Како раскинуваат?

• Креатор на темата Креатор на темата Kallista
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Локација
Скопје.
EKONOMIST:

Draga H-a,

Eve ti prakam edna kusa poraka (ne poveke od 1,500 znaci circa) na tvojata elektronska smetka so cel da te izvestam za nasata fakticka sostojba. Moram da ti prenesam deka mojata emotivna investicija vo tebe se pokazuva kako osobeno neprofitabilna. Iako ti dadov golem kredit (i toa na doverba, bez nikakvi ziranti), sepak moram da kazam deka ti go potrosi celiot i zatoa jas sakam da ja storniram nasata zaednicka smetka i da ja prekineme sorabotkata i razmenata na materijalni i nematerijalni dobra. Nasata strana, jas, ocekuvav deka ti ke se transformiras vo konk*rentna i prestizna „cura“ na nasiot shizicki pazar, no ti ostana kakva sto bese, prezadolzena i zaostanata vo razvojot. Inaku, stvarno me nervira toa sto za trite kvartali kolku sto bevme zaedno, ti uspea da polozis samo 0.76521 prosecno ispiti po ispitna sesija, sto i ne e nekakvo dostignuvanje so koe mozes da se pofalis pred posirokata javnost. I jas zaradi seto ova ti preporacuvam da si najdes nekoj drug investitor, po moznost stranski.

PSIHOLOG:

Kutra H-a,

mene mi e osobeno zal sto moram ovaa vest da ti ja prenesam vaka indirektno i so toa da go vlozam tvoeto mentalno zdravje, no sepak ova e nesto so koe moras da se soocis, duri ako potoa e potrebno da baras i strucna pomos. So ova ke ti se smiri potsvesta, veruvaj mi. Za vreme na ova nase zaednicko istrazuvanje na tema „psiho-fizioloski aspekti na odnosite pomegu polovite“ jas mnogu nauciv, no sega mojata kompetencija na poleto na razvojnata psihologija stagnira i vreme e da preminam vo druga faza.

Isto taka, moram da ti priznam deka otkako razgovarav so tvoite prijateli i tvoite roditeli konecno go resiv tvojot slucaj. Se raboti za edna veke poznata forma na inhibirana (dolgo vreme latentna) frustracija od detstvoto i ranata mladost. Toa sto tvoite roditeli ne ti ja ispolnile zelbata i ne ti dozvolile da go kupis albumot so slikicki „Beverli hils 90210“ kaj tebe razvilo potreba za vestacko sozivuvanje so likovite od ovaa popularna TV serija i se artikuliralo vo nagoni za dopinguvanje, shminkanje i ozboruvanje. Zemeno pak od bihejvioristicka gledna tocka tvoeto odnesuvanje kon mene sekogas bese impulsivni i deracionalizirano. Ti nikogas ne se nitu obide da ja primenis metadata „sladok limun-kiselo grozje“ vrz nasiot psiho-emotiven odnos. Sepak cuvstvuvam sozaluvanje kon tvojata rano-adolescentna frustracija i nerazresen konflikt so avtoritetot na roditelite, no intenzivniot razvoj na mojata licnost ne moze da ceka na tebe.

FILOZOF:

Nekogas draga H-a,

Se cuvstvuvam filosofski gord vo svojata antropofiliska namera da ja otkacam svojata dosegasna ljubov i svojot eros kon tebe i da ti kazam deka nie, ete taka metafizicki, ne si odgovarame. Transcedentot narecen ljubov pomegu nas stana vistinska apstrakcija. Licno, kako subjekt, ne vlegov teleoloski i utilitaristicki vo nasata vrska, no za tebe toa ne bi mozel da go kazam. Uste od prapocetokot ti pokazuvase nekontroliranost vrz tvojot logos i psyche. Od druga strana nasata ljubov otsekogas ja dozivuvase kako licna katarza, a isto taka sakam da ti soopstam deka toa sto kaj tvoite prijatelki si negirala deka ne e tocno deka ne te sakam poveke e cista negacija na negacija, dvojna negacija i so toa moras da priznaes deka ovoj postulat ti e nevaliden. Pokraj drugoto i zatoa sto nasiot da go narecam „neksus“ bese mnogu okazionalen smetam deka za nas dvajcata e vistinski kategoricki imperativ da se upatime konrazlicni transcedentni duhovni pozicii vo vselenata, kojasto vprocem se siri.

STOMATOLOG

Respektirana H-a,

Navistina moram da bidam „ortocentricen“ i da ti soopstam deka nasata vrska veke nekolku nedeli e mosne bolna, nepodnosliva i degutantna. Nikako ne mozam da go predgvakam i progoltam ona sto go izusti pred nekoj den za mene. Pokraj toa sekoj nas baknez bese bliska sredba so tvojot karies i toa me vadese od takt, a koga ke se slucese da go pocuvstvuvam suplinite na tvojata dolna desna sestka i gorna leva petka recisi da bev pred nerven napad. Ist taka sto pati ti kazav da ne ja navodenuvas cetkickata pred da gi mies zabite i ti ne me poslusa. Megu drugoto kolegite mi imaat kazano deka ti otsekogas izgledase protruzivno pokraj mene kako neprirodna proteza. Zatoa resiv da te izvadam i isfrlam od svojot zivot. Se nadevam deka zabot na vremeto ke te postedi od vakvi bolki vo idnina.

PS:

Mislam deka za nedele-dve ke ti se rasipe i frontalniot zab na gornata vilica. Pogrizi se za toa na vreme. Podobro da se spreci otkolku da se leci. Vprocem toa se odnesuva i za nasata vrska.

PRAVNIK

Pocituvana g-gice H-a,

Vi soopstuvam deka so ednoglasna i pravosilna odluka go raskinuvam odnosot so vas t.e. Go stavam ad acta i vi zabranuvam da mi se doblizuvate na rastojanie pomalo od 100 metri. Moram so zalenje da konstatiram deka za vreme na polnovaznosta na nasata vrska od vasa strana mi bea onevozmozeni nekolku ustavno zagarantirani prava i slobodi. Pred se toa bese pravoto na govor, zatoa sto jas pokraj vas gospogice nikako ne mozev da dojdam do zbor. Pokraj toa ustavnoto pravo na privatna sopstvenost mi bese krajno onevozmozeno, bidejki vie mi odzedovte se sto mozevte. Od druga strana ne pravevte ramnoteza pomegu pravata i obvrskite so koisto se zdobivte za vreme na polnovaznosta na nasata vrska. Pravata gi usvoivte i zgolemivte dodeka obvrskite gi otfrlivte. Suma sumarum, ve izvestuvam deka vo vrska so clen 45, stavka 3, clen 56, stavka 4 i clen 156 od Krivicniot zakonik podnesuvam tuzba protiv vas, kojasto pak ke vi bide uredno dostavena so pokanata za sudskiot proces. Ova moe obrakanje ke bide zavedeno vo sluzbenite dokumenti na istiot proces.

So „pocit“

INFORMATICAR

Hallo baby,

So zalenje moram da ti pisam deka resiv da se otkacam od tebe. Mislam , sto drugo i moze da napravi eden turbo-moderen tip vo vakva vrska sto ne gi zadovoluva negovite kapaciteti i surferski potrebi. Baska i plakam premnogu za nea. Isto taka bejbi, ne me saportiras togas koga e najpotrebno, a otkako se prikaciv na tebe kako moj emotiven provajder cuvstvuvam deka sum mentalno fragmentiran recisi do kriticen stepen. Pokraj toa doznav deka site nasi muabeti im gi „daunlodiras“ na tvoite prijatelki i zatoa imam cuvstvo deka nasata vrska e stavena na sajt koj site go posetile (ti da ne imas svoja licna veb-strana, a jas da ne znam za toa?). Stvarno sum nezadovolen od vrskata so tebe i KV u sekunda sto gi postignuvam. Jas sum tip sto ima uste mnogu raboti da prosurfa niz zivotot a so vakva daun vrska nema nisto da napravam, zasluzavam barem ISDN ako ne i ASDL vrska. Zatoa ete resiv da si najdam druga provajderka, neli?

PS

Vo atacment ti gi prakam site sliki so tebe, moze da gi zadrzis oti jas veke gi izbrisav od mojot hard disk, da ne mi fakaat nepotreben prostor.

LINGVIST

Se odluciv na ovoj cekor od mnogu „ekstralingvisticki pricini“ kako i od nekolku lingvisticki pricini. Pred se i nad se tvojata elokventnost ili podobro kazano ne-elokventnost me frapira (glagolov ovde e vo aorist-minato svrseno opredeleno vreme, a ne vo prezent). Tolku ogranicen fond na zborovi ne mozam da go toleriram po nikakov kriterium, a od druga strana ti jazikot namesto kako sredstvo za komunikacija go koristis kako sredstvo za raspravanje i toa od vulgaren tip, a isto i za ozboruvanje i navreduvanje. Razbiram deka vrz tebe intenzivno dejstvuvale tvoite prijateli so rodniot dijalekt i te rasipale, no ti voopsto ne se trudis da se popravis nitu jazicno nitu socio-lingvisticki. Konecno tvojata upotreba na tolku srbizmi (posto, zasto, cim, ali i neupotrebuvaweto na akcentski celosti) nadmina sekoja mera.

Zbogum

PS

Vo prodolzenie ti go preprakam tvoeto pismo izlektorirano spored posledniot pravopis.

KNIZEVNIK

Najsakana H-nuska

Jas ne znam kako da gi spodelam ovie zborovi na taga so tebe, kako da ti ukazam a da ne te rastrevozam, kao ovoj moj vnatresen plac i neizmerna bolka sto nasiot meden mesec) e pred kraj na svojot let. Ljubovta tvoja ja zbogati ljubovta moja, ne samo kon tebe tuku kon celiot poubav pol . Licno moram toa da go otslikam vo zivotot na mnogu od niv, toa sekako mu go dolzam na zenskiot rod, inaku toa bi bilo cin na krajna sebicnost od moja strana. Ne, ne, ti ne pomisluvaj nitu na Penelopa, nitu na Ana Karenina. Ti prodolzi go svojot zivot mislejki na mene, na nas, na ona sto go imavme zaedno i taka nasata ljubov ke ostane vecna i nema da bide samo uste eden od lsitovite koi gi razveal veterot na vremeto, veterot na nemirot. Te sakam, zbogum. Se uste te sonuvam. Skroti gi solzite, tvoeto lice ne gi zasluzuva niv.

Mila Columba livia (diva gulabice)

Mojata permisivna animalna kletka sosema nevino bese inficirana od virusot na tvojata ljubov. Privlecen od feromonite koi se izlacuvaa po pozitivna feed back vrska, slepo veruvav deka zacnavme edna mosne sterilna i dekontaminirana ljubov. Zaseana na hranliv medium, so obezbedeni optimalni uslovi ja imavme moznosta da nametneme eden nov evolutiven pravec vo razvojot na ljubovta. No tvojata stenovalentnost ne go dozvoli toa. Vo onoj moment koga razmisluvav na simbiotski osnovi da izgradime edna biocenoza koja trebase da bide prepoznatliva po svojot diverzitet, ti tolku kataliticki dejstvuvase, sto ja narusi i izmesti homeostazata nadvor od kriticnite tocki i predizvika fileticko izumiranje na sekoj dotogas zasnovan odnos. So bolka vo Ahilovata peta, sepak uspev da se adaptiram i na kraj da svatam deka moite enzimi ne bea dovolni za da go izmetaboliraat tvojot tolku tabiet karakter. Izvini, no sakam samo da te potsetam, deka diferencijacijata, nikogas (i nasproti site mutacii) nema da dozvoli mojot Y-hromozom da stane kompatibilen i komplementaren na tvoite dva XX hromozomi. Iako vo momentov tvojata asocijativna sekundarna mozocna oblast, predizvikuva hiperfunkcija na tvojot solzen aparat, ne se sekiraj, lizozimot od solzite antimikrobno ke dejstvuva na celiot tvoj gnev.

P.S. Proveri si go menstrualniot ciklus i nivoto na estrogen, zosto primetiv deka Grafoviot folikul nesto pokasno ti sozreva.
:pos2:

Сељак:

Ојјј тиии

Женска не кур ми се дигај,зашто јас не гледам машко женско коа ке ти стегнам една и поповите туристи ке ти се видат...Иди ма лажи некој друг ма,си имам јас своја волена(бавча),па ја работам секој ден ма...А неко тебе ма да не ми дава за гз да ја фатам.....МРШ

П.С: У пичку матер!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom