Како да поврзам Vista со XP?

• Креатор на темата Креатор на темата TomErulz
  • Време на започнување Време на започнување

TomErulz

iPhone Freak
Член од
21 февруари 2005
Мислења
62
Поени од реакции
0
Веб-сајт
www.grosist.com.mk
Здраво. Јас користам Windows Vista Ultimate Edition, а исто така имам уште еден компјутер на другиот спрат - но таму имам Windows XP Professional SP2, бидејќи немам услови за Vista :(
Инсталирав сите мрежни драјвери што се потребни, подесив се во Контрол Панел, подесив ВОРКГРУПС... Од XP компјутерот без проблем можам да влезам во Vistata, али од Vistata на XP-то нема шанси... Дава порака нешто како да не е достапен компјутерот. Се е исправно, инсталирав еден патч од мајкрософт за компатибилнисост од Vista za XP.

СВЕ ПРОБАВ, СВЕ Е ЏАБЕ !! ИМА НЕКОЕ ЧАРЕ? :)
(sorry for caps)

Истото и јас се мачев и не успеав. Само една работа ми беше чудна. Стигнав до таму ти кај што си стигнал. Е сега од вистата кога влагам во ХР-то не ми дава поради тоа што ХР-то има заштити да неможе секој да ми влезе во фајловите. Поточно ако на јузерот имаш пасворд неможе никој друг да ти влезе во фајловите. А Вистава ко демек посигурна, побезбедна, имам ставено пасворди и сите други глупости за фајловите да ми бидат приватни и од друг јузер на виста неможам да влезам во фајловите од од тој заштитениот јузер.:) (мислам ме разбравте). Е сега земам од ХР-то и гледам цел компјутер ми е на расплоагање.:) Сите фајлови од сите јузери, се што е заштитено се ми е на располагање, сите системски фајлови. Можев комотно да бришам да чепкам што сакам да правам. Па што заштита тогаш има Вистата ако може преку ХР со никакви "хакерски" способности да се има пристап до сите фајлови?!?!

Јас на времето коа користев виста, влегував без проблем од Vista на XP и обратно.

Start>Run>(winkey+r)//192.168.1.2 (пример, внатрешна IP на дестинацискиот компјутер) - само не заборавите да ги шеровате фолдерите. Исто има заштита кај XP-то на одредени фолдери (Мy Documents...) тоа може да го тргнет Control Panel>Administrative tools>Local security polices>Local polices>User rights assigment (порошкајте во менито, не ми текнува точно кој клуч беше)

јас мислам и знам дека е така...
Vista
аплолутно го копира LINUX тоа е факт и мн очигледно ...:zlo:

Сепак фала на сите за вашата помош, еден мој пријател го имал истиот проблем и го решил со тоа што го исклучил фајрволот на ЛАН конекцијата (на XP компјутерот) и се функционирало како што треба, па еве и кај мене е сега супер... Исто така, мора да се шерува барем ЕДЕН фолдер на XP компјутерот за да може да го гледаш на Vista компјутерот.

FAIRRWALL
на кабелски нет не ти треба оти кабелскиот оператор имна доста јак ....за тоа ...
јас така си го форматирав 7 пати во ден поради таа грешка со тоа...
тоа е непотребно ако си на кабелски нет...а за другите треба...
Поздрав;)

G_O_C_E напиша:
FAIRRWALL
на кабелски нет не ти треба оти кабелскиот оператор имна доста јак ....за тоа ...
јас така си го форматирав 7 пати во ден поради таа грешка со тоа...
тоа е непотребно ако си на кабелски нет...а за другите треба...
Поздрав;)
WTF:tapp:
Ај намали со зелени(да тресиш), те читам на повеќе теми. Нареден пат те бришам

Seruvajte folderi na vista i na xp isklucete fireewall ili dajte exception rule za file and print sharing nameste ip addresi (da se vo ist sabnet) i tolku treba da funkcionira bez problem

е она не е лага...ќе потврдад и др..
истиот проблем му се јави и на една другарка со инсталирање на FAIRWAL..
:salut:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom