вади,често му течеше крв од под пазувите,многу гадна работа..

Гадно е стега, кај мене на раменици стега, кога ќе се напумпаат вените ми се чини ќе прснат...

Ако еднаш си се исправил , требало да си се држиш исправен, првите денови е најтешко боли се , ама наредните е се полесно и полесно ако си осетил, но треба да се внимава, таа грешка кај мене е присутна, неколку дена исправен кога ќе се уморам пак по старо , и ќе се подвитакам забораваќи дека треба да се стои исправен. А и ти не одиш за да ги зацврстиш мускулите на грбот, одиш да се исправиш, р*бетот e во прашање...
--- надополнето: 2 јуни 2013 во 14:43 ---

Гадно е стега, кај мене на раменици стега, кога ќе се напумпаат вените ми се чини ќе прснат...
Требало ама не сум се држела исправена..јбг. Не е само за да го исправиш грбот, туку и мускулите да ги зацврстиш, задоа што понатаму тие стегаат и го држат грбот исправен. Така имам читано.

Требало ама не сум се држела исправена..јбг. Не е само за да го исправиш грбот, туку и мускулите да ги зацврстиш, задоа што понатаму тие стегаат и го држат грбот исправен. Така имам читано.

Мислам дека тоа нема врска, има луѓе кои ни еден склек, па ни една друга вежба не направиле па се држат исправено, вежбите по твоја воља се, еве јас имам грбни мускули , па сум свиткан малце. Тоа треба да се води грижа одпрвин, сега рбетот се искривил и ако можи некако да го исправиме со многу труд. Сета работа е психички, ако си подготвен ќе успееш :) (y) гарантирано ....

Може да ми препорачате добар ортопед и/или физиотерапевт, ве молам? Или барем youtube линк или торент со вежби слични на оние што сте ги правеле на физикална?[DOUBLEPOST=1421796416][/DOUBLEPOST]Може да ми препорачате добар ортопед и/или физиотерапевт, ве молам? Или барем youtube линк или торент со вежби слични на оние што сте ги правеле на физикална?

Напиши на YouTube - Fix posture или Exercises for posture треба да ти излези! Поздрав и нека е со помин!

Бев одамна за кифоза во Мајчин Дом. Докторот ми рече дигај тегови, кога ќе ти порасне мускулот на грбот ќе ти се исправи кичмата. Од вежби ми препорача склекови и првата вежба од видеово. Не знам како се вика вежбата ама сите ја знаат.

https://www.youtube.com/watch?v=eovBJK7UAxk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom